Изтеглили сме кредити за над 20 млрд. лева. За какво ще ги пръснем?

Новини

За година в страната – близо 18% повече потребителски заеми

Българинът е изтеглил кредити за над 20 милиарда лева. Това показват последните данни на Европейската централна банка.

Най-голям е ръстът при потребителските заеми, които са значително по-скъпи. У нас те нарастват с по-бърз темп от ипотечните, показват изчисленията на БНБ. За година са изтеглени близо 18% повече заеми за потребление, съобщава „Трафикнюз“.

Според икономисти, обяснението от една страна е по-добрата икономическа ситуaция, но от друга се наблюдава и обезпокоителна тенденция – все повече жилища се купуват без собствени спестявания.

Вместо това, сделките се финансират с комбинация от ипотечен и потребителски заем. Въпреки че кредитите за потребление са около 2,5 пъти по-скъпи.

Магдалена Добрева търси двустаен апартамент от около 80 квадрата. Разчита на ипотечен заем от банка и малко спестявания. Споделя, че планира да изплати кредита за около 30 години, ще плаща около 700 лв. на месец.

Не би теглила и потребителски заем, за да дофинансира покупката, тъй като знае, че те са по-скъпи. Според икономисти обаче това е все по-честа практика.

„Това се прави в случаите, в които доходите позволяват, но то е опасно, защото това, че доходите в момента го позволяват не означава, че и занапред ще е така“, заяви Десислава Николова, икономист от „Моите пари“ пред bTV.

Анализ на „Моите пари“ показва, че в последната година средната вноска по ипотечните кредити расте и достига около 600 лв. И макар покачването на лихвите да беше отложено, според икономисти в рамките на година, две – то ще стане факт.

Цените на имотите нарастват с по-бавен темп, отчитат от бранша. В последната година те са поскъпнали средно с 5%.

Класическото правило е общият размер по всички заеми да не надхвърля 40% от чистия доход в домакинството.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 1 юни: Стрелците да пестят, Водолеите в центъра на събитията

lamqta.com Овен Вие сте огнено кълбо и всеки, който Ви познава повече от 10 минути, ще се съгласи с това. По тази причина, когато получите бележка, позвъняване или многозначителен поглед, и бидейки това, което сте, направете , което можете най-добре – отреагирайте импулсивно. За много от нас се подразбира, че …

Новини
Мария Габриел: Национална програма ще реши как да инвестираме 12 млрд. евро от Европа

750 милиарда евро ще бъдат инжектирани в икономиките на страните членки на ЕС реши тази седмица Еврокомисията. България ще получи достъп до 13 милиарда евро. „Малко над 12 милиарда ще получи България. 9 милиарда от новия възстановителен инструмент под формата на грантове и още 3 милиарда под формата на заеми“, …

Новини
Слави Трифонов „възхитен“, че в СУ ще се учи “Лайфстайл журналистика”

Днес до мен достигна новината, че в Софийския университет “Св. Климент Охридски” от тази година ще може да се изучава най-новата магистърска специалност “Лайфстайл журналистика”. Аз чак сега разбирам защо лайфстайл предаването на Ани Цолова не тръгна. Защото не е имала нужната квалификация. Абе, Ани, завърши първо “Лайфстайл журналистика” в …