Инвеститори пренасочват парите си в земеделска земя

Новини

 

В търсене на нискорискови финансови инструменти и висока доходност, все повече инвеститори насочват вниманието си към купуване на земеделска земя, твърдят инвестиционни посредници. През последните години на поземлените имоти се гледа вече като на инвестиционен актив, а не просто като на място за произвеждане на земеделска продукция, пише www.dnes.bg.

Сметките показват, че при добро планиране при покупката на земеделска земя, доходността може да надхвърли 10%, дори и ако се налагат допълнителни инвестиции в разработване на даден парцел. Това е значително повече от възвращаемостта при инвестиционните фондове и банките.

Сред най-често срещаните купувачи са и земеделски производители, които искат да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си, твърдят агроексперти. Комасацията увеличава производителността и намалява разходите. Тя дава по-добри условия за механизирана обработка на земята, което е предпоставка за увеличаване на добивите и за развиване на селско стопанство с висока добавена стойност.

Окрупняването на терени помага и за формирането на по-добра цена на земеделските площи. Стойността на комасираните имоти е доста по-висока от средната за даден регион, дори и да се сравняват терени от едно и също землище, категорични са експертите в бранша. По официални данни на Министерство на земеделието, храните и горите средният размер на земеделските терени у нас е едва 5.5 дка., което е едно от най-ниските нива в ЕС.

За да отговори на засиленото търсене през последните седмици, българската компания за професионално управление на земеделски активи „Агрион“ пусна в продажба допълнителни парцели в цялата страна. Цените са изключително атрактивни и започват от 300 лв./дка. Предвидена е и опция за разсрочено плащане за период от три години. Размерите на парцелите, които все още не са продадени, както и точното им местоположение в различните землища, може да се видят на сайта на Агрион.

В морските общини най-интересни са парцелите в района на Несебър, Поморие, Приморско, Аврен. Освен там, компанията предлага земеделски терени и край София, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Плевен, Ловеч и други области на страната.

„Възможността за покупката на поземлени имоти на вноски предизвика сериозен интерес сред потенциалните купувачи и набира все по-голяма популярност“, казаха от „Агрион“. От подобна опция се възползват предимно по-малки земеделски производители, които търсят различни варианти да придобият земеделска земя, без да им се налага да плащат накуп за нея. По този начин те имат възможност да вложат свободните си пари в техника или по-качествени семена, което води до по-ефективно и модерно земеделие.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Втори опит за регистрация на партията си „Има такъв народ“ прави Слави Трифонов

„Има такъв народ“ внесоха документи за регистрация за втори път. Това каза Тошко Йорданов, сценарист и водещ на предаването „Студио Хъ“ по 7/8 TV, съобщиха от БГНЕС. Припомняме, че шоуменът Слави Трифонов и сценаристите му учредиха партия, но под името „Има такъв народ“. Това се случва, след като на 21 …

Новини
Язовир „Студена“ се пълни с бързи темпове, тръбата още далеч

Община Перник се похвали в социалната мрежа с рекорден приток в язовир „Студена“. „След вчерашните валежи в планината, южният вятър и топлото време, днес отново се радваме на рекорден приток в яз. „Студена“.“, написаха във фейсбук. Коментарите на перничани не закъсняха: Pavel Angelov Язовира се пълни и тръбата от София …

Новини
Добрата новина: За часове беше събрана необходимата сума за операция на 3-месечното бебе

За броени часове бяха събрани средствата за животоспасяващата операция на 3-месечно бебе. За да получи шанс за нов живот, на семейството на Анди бяха нужни 165 000 евро за чернодробна трансплантация. Сумата беше набрана благодарение на дарения, съобщи БТВ Преди месец Анди е диагностициран с рядко вродено заболяване – атрезия …