Изобилие от чернокоп, барбун и сафрид спаси годината за българските рибари, ето как те празнуват Никулден

Новини

източник: БНР Радио Варна

Уловът на чернокоп, барбун и сафрид е много добър, тази година обаче уволовът на карагьоз беше слаб, а на рапан бе едва около 10 % от количеството на миналогодишния, заради студените течения. Това каза за Радио Варна Александър Тръпчев, председател на рибарско сдружение, което обединява 20-тина риболовни кораба работещи във Варненски регион. Годината като цяло беше сравнително слаба, но все още не е завършила и в момента риболовът е добър.

Как празнуват рибарите Никулден?

Сутрин те се събират и отиват на църква. След това отиват на корабите и започва веселбата, която обикновено продължава до сутринта, разказва Тръпчев. Те предпочитат да празнуват там, където вадят хляба си.

„Заведенията по морето са за банкерите“, казва с усмивка председателят на сдружението.

„Няма рибар, който да не е попадал в лошо време или да не е изпитвал други трудности. Когато си сам в морето винаги има опасности“, коментира Александър Тръпчев и добавя, че затова рибарите си пожелават здраве и добър улов на празника на своя закрилник Св. Николай Чудотворец.

Преди десетина година през зимата рибарят е участвал в спасяването на свои колеги. Тяхното корабче било буквално смачкано от голям товарен кораб и изчезнало от радара на Гранична полиция, която следи морския трафик. Варненските морски труженици се притекли на помощ и открили в морето двама свои колеги, носещи се по студените вълни на останки от корабокрушението. За съжаление, един от екипажа така и не бил открит, макар че търсенето продължило два дни.

Катастрофи на море стават и в днешно време, въпреки съвременната навигация, коментира Александър Тръпчев. „Превозно средство – дали е кола, самолет или кораб, винаги може нещо да се случи“, казва той.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 7 юли: Девите са в късметлийски период, натоварен ден за Стрелец

lamqta.com Овен Много се срамувате за нещо пред Вашата половинка. Май и Вие не знаете точно за какво. Само че през целия ден няма да Ви напусне желанието, да искате прошка от нея. Ами тогава искайте! Току-виж се оказало, че наистина има за какво да Ви прощава… Но при всички …

Новини
1
Слави Трифонов: Българското правителство – такова, каквото е

Със следващите редове ще ви покажа реалния облик на българското правителство. Ще използвам само факти. Факти. Анализите, разсъжденията и коментарите оставям на вас! Това пише Трифонов в профила си във фейсбук. Ето и неговият списък: И така, започвам да ви ги представям на части, защото фактите са много и всичките …

Новини
Над 4300 достигна броят на иззетите предмети от офиса на Божков

Кадър: Прокуратура Продължават действията по разследването в сградата на „Нове Интернал“ ЕООД на ул. „Московска“ №43. В хода на извършените претърсвания са иззети още 771 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. Така общият им брои вече възлиза на 4381 предмета, при регистрирани от обвиняемия Васил Божков по реда на …