Каква част от доходите трябва да пестим?

Новини

Нарастването на възрастта за пенсиониране у нас е факт, но въпреки че може би ви остават 10, 20, 30 или повече години до края на кариерата ви, добре е отрано да помислите за времето, когато доходите ви няма да са същите като тези в момента, пише „Профит“.

Освен фонд за спешни нужди, в който трябва да имате пари за минимум 6-9 месеца без доходи поради различни причини (напускане на работното място, уволнение, здравословни проблеми и т.н.), всеки от нас би трябвало да заделя и част от доходите си.

Друг е въпросът в какво ще ги влагаме, за да увеличаваме спестяванията си по-бързо. И така – нека разгледаме какво препоръчват експертите в областта на личните финанси:

Минимум 10-15%

Може би най-популярното схващане е, че трябва да заделяме по 10-15% от доходите си за черни дни. Да, знаем, че в страната с най-ниските доходи в ЕС това е изключително трудно, но дисциплината ви ще ви се отплати и ще може да се наслаждавате на по-добри дни в бъдеще.

Не говорим само за дните ви в пенсия, но и за времето, когато спестяванията ви започват да се увеличават след направените инвестиции.

Правилото 50/30/20

Според това основно правило 50% от доходите ни следва да отиват за нашите нужди, включващи храна, напитки, здравни услуги, транспорт, поддръжка на колата и жилището. 30 на сто от приходите можем да отделим за хобита, шопинг и излизания с приятели, познати и роднини.

Останалите 20% обаче следва да пестим, като това се отнася за всичките ни доходи.

А защо не 25-30%?

По-спестовните от нас, или хората с по-високи доходи, могат да пестят поне 25, а защо не и 30% от доходите си. Това ще означава, че те могат да постигнат финансова свобода доста по-рано от обикновените хора.

Какво означава това ли? Ще рече, че сте спестили и/или имате инвестирани толкова пари, че няма да ви се налага да работите в следващите 15-20 г. Звучи доста добре, но малко хора го постигат.

Грант Кардоун препоръчва 40%

Преди 30 г. Кардоун е уволнен от работа, от която печелил по 287 долара на месец. Днес той притежава 300 млн. долара лично богатство, частен самолет и доста недвижими имоти.

Кардоун препоръчва да работим по 95 часа седмично, дори и уикенда, и да пестим по 40% от доходите си. Само така, казва той, можете да станете милионер.

Шакил О’ Нийл и неговите 75%

Да, както споделихме по-горе, доста по-лесно е да пестите по-голяма част от доходите си, при положение че печелите милиони. Но също така е вярно, че и изкушенията тогава са още по-големи и наистина трябва да сте дисциплинирани, за да постигнете финансовата си свобода.

Един от най-добрите бивши баскетболисти от НБА е заработил 219 млн. долара в своята кариера само от заплати. Тук не включваме доходите му от рекламни договори или инвестициите му. Шак обаче споделя, че вместо да харчи всичко, заделял голяма част от заработеното.

Той дава и един съвет на младите хора, използвайки лист хартия, който играе ролята на 100-доларова банкнота. Съветът му към младите е да вземат половината от тези 100 долара и да ги добавят към спестяванията си.

„Забравете за тези 50 долара. Не ги докосвайте“, казва Шак. „Вече разполагате с 50 долара. Сега умните хора, милиардерите по света, вземат половината от тези 50 долара и ги спестяват.

Половинката на тези 50 долара са парите, с които разполагате за забавления: Ако искате да си купувате къщи, коли, самолети или да пътувате, това са парите, които можете да използвате.“

Накратко, О‘Нийл препоръчва да спестявате и да инвестирате 75% от доходите си за пенсия и за други дългосрочни цели и да живеете с останалите 25%.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Румен Радев: В цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание

Скъпи сънародници, Символично е, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание. Минута без думи, в която най-ясно можем да осъзнаем техния смисъл и сила. Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите. Той доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният …

Новини
Наско Сираков е новият собственик на Левски

Сагата с акциите на ПФК „Левски“ , която продължи почти един месец, приключи. Новият собственик на сините вече е четвъртият в света от САЩ’94 Наско Сираков. Припомняме ви, че Васил Божков обяви на 30 май, че ще му прехвърли акциите на отбора. Че Сираков е новият мажоритарен собственик на клуба …

Новини
Борисов: Поклон пред саможертвата на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Поклон пред саможертвата на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България! Мирът, човешките права и разбирателството се отстояват всеки ден с дела. Нека бъдем горди с нашите предци и да следваме европейския път, който ни посочиха! Това написа в профила си във фейсбук Борисов, по повод 144 години …