fbpx

И във Варненско призоваха ловците да тръгват за диви свине, африканска чума може да дойде от Румъния

Горските територии във Варненска област са под постоянен мониторинг заради опасността от разпространение на африканска чума по свинете. Болестта не е открита у нас, но констатираните огнища на заразата в Румъния изискват предприемането на спешни превантивни мерки, съобщиха от Североизточното държавно предприятие.

Те предвиждат мащабна информационна кампания сред ловните сдружения и намаляване на популацията на дивата свиня. Изпълнителната агенция по горите вече отправи призив към ловците за по-интензивен индивидуален отстрел, така че популацията на дива свиня да бъде редуцирана максимално бързо, без това да застрашава биологичния вид. За целта в държавното ловно стопанство „Шерба”, коeто e на територията на Варненска област, беше съставен необходимия план за отстрел по правилата на подборния лов.
Североизточно държавно предприятие и Регионалната дирекция по горите – Варна, незабавно предприеха разяснителна кампания сред ловните дружини. Тя започна в стопанствата в Добричка област, които са в непосредствена близост до границата с Румъния.
Ловците са предупредени, че трябва веднага да информират официален ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, както и при установена промяна на здравния статус, поведението на животните и/или изменение от нормалния вид на вътрешните им органи. При намерени мъртви прасета е задължително да се предават проби за изследване. Съгласно въведените превантивни мерки отстреляните диви свине трябва да се обезвредят чрез загробване или изгаряне.

Африканската чума по свинете не е опасна за хората, но нанася големи икономически загуби. При европейските диви прасета инфекцията причинява много тежки, но неспецифични общи симптоми като треска, слабост, намаляване на апетита, двигателни нарушения и проблеми с дишането, а понякога и диария, кървене от носа или кожата.
Болестта засяга двата пола и всички възрасти. Тя може да се предава пряко от животно на животно или непряко чрез заразени предмети, включително чрез храна и с калта по колелата на транзитиращ камион. Домашните свине са податливи на вируса, както и дивите. Смъртта на животните настъпва почти винаги в рамките на една седмица.
Африканската чума по свинете не може да бъде предадена на хората, но те могат да бъдат преносители. Заразеното свинско месо е напълно безвредно за хората и може да се яде. Според специалистите обаче дори няколко небрежно изхвърлени парченца салам биха могли да донесат заразата, а вирусът може да оцелее на обувката в продължение на месеци.

външна реклама

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Сашо Кадиев към Иво Димчев по БТВ: Ти нали си гей?

кадри bTV Водещият на „Преди обед“ Александър Кадиев направи странен преход към личните теми в разговора с артиста и певец Иво Димчев, който гостува в студиото на bTV. По темата за връзките, Сашо директно попита: „Ти нали си гей?“ външна реклама Иво Димчев потвърди това, даже допълни, че е „мега …

Незабавни статии
Анджи загина в опустошително цунами на Тонга, докато спасява кучетата си

Снимки: Фейсбук, Angela Glover, Potungaue Koloa Fakaenatula Тялото на британка, изчезнала на остров Тонга, беше намерено от съпруга й. Той ръководеше групата за издирването й, след като тя беше отнесена от опустошителното цунами. Тя бе първият човек, за който се знае, че е загинал при бедствието, предизвикано от вулканично изригване. …

Незабавни статии
Иво Димчев шокира Холивуд: Американците не искат да са в Рая, ако Тръмп е там

кадър bTV Българският артист и певец Иво Димчев разказа по bTV за гастрола си в Лос Анджелис, САЩ, където е изнасял домашни концерти. Той не за първи път е в Холивуд, но се оказало, че там помнят предишните му изяви още преди пандемията. Скандалният Димчев, който не се съобразява с …