fbpx

Какво се случи с д-р Унгер, който пукаше кокалчетата на ръката си в продължение на 50 години?

Zdrave.to

Имате ли навика да пукате кокалчетата на ръцете си? Вероятно мислите, че е вредно.

Много се е изговорило и изписало за това как „пукането на пръсти“ износва ставите или води до артрит. Дали обаче това твърдение е съвсем вярно?

Днес ще ви разкажем историята на д-р Доналд Унгер, който експериментира от дете със своята лява ръка. В продължение на над 50 години ученият изпуквал само кокалчетата на лявата си ръка, за да види дали наистина това ще доведе до сериозен проблем.

Докторът разказва, че „пукал пръстите“ на лявата си ръка 36 500 пъти, като не предриемал никакви действия върху дясната.

Какво обаче се случило след 50 години? Експертът не открива никаква разлика в двете си ръце – няма следа от артрит.

Разбира се, това не може да отрече категорично вредата от пукането на кокалчетата, но може да ни накара да се замислим върху много други твърдения.

В края на експеримента той тества ръцете си за артрит и не открива следи от наличието на такъв.

В едно от последните проучвания, учени успели да заснемат с рентген пукането на пръсти. Откриват, че при раздалечавенето на костите се образува вакуум и малка кухинка, която веднага се запълва със синовиалната течност и това запълване на кухината образува самият звук и чувството от пукането./ Zdrave.to

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

Блиц Новини
Рязката смяна на температурите носи огромен риск

Кадри Нова ТВ От няколко дни синоптиците тръбят за големи температурни амплитуди. След дни със стойности около и над 30 градуса ще застудее изведнъж. Това е като шок за организма и неговата адаптация.Това може да ни може да се изправи пред различни предизвикателства. Едно от основните последствия от рязката смяна …

Блиц Новини
Шеф Токев коментира козунаците от 200 лева: Органичните яйца са много скъпи

кадри bTV „Порше” или „Ферари” не струват колкото един „Фиат”, този коментар направи шеф Андре Токев по повод рекордната цена от 200 лева за килограм козунак по Великден. В „Преди обед” по bTV той обясни, че един майстор трябва сам да си поставя цената, а не клиентите да я определят. …

error: Content is protected !!