Какви са шансовете цената на биткойна да се срине до нула?

Новини

Биткойнът привлече вниманието на инвеститорите по цял свят през миналата 2017 г., след като цената на криптовалутата се изстреля от под 1000 долара в началото на годината до близо 20 хил. долара през декември. Виртуалната валута постави на масата потенциала на блокчейн технологията и започна да тормози въображението на икономисти, политици и визионери, съобщава Блиц.

Въпреки това, настоящата година се оказа период на болезнена корекция. Цената на биткойна се смъкна рязко през последните 8 месеца, като към момента на подготвяне на материала се търгува срещу 6727 $, по данни на CoinMarketCap.

Инвеститорите, които притежават биткойни от дълго време, остават на печалба, тъй като през 2013 г. криптовалутата струваше под 100 долара.

Високата волатилност на виртуалните валути поставя въпроса дали целият пазар може да се срине и всички дигитални активи да изгубят напълно стойността си. Тази тема изглежда занимава и икономистите от Yale University, цитирани от Profit.bg.

Така, според двама от тях, шанкът биткойнът да изгуби напълно стойността си възлиза на „гигантските” 0.4%. „Настоящата предполагаема вероятност за катастрофа на ежедневна база възлиза на около 0.4% за биткойна, 0.6% за рипъл и 0.3% за етериум”, посочва доклад на професора по икономика от Yale University Алех Тсивински и кандидат доцента Юкун Лиу, предава CNBC.

Двамата учени са проучили данните за движението на цената на биткойн в периода 2011-2018 г., както и на XRP на Ripple и етер на Етериум, които се появиха съответно през 2012 и 2015 г.

На база на това, Тсивински и Лиу изчисляват каква е вероятността цената на горепосочените криптовалути да се срине до 0 за един ден. Процентите са изведени като неутрални вероятности относно риска, подобно на финансовите изчисления, използвани при определяне на очакваните стойности при активите.

Двамата учени са направили тези изчисления и за някои фиатни валути. Така излиза, че шансът еврото да се срине до нулева стойност за ден възлиза на 0.009%. Според проучването, шансовете за срив на австралийския и канадския долар са по-ниски, отколкото при еврото – съответно 0.003% и 0.005%, предава YaleNews.

„От една страна, изглежда малък, но от друга, продължава да бъде доста по-голям спрямо вероятността (традиционните валути) да изгубят стойността си. Така, че чашата може да бъде или наполовина пълна или наполовина празна”, казва професорът от Йейлския университет.

Криптовалутите нямат граници.

Привържениците на технологията изглежда нямат никакъв проблем с поемането на този риск, тъй като повечето от тях вярват, че криптовалутите са бъдещето на разплащанията.

Близнаците Уинкълвос (които се прочуха след спора си с Марк Закърбърг за правата над идеята за Facebook), инвестирали 11 млн. долара в биткойн през 2013 г., смятат, че някой ден биткойнът ще заеме мястото на златото, като активи за съхранение на стойност.

Това означава, че някой ден биткойн пазарът може да достигне стойност от трилиони долари, смята Камерън Уинкълвос.

„Смятаме, че биткойнът подрива златото. Смятаме, че е по-доброто злато, ако човек гледа в посока съхраняване на парите си. И какво прави златото злато? Неговият недостиг. Биткойнът реално има фиксирано обращение, което е по-добро нещо от рядкостта на златото… прави го по-мобилен, заменяем, по-траен”, казва той по-рано през тази година.

„Вижте пазара на злато днес, става дума за пазар на стойност 7 трилиона долара”, добавя Уинкълвос.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Мартин Владимиров очаква скок при горивата следващата седмица

Интервю на Лора Търколева и Марта Младенова с Мартин Владимиров за предаването „Преди всички“ Бензиностанциите ще се възползват от случващото се и ще вдигнат цената на горивата следващата седмица. Това прогнозира пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. За тази седмица той не очаква поскъпване в българските …

Новини
Адв. Екимджиев: В България е налице пълзящ прокурорско-олигархичен преврат

Глaвният пpoĸypop ce yтвъpди ĸaтo мoщeн пoлитичecĸи игpaч. Зaтoвa зaлoзитe ca гoлeми. „B пocлeднитe гoдини глaвният пpoĸypop ce yтвъpди ĸaтo eдин мнoгo aĸтивeн и мoщeн пoлитичecĸи игpaч c peшaвaщи пoняĸoгa xoдoвe зa oпpeдeлянe нa пoлитичecĸaтa дoминaция нa eднa или дpyгa пoлитичecĸa cилa, нa eдин или дpyг явeн или зaдĸyлиceн интepec. …

Новини
Абсурд! Българи работили жадни в Саудитска Арабия по 10 часа на ден за 400 лева заплата

Температурата беше над 45 градуса, а ни оставяха по 7 часа без вода, каза един от ощетените Работници от благоевградска фирма, които поставяли слънчеви панели в Саудитска Арабия, са получили заплати от 400 лева. Пред Нова телевизия те споделиха, че дори са били принудени да работят жадни между 10 и …