Как да защитим дома си от паяците

www.obekti.bg

Паяците със сигурност не са сред топ 3 на любимите гости в дома ни. В края на септември и в началото на октомври се случва нещо, което не се забелязва с просто око, докато не стане твърде късно – миграцията на паяците, които започват да се настаняват в домовете ни. Причината – подготовка за размножителния им период. Някои хора невъзмутимо изсмукват паяжината и обитателя й с прахосмукачката, но за други съжителството с тези създания е истинско предизвикателство, да не кажем отличен извор на паника. Следователно – най-доброто, което можем да направим, е да ги „изпреварим”, като предпазим дома си предварително. Лошата новина от изследователите е, че няма категорична рецепта, която да ни гарантира пълен успех, но все пак има някои препоръчителни стъпки, които дори да не помогнат, няма да навредят.

Кратко скорошно проучване, публикувано в Journal of Economic Entomology, дава надежда, че маслото от лютива манта или евкалипт отблъсква паяците със силната си миризма. Още едно предимство е, че въздухът ще се прочисти и ще ви даде усещане за свежест и прохлада. Ако прибавим няколко капки евкалиптово масло към почистващите препарати за дома, ще ги направим по-ефикасни, тъй като евкалиптът гермицидни свойства – премахва повечето домашни микроби и се слави като отличен дезинфектант.

Цитрусовите аромати на свещи и почистващи препарати, а също така и обелките от плодовете ще държат натрапниците далеч от дома ви. Измивайте например периодично пода с разтворен във вода лимонов сок. Или напръскайте проблемното място със силно концентриран лимонов сок. Изследвания сочат, че в помещение, в което има саксия с лимон, микроклиматът е изключително благоприятен, не се развиват болестотворни микроорганизми, което е още един бонус.

Ако имате котка, проблемът е почти решен. Котките се справят не само с мишки и плъхове, но са успешни ловци и на паяци. И тъй като незначителен процент от паяците са отровни (особено у нас), няма опасност за четириногия ви приятел.

Последното и силно препоръчително спасение – редовно почистване на дома с особено внимание към ъглите, където най-често има паяжини и където е най-удобното място за излюпване на нови паячета. Досадно, но ефикасно.

Цветелина Велчева

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
3
Цветанов: Борисов търси авариен изход, ГЕРБ е катастрофа на организационно ниво

кадър TV+ Партията, която ще изградим ще бъде на самите членове и симпатизанти на „Републиканци за България“. Това, което ще заложа в устава е да няма възможност председателят да има повече от два мандата, защото са напълно достатъчни за един председател да изгради един сериозен екип и да може да …

Новини
Проучване на БАН: Българинът напуска работа или заради ниска заплата, или заради лош началник

снимка: Pixabay Три четвърти от заетите у нас сменят работното си място, заради ниския размер на възнагражденията, показва проучване на трудовия пазар, извършено от Българската търговско-промишлена палата и Института по философия и социология на БАН. Текучеството на работна сила е най-голямо при ниско квалифицирания труд в сектори като: „Преработващата промишленост, …

Новини
Чествания за героичната Шипченска епопея няма да има тази година. Причината – Covid-19

снимка: Pixabay Националното честване на 143-та годишнина от Шипченската епопея се отменя заради епидемичната обстановка, предаде БНР. Решението беше взето от организаторите на националните тържества и по препоръка на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на Covid-19 в област Габрово. Тържествата по традиция се провеждат в дните от 21 до …