Икономическа новина, касаеща всеки собственик на имот!

Новини

Данък „имот“ в курортите няма да е по-висок спрямо останалите в страната

Няма да има по-високи данъци за имотите в курортите. Всички ще бъдат уеднаквени с промените в Закона за местните данъци и такси, внесени в НС от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и депутати днес, уточнява Канал 3.

Корекциите в закона са във връзка с решението на Конституционния съд от 9 април т.г., с което последните промени в навечерието на бюджетната година бяха обявени за противоконституционни. Това стана, след като ветото на президента беше преодоляно от Народното събрание.

От януари 2019 г. собствениците на второ жилище в курортите трябваше да плащат по-висок данък сгради – от 5 до 7 на хиляда върху данъчната оценка за имотите в планински и морски курорти от национално значение и от 4,5 до 6 на хиляда за имотите в останалите населени места, определени като курорти.

Във внесените последни промени се предвижда всички собственици на жилищни имоти в курортните селища да плащат, колкото и останалите – от 0,1 до 4,5 хиляди от данъчната оценка.

Със законопроекта се цели и еднакво третиране и недопускане на дискриминация на данъчно задължените лица във връзка с вече платени данъци до влизане в сила на решението на КС,тъй като налогът се плащ още в началото на годината, изтъкват вносителите. Данъкът на тези собственици, които са предплатили до 20 април, ще бъде преизчисляван служебно и ще бъдат уведомявани, а всички, платили до 30 април налога за цялата 2019-а, ще ползват 5% отстъпка. Надвнесените суми ще се възстановяват.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Севдалина Арнаудова, жената зад кадър в джипа на Бойко Борисов: Божков манипулира с личните ни отношения

От момента, в който работя за българското правителство, всичките ми срещи с български бизнесмени са били в изпълнение на служебните ми задължения и са заснети от камера и микрофон не само от мен самата, а и от десетки медии. Това заяви с специален пост във фейсбук ръководителят на правителствената информационна …

Новини
Васил Божков с директен въпрос към Борисов: Защо пращаше Севдалина Арнаудова в офиса ми?

„През последните години Севдалина Арнаудова е посещавала офиса ми на ул.“Московска“43 ежемесечно. Тя не пуши пури. Бойко, ще намериш ли поне малко достойнство да кажеш защо я пращаше?“, този въпрос към министър-председателя Бойко Борисов отправи бизнесменът Васил Божков във Фейсбук днес. Севдалина Арнаудова е ръководителят на правителствената информационна служба. Тя …

Новини
Певицата Мариана Попова днес празнува специален ден в живота си

Българска поп-певица Мариана Николова Попова, известна с участието си на Евровизия, в журито на „Гласът на България“ и престоя ѝ в къщата на „Vip Brother Bulgaria 2012″, днес празнува рожден ден. Родена е на 6 юни 1978 г. в София. От 1989 до 1991 г. се занимава с народно пеене …