Каква е разликата между пребиотиците и пробиотиците ?

Новини

Пребиотиците и пробиотиците са термините, които може би сте чували, свързани с храносмилането и имунната функция. Каква точно обаче е разликата между тях? Какво са пробиотиците?

Пробиотиците са добрите бактерии, които се намират в определени храни и живеят в червата ви. Някои изследвания показват, че тези бактерии основно влияят на вашето здраве и спортни постижения, но също помагат на здравия храносмилателен тракт, имунната система и ви дават здрава, красива кожа, пише beu.bg.

Кои храни съдържат пробиотици?

Киселото мляко е един от най-добрите източници на пробиотици. То е пълно с добри бактерии като лактобацили и бифидобактерии. Други източници на пробиотични бактерии биха били някои отлежали сирена, комбоуча, кимчи и др. Непастьоризираните ферментирали храни също са добър източник на пробиотични бактерии. Можете да намерите и пробиотици, които се предлагат и като хранителни добавки (капсули, хапчета и т.н.), за да предоставят добри бактерии в червата.

Какво са пребиотиците?

По-просто казано, пребиотиците се считат за храна за пробиотиците. Те са несмилаеми влакнести съединения, което означава, че преминават през горната част на стомашно-чревния тракт и остават неразградени. Нашето тяло има нужда и от пребиотични бактерии, тъй като те са храна за пробиотичните бактерии, което води до добро общо здраве. Някои от ползите им включват хормонален баланс, по-нисък риск от затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

Кои храни съдържат пребиотици?

Някои от най-добрите източници на пребиотици са суровият чесън, лук (суров или варен), праз, ябълков оцет, аспержи, артишок и др. За повечето хора, добавянето на тези продукти в ежедневния хранителен режим е трудно и много от тях прибягват до пребиотици под формата на хранителни добавки. Въпреки това, можете да добавите нарязан суров чесън в салатата си, да изпиете малко количество разреден ябълков оцет с вода или пък да го използвате да използвате като овкусител за салатата си. Храната играе изключително важна роля в баланса на добрите и лошите бактерии. Когато става въпрос за пробиотици, не забравяйте, че те са несмилаеми, така че прекомерната консумация ще ви накара да се почувствате издути.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Тъжно: Една пета от българите не са почивали лятото повече от 10 години

Над 2 милиона и 300 хиляди пълнолетни българи планират почивка през лятото. Малко повече от половината заявяват, че ще почиват на българското Черноморие (54%), а останалите – в чужбина. От тези, които обмислят да напуснат границата на страната (32%), най-много заявяват, че най-вероятно ще го направят в Гърция (близо 60%) или Турция(30%). Сред останалите …

Новини
Как лесно да проверим качеството на храната

Колкото и да се опитваме да се храним здравословно, най-важно е качеството на продуктите, които слагаме на масата. От грамотния избор на храни зависи не само вкуса на ястията, но и здравето. Но понякога е наистина трудно да определим дали и до колко съответният продукт е пресен. За целта ви …

Новини
Декар земя в Балчишко скочи до 2 635 лева средна цена

Средната цена на декар земеделска земя в община Балчик е 2 635 лева, съобщават от статистическото бюро в Добрич. Данните са за 2018 г. През миналата година средната цена на един декар земеделска земя в област Добрич достига 1 697 лв., при средна цена за страната 941 лева на декар. Спрямо …

Inline
Inline