fbpx

ИТ индустрията ще наеме 3500 служители догодина

външна реклама

източник: Монитор

За ръст от 10% на наети служители през 2019 година е консервативната прогноза на ИТ индустрията у нас. В сектора работят около 35000 души, което означава, че още 3500 нови служители ще могат да започнат работа догодина.

Толкова са наетите и през 2017 г., като болшинството е сега завършили образованието си, показва проучване сред фирмите в бранша, проведено от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

външна реклама

Всяка втора компания даже е по-голям оптимист и предвижда да наемат 25% повече служители, но липсват кадри. През 2017 г. броят на новонаетите в индустрията се е е увеличил с 15 на сто спрямо предходната година. За доброто развитие на сектора говорят и повишените оперативни приходи на стойност 2,54 млрд. лева през 2017 г., което е двойно увеличение спрямо 2012 г. Средната чиста заплата в ИТ индустрията е 2700 лева, което е 3,5 пъти повече от средната за страната, обяви членът на УС на организацията Георги Захариев. Но секторът може да забави развитието си заради липсата на работна ръка.

„Няма квалифицирани кадри, няма как да дойдат и от образователната ни система“, коментира Захариев. Затова от БАСКОМ започват собствена инициатива „Завръщането“, за да информират българите в чужбина за възможностите за развитие у нас. Изследване, в което са участвали 4300 сънародници в странство на различна възраст в 70 страни по света , показва, че 50 на сто от тях обмислят да се завърнат в родината си. От тях 31% са сигурни, 21 на сто се колебаят.

„Те търсят висок стандарт на живот, възможност за развитие и да са близо до семейство и приятели“, коментира какво би ги върнало обратно в България Бистра Папазова, ръководител на инициативата „Завръщането“.

На фона на голямото търсене на служители, 60 на сто от анкетираните ни сънародници твърдят, че биха работили в българската ИТ индустрия, само 20% имат необходимата квалификация. Двете трети от анкетираните, които биха се върнали, са с висше образование. Не са само тесни специалисти са необходими на бранша, подчертаха от БАСКОМ. Всеки пети, зает в индустрията не е ИТ специалист. Вдигането на осигурителните прагове, наричано още данък „успех“, ще повлияе негативно на прогнозираните резултати за 2019 г. Бяха изнесение данни, че 1/5 от ИТ индустрията се занимава с разработването на софтуер, най-бързо развиващия се подсектор през последните пет години. За 2017 г. внесените осигуровки на тези висококвалифирани специалисти е 70,6 млн. евро, повишаването от 2600 на 3000 лева на осигурителния праг ще внесе в хазната през 2019 г. около 20% повече или 15 млн. евро.

„С въвеждането на данък „успех“ ще бъдат засегнати общо 148 000 българи, 25 000 от тях в ИТ индустрията, които плащат 13,3 на сто от всички осигуровки“, коментира Добрислав Димитров, председател на УС на БАСКОМ предстоящото утре гласуване в парламента повишаване на осигурителните прагове.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Свободна Европа: Петър Илиев ще е номинацията за премиер на „Има такъв народ“

външна реклама Снимка: ilievlawoffice.com Тази информация беше потвърдена неофициално пред Свободна Европа от три източника. В биографията на Илиев, публикувана на сайта на СУ „Св. Климент Охридски“ пише, че той е щатен университетски преподавател в Юридическия факултет на университета. външна реклама Илиев e основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество …

Новини
Сняг валя в над 30 града в Бразилия

външна реклама Снимка pixabay Над 30 града в Бразилия бяха покрити със сняг в сряда вечерта при преминаването на студен фронт над страната, съобщава „Евронюз„. Явлението зарадва много от жителите на градовете, а няколко души дори направиха снежен човек на един от площадите в град Бом Хесус. Очакванията на метеоролозите …

Новини
След 90 медала и 7 олимпиади Мария Гроздева сложи край на спортната кариера

външна реклама Кадър видео Нова ТВ С букет и много благодарности Българският олимпийски комитет отбеляза в Токио последното състезание на шампионката, донесла безброй поводи за огромна национална гордост на България. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов припомни паметните успехи на най-титулуваната родна спортистка, спечелила рекордните пет олимпийски медала, два от …