fbpx

Инвеститори пренасочват парите си в земеделска земя

 

В търсене на нискорискови финансови инструменти и висока доходност, все повече инвеститори насочват вниманието си към купуване на земеделска земя, твърдят инвестиционни посредници. През последните години на поземлените имоти се гледа вече като на инвестиционен актив, а не просто като на място за произвеждане на земеделска продукция, пише www.dnes.bg.

Сметките показват, че при добро планиране при покупката на земеделска земя, доходността може да надхвърли 10%, дори и ако се налагат допълнителни инвестиции в разработване на даден парцел. Това е значително повече от възвращаемостта при инвестиционните фондове и банките.

Сред най-често срещаните купувачи са и земеделски производители, които искат да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си, твърдят агроексперти. Комасацията увеличава производителността и намалява разходите. Тя дава по-добри условия за механизирана обработка на земята, което е предпоставка за увеличаване на добивите и за развиване на селско стопанство с висока добавена стойност.

Окрупняването на терени помага и за формирането на по-добра цена на земеделските площи. Стойността на комасираните имоти е доста по-висока от средната за даден регион, дори и да се сравняват терени от едно и също землище, категорични са експертите в бранша. По официални данни на Министерство на земеделието, храните и горите средният размер на земеделските терени у нас е едва 5.5 дка., което е едно от най-ниските нива в ЕС.

За да отговори на засиленото търсене през последните седмици, българската компания за професионално управление на земеделски активи „Агрион“ пусна в продажба допълнителни парцели в цялата страна. Цените са изключително атрактивни и започват от 300 лв./дка. Предвидена е и опция за разсрочено плащане за период от три години. Размерите на парцелите, които все още не са продадени, както и точното им местоположение в различните землища, може да се видят на сайта на Агрион.

В морските общини най-интересни са парцелите в района на Несебър, Поморие, Приморско, Аврен. Освен там, компанията предлага земеделски терени и край София, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Плевен, Ловеч и други области на страната.

„Възможността за покупката на поземлени имоти на вноски предизвика сериозен интерес сред потенциалните купувачи и набира все по-голяма популярност“, казаха от „Агрион“. От подобна опция се възползват предимно по-малки земеделски производители, които търсят различни варианти да придобият земеделска земя, без да им се налага да плащат накуп за нея. По този начин те имат възможност да вложат свободните си пари в техника или по-качествени семена, което води до по-ефективно и модерно земеделие.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!