fbpx

Инж. Антони Чипев: Липсата на кадри ще се усеща все по-силно

реклама

По данни на бизнеса в следващите години се очаква сериозен недостиг на квалифицирани кадри за машиностроенето и металообработването, електротехниката и електрониката, информационните технологии, транспорта, енергетиката, туризма и селското стопанство.

В предаването „Преди всички“ по БНР главният секретар на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Антони Чипев подчерта, че липсата на кадри ще се усеща все по-силно. Според него трябва да се обърне внимание на заплащането, а в обучението – на дигитализацията.

Не всички инженери, които излизат от висшите училища, отговарят на изискванията за регулираната професия инженер в инвестиционното проектиране, подчерта инж. Чипев. Стремим се към надграждане – бакалавърското образование да се надгражда със същата магистратура, каза той и добави:

реклама

„Би трябвало при всички висши училища – ако си от различна специалност в бакалавърска степен и искаш да влезеш магистратура, би трябва да положиш съответното изравнително обучение. Въпросът е дали навсякъде се прави това“.

Строителите са сериозно притеснени заради недостига на работници в сектора. Те призоваха за улесняване на процедурите за наемане на строителни работници от трети страни. Инж. Руен Панчев от ръководството на Строителната камара обясни какво става в България:

„Обучаваме ги, получават съответната квалификация, въпреки договора, който имаме с фирмата, че трябва да си плати за обучението, ако я напусне, след няколко месеца човекът отива във Франция, Германия или Великобритания, защото там цените в пъти са по-високи и на заплащането, и на строителните дейности“.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Майка в неплатен отпуск: 610 лв помощ, това не отговаря на истината!

реклама Снимка pixabay „Това, че родителите ще получават месечна помощ от 610 лева, т.е. една минимална заплата, ако са в неплатен отпуск и гледат децата си, които са в дистанционно обучение или не посещават детска градина, не отговаря на истината! Оказа се, че родителите ще получават помощ от държавата само …

Новини
Болен от COVID-19 в семейството не е присъда

реклама Снимка pixabay Симптомите на коронавирус обикновено не се проявяват непосредствено след заразяването. Докато ги няма, човек спокойно общува със семейството си. В повечето случаи това не заплашва близките му, защото има голяма разлика между заразен и болен в резултат на заразяване, обясни в интервю за радио „Спутник“ алергологът и …

Новини
От началото на пандемията от Covid-19 у нас са се върнали над 120 000 души

реклама Снимка pixabay Емиграцията е много по-голям проблем от имиграцията, коментира доклада на ECFR Торстен Гайслер, ръководител на Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в София. Той обърна внимание, че изтичането на мозъци оказва влияние и върху политиката на засегната страна. Според Гайслер завръщането на такава група хора е надежда за …