Каква е разликата? Дизел в буркани от България и Гърция донесоха в Народното събрание (видео)

реклама

Нагледна демонстрация на дизел от България и Гърция направиха евродепутатите Андрей Новаков и Емил Радев в Народното събрание, съобщи trafficnews.bg.

Те донесоха два буркана с дизелово гориво – бистър и чист, зареден от Гърция и един от Самоков – мътен и значително по различен като консистенция.

„Видимо има разлика в горивата. До нас достигнаха много сигнали за различното качество на горивата в другите страни-членки на ЕС и в България“, посочиха евродепутатите от ЕНП.

Те подчертаха, че много българи се оплакват, че има лошо гориво у нас, заради което се явяват проблеми с колите, увеличава се разхода, стига се до замръзване през зимата и т.н.

Именно заради разликата в качеството на горивото, двамата са инициали пилотен проект за нова европейска програма на стойност от 3 милиона евро за преодоляване на проблема за двойните стандарти при горивата.

Това ще позволи да се правят ежедневни проверки от танкера до колонката на горивата в ЕС и ще се вземат мерки за единен стандарт на горивата, който да се спазва. Ще бъде направена интернет платформа с регистър на качеството на горивото във всички бензиностанции в ЕС, като на база на качените резултатите всеки гражданин ще може да направи информиран избор откъде да зареди.

 

 

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Кунчев предлага удължаване на епидемичната обстановка с още 2 месеца

реклама Снимка ФБ Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи удължаване на извънредната обстановка до края на месец ноември. По думите му не се налага въвеждане на нови по-строги мерки. „Това, което очакваме, никак не е оптимистично, по три причини – стартът на училищата, започващата вълна в Южна …

Новини
Проф. Рачев прогнозира температурни летни рекорди в края на септември

реклама Кадър Нова ТВ По всички показатели целият септември е с типично лятно време. И днес в столицата беше много топло. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев. „По отношение на климатологията септември си е есенен месец – слънцето изгрява по-късно, залязва по-рано и само до няколко дни ще …

Новини
1
Асансьор падна в Изчислителния център в Благоевград

реклама Снимка pixabay Ужасяващ инцидент е станал преди малко в Благоевград. Трима души са пострадали при пропадане на асансьор в сградата на Изчислителния център в Благоевград, съобщиха от Областната дирекция на МВР, цитирани от novini.bg. Сигналът е подаден на тел. 112 около 11 часа. В частна болница е транспортирана млада …