Как да се грижим за здравето на очите вкъщи?

Новини

topnovini.bg

Зрението е най-силно развитото сетиво в човешкия организъм. Благодарение на очите си ние възприемаме над 90% от заобикалящия ни свят. Така е устроен човекът – чрез зрението ние възприемаме и анализираме случващото се наоколо. Неслучайно когато получим ценен подарък ни казват „пази го като очите си“.

В днешно време повечето от нас прекарват светлата част на денонощието, или поне по-голямата част от него, в затворени помещения, където не винаги има достъп до пряка слънчева светлина. Луминисцентното осветление може да нанесе щети по очните ябълки, когато прекарваме прекалено дълго време под неговото лъчение. Компютъра, смартфона и телевизора също „замърсяват“ зрението ни. Затова е важно във всеки удобен момент да се излагаме на слънчева светлина. Нашите деди имат няколко много ефективни метода за уморени очи. Те се уповават на природата и нейните лечебни дарове – билките. В тази статия ще ви представим няколко от тези методи, както и кратки рецепти за по-добра грижа за зрението.

Очанка

Името говори само за себе си – билката е получила името си заради положителните ефекти, които оказва върху функциите на очите. Препоръчва се като универсална билка за лечение на очни заболявания. В състава й влизат редица съставки: глюкозиди, стероли, танини, фенол-карбоксилни киселини. Намалява възпалението и действа успокояващо на изморените и раздразнени очи.

Приложение – добавете 2 чаени лъжици листа от очанка в 200 мл вряща дестилирана вода. Накиснете за 15 минути и прецедете с фина цедка или тензух. След това разредете със 100 мл дестилирана вода и използвайте като разтвор за промивки на очите. Можете да откриете билката и под формата на хранителна добавка.

Мента

Успокояващото въздействие върху нервната система на ментата е известно от древността. Тя стимулира секрецията на слъзните жлези и увеличава сълзенето, което овлажнява окото и го предпазва от прекомерно изсушаване и замърсяване с прах. Ментата можете да приемате като чай до 2 чаши на ден. Друг полезен метод е вече оползотворени чаени пакетчета да наложите върху очите си за около 10 минути вечерно време.

Лайка

Осигурява цялостно успокояващо действие на цялото тяло. Преди лягане се препоръчва да се пие чай от лайка всяка вечер.

Приложение – oсвен като чай, тя може да бъде използвана и за приготвяне на компреси, точно както с ментата.

Куркума

Куркуминът, който е активната съставка на билката, има противовъзпалително и антибактериално свойство. Повишавайки кръвообращението, тя подобрява зрението, а също така действа и като разредител на кръвта. По този начин организмът се снабдява с достатъчно кислород; витамините и минералите достигат по-лесно до капилярите.

Приложение: Куркумата може да бъде използвана под формата на подправка за различни ястия. Ако вкусът ви допадне, можете да я приемате и под формата на хранителна добавка, с препоръчителна доза 400 милиграма, след хранене.

Източник: Framar.bg

Автор: Надежда Дойкова

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
КЕВР иска по-високи цени на парното от 1 юли

По-високи цени на парното от 1 юли предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Най-голямо увеличение се планира за София – с 22 процента. Повишение с 15 до 18 на сто се предлага за Бургас, Враца и Разград, пише Крос. За Велико Търново се предвижда поскъпване на парното с …

Новини
Д-р Мангъров: Няма да има втора епидемия от коронавирус наесен

Няма да има втора епидемия от коронавирус наесен. Това прогнозира в Русе специалистът по инфекциозни болести доц. д-р Атанас Мангъров, който участва в медицински форум за COVID-19, предаде БГНЕС. Според Мангъров епидемията върви към своя край и трябва колкото се може по-бързо да се върнем към нормалния си начин на …

Новини
Търсят концесионер за един от плажовете около „Кабакум“, искат над 21 хил.лв. годишно

Открива се процедура за възлагане на концесия за морски плаж „Кабакум – Север 2“, предлага се срокът на концесия да е 20 години. Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение е 21 689,97 лева без ДДС, научи Moreto.net Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане на концесия за …