fbpx

Каква част от доходите трябва да пестим?

Нарастването на възрастта за пенсиониране у нас е факт, но въпреки че може би ви остават 10, 20, 30 или повече години до края на кариерата ви, добре е отрано да помислите за времето, когато доходите ви няма да са същите като тези в момента, пише „Профит“.

Освен фонд за спешни нужди, в който трябва да имате пари за минимум 6-9 месеца без доходи поради различни причини (напускане на работното място, уволнение, здравословни проблеми и т.н.), всеки от нас би трябвало да заделя и част от доходите си.

Друг е въпросът в какво ще ги влагаме, за да увеличаваме спестяванията си по-бързо. И така – нека разгледаме какво препоръчват експертите в областта на личните финанси:

Минимум 10-15%

Може би най-популярното схващане е, че трябва да заделяме по 10-15% от доходите си за черни дни. Да, знаем, че в страната с най-ниските доходи в ЕС това е изключително трудно, но дисциплината ви ще ви се отплати и ще може да се наслаждавате на по-добри дни в бъдеще.

Не говорим само за дните ви в пенсия, но и за времето, когато спестяванията ви започват да се увеличават след направените инвестиции.

Правилото 50/30/20

Според това основно правило 50% от доходите ни следва да отиват за нашите нужди, включващи храна, напитки, здравни услуги, транспорт, поддръжка на колата и жилището. 30 на сто от приходите можем да отделим за хобита, шопинг и излизания с приятели, познати и роднини.

Останалите 20% обаче следва да пестим, като това се отнася за всичките ни доходи.

А защо не 25-30%?

По-спестовните от нас, или хората с по-високи доходи, могат да пестят поне 25, а защо не и 30% от доходите си. Това ще означава, че те могат да постигнат финансова свобода доста по-рано от обикновените хора.

Какво означава това ли? Ще рече, че сте спестили и/или имате инвестирани толкова пари, че няма да ви се налага да работите в следващите 15-20 г. Звучи доста добре, но малко хора го постигат.

Грант Кардоун препоръчва 40%

Преди 30 г. Кардоун е уволнен от работа, от която печелил по 287 долара на месец. Днес той притежава 300 млн. долара лично богатство, частен самолет и доста недвижими имоти.

Кардоун препоръчва да работим по 95 часа седмично, дори и уикенда, и да пестим по 40% от доходите си. Само така, казва той, можете да станете милионер.

Шакил О’ Нийл и неговите 75%

Да, както споделихме по-горе, доста по-лесно е да пестите по-голяма част от доходите си, при положение че печелите милиони. Но също така е вярно, че и изкушенията тогава са още по-големи и наистина трябва да сте дисциплинирани, за да постигнете финансовата си свобода.

Един от най-добрите бивши баскетболисти от НБА е заработил 219 млн. долара в своята кариера само от заплати. Тук не включваме доходите му от рекламни договори или инвестициите му. Шак обаче споделя, че вместо да харчи всичко, заделял голяма част от заработеното.

Той дава и един съвет на младите хора, използвайки лист хартия, който играе ролята на 100-доларова банкнота. Съветът му към младите е да вземат половината от тези 100 долара и да ги добавят към спестяванията си.

„Забравете за тези 50 долара. Не ги докосвайте“, казва Шак. „Вече разполагате с 50 долара. Сега умните хора, милиардерите по света, вземат половината от тези 50 долара и ги спестяват.

Половинката на тези 50 долара са парите, с които разполагате за забавления: Ако искате да си купувате къщи, коли, самолети или да пътувате, това са парите, които можете да използвате.“

Накратко, О‘Нийл препоръчва да спестявате и да инвестирате 75% от доходите си за пенсия и за други дългосрочни цели и да живеете с останалите 25%.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!