fbpx

Икономисти очакват сериозен спад при добивите на слънчоглед в България

С около 18% ще намалеят през 2018 година добивите от основните отглеждани в България земеделски култури –  пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица. Това се казва в анализ на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика – София, подготвен от д-р Даниела Димитрова и доц. д-р Божидар Иванов в партньорство с Изследователския институт по храни и аграрна политика на Университета Мисури, съобщава „БулНюз“.

Според анализаторите спадът може да се очаква заради неблагоприятни агрометеорологични условия, включително засушаване и градушки.
Данните показват устойчив ръст на средните добиви от пшеница и ечемик през периода 2013-2017 г. Благоприятните условия през 2017 г. допринесоха за високи стойности, съответно 5,35 т/ха при пшеницата и 4,66 т/ха при ечемика.
Увеличиха се и добивите и при царевицата – с 18% спрямо 2016 г., но средните добиви (6,44 т/ха) са под рекордна от 2014 г. – 7,68 т/ха. Още по тематаПерспективата за търговска война между САЩ и Китай понижи цените на зърното
Според прогнозата е вероятно средният добив от пшеница през 2018 г. да се понижи до 4,42 т/ха (спад от 17% спрямо 2017 г.).
Очакванията са средните добиви при царевицата да се понижат до 4,90 т/ха, а при ечемика – до 4,00 т/ха.
При маслодайните култури намалението може да достигне около 20% – до 2,30 т/ха при рапицата и до 1,85 т/ха при слънчогледа.
Вероятното намаление ще е най-сериозно при слънчогледа – с 34%. То ще е резултат не само от очакваното намаление на добивите, но и заради свиване на площите след ниските цени в последната година.
Обработената площ при слънчогледа се очаква да се свие до 727 хил. ха., докато година по-рано по данни на агроминистерството е достигала 897 хил. ха.
Тези предвиждания, специално при слънчогледа, са направени на база по-скоро песимистичен сценарий за климата.
При царевицата предвид възможностите за по-добро напояване и растящото търсене по света в средносрочен план се прогнозира съществен ръст на средните добиви до 7-7,29 т/ха годишно.
Ръст в продуктивността се очаква и при рапицата, като се оценява като достижимо равнище от 3,35 т/ха за следващите 5 години.
В доклада се припомня, че 2017-та бе една от най-добрите за зърнопроизводителите за последните няколко години в световен мащаб. Това в голяма степен важи и за България, където 2017/18 година се оказа рекордна при пшеницата, с прибрани над 6,1 млн. т. Рекордни количества бяха ожънати и при слънчогледа, като за първи път производството надвиши 2 млн. т.
Всичко това доведе до едно от най-високите нива на производство отчитани при тези пет култури, където общото производство достигна 11,6 млн. т, малко по-малко отколкото най-силната досега 2014 г., когато бяха ожънати почти 11,8 млн.т.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

външна реклама

Над 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Сашо Кадиев към Иво Димчев по БТВ: Ти нали си гей?

кадри bTV Водещият на „Преди обед“ Александър Кадиев направи странен преход към личните теми в разговора с артиста и певец Иво Димчев, който гостува в студиото на bTV. По темата за връзките, Сашо директно попита: „Ти нали си гей?“ външна реклама Иво Димчев потвърди това, даже допълни, че е „мега …

Незабавни статии
Анджи загина в опустошително цунами на Тонга, докато спасява кучетата си

Снимки: Фейсбук, Angela Glover, Potungaue Koloa Fakaenatula Тялото на британка, изчезнала на остров Тонга, беше намерено от съпруга й. Той ръководеше групата за издирването й, след като тя беше отнесена от опустошителното цунами. Тя е първият човек, за който се знае, че е загинал при бедствието, предизвикано от вулканично изригване. …

Незабавни статии
Иво Димчев шокира Холивуд: Американците не искат да са в Рая, ако Тръмп е там

кадър bTV Българският артист и певец Иво Димчев разказа по bTV за гастрола си в Лос Анджелис, САЩ, където е изнасял домашни концерти. Той не за първи път е в Холивуд, но се оказало, че там помнят предишните му изяви още преди пандемията. Скандалният Димчев, който не се съобразява с …