Изтеглили сме кредити за над 20 млрд. лева. За какво ще ги пръснем?

Новини

За година в страната – близо 18% повече потребителски заеми

Българинът е изтеглил кредити за над 20 милиарда лева. Това показват последните данни на Европейската централна банка.

Най-голям е ръстът при потребителските заеми, които са значително по-скъпи. У нас те нарастват с по-бърз темп от ипотечните, показват изчисленията на БНБ. За година са изтеглени близо 18% повече заеми за потребление, съобщава „Трафикнюз“.

Според икономисти, обяснението от една страна е по-добрата икономическа ситуaция, но от друга се наблюдава и обезпокоителна тенденция – все повече жилища се купуват без собствени спестявания.

Вместо това, сделките се финансират с комбинация от ипотечен и потребителски заем. Въпреки че кредитите за потребление са около 2,5 пъти по-скъпи.

Магдалена Добрева търси двустаен апартамент от около 80 квадрата. Разчита на ипотечен заем от банка и малко спестявания. Споделя, че планира да изплати кредита за около 30 години, ще плаща около 700 лв. на месец.

Не би теглила и потребителски заем, за да дофинансира покупката, тъй като знае, че те са по-скъпи. Според икономисти обаче това е все по-честа практика.

„Това се прави в случаите, в които доходите позволяват, но то е опасно, защото това, че доходите в момента го позволяват не означава, че и занапред ще е така“, заяви Десислава Николова, икономист от „Моите пари“ пред bTV.

Анализ на „Моите пари“ показва, че в последната година средната вноска по ипотечните кредити расте и достига около 600 лв. И макар покачването на лихвите да беше отложено, според икономисти в рамките на година, две – то ще стане факт.

Цените на имотите нарастват с по-бавен темп, отчитат от бранша. В последната година те са поскъпнали средно с 5%.

Класическото правило е общият размер по всички заеми да не надхвърля 40% от чистия доход в домакинството.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
И Румъния може да се върне в надпреварата за завода на „Фолксваген“

Румъния може да се върне в надпреварата за новия завод на германската група „Фолксваген“ (Volkswagen). Това съобщи ръководителят на Румънската асоциация на автомобилните производители (ACAROM) Габриел Сико. „Турция рискува икономически санкции за военната си намеса срещу кюрдите в Сирия. Но страната трябва да се придвижи бързо, за да хване възможността. …

Новини
Учени отгледаха домати на марсианска и лунна почва

Учени от Университета във Вагенинген в Холандия са засадили проби от моделната почва на Марс и Луната с различни култури и са успели да получат реколта. От това следва, че на Марс и Луната ще може да се отглежда не само храна, но и да се получават жизнеспособни семена. Това …

Новини
Директорът на „Deutsche Welle“: Случаят БНР показва какво става, когато политика и журналистика се смесят

„Чухме за скандала в БНР. Това е класически пример, че когато се смесят ролите на журналисти и политици, няма достатъчно добро разделение.“ Това коментира по време на лекция пред студенти генералният директор на „Deutsche Welle“ Петер Лимбург, предаде БГНЕС. „Оттам-нататък на кого му е хрумнала „прекрасната идея“ да уволнява дамата …