Изобилие от чернокоп, барбун и сафрид спаси годината за българските рибари, ето как те празнуват Никулден

Новини

източник: БНР Радио Варна

Уловът на чернокоп, барбун и сафрид е много добър, тази година обаче уволовът на карагьоз беше слаб, а на рапан бе едва около 10 % от количеството на миналогодишния, заради студените течения. Това каза за Радио Варна Александър Тръпчев, председател на рибарско сдружение, което обединява 20-тина риболовни кораба работещи във Варненски регион. Годината като цяло беше сравнително слаба, но все още не е завършила и в момента риболовът е добър.

Как празнуват рибарите Никулден?

Сутрин те се събират и отиват на църква. След това отиват на корабите и започва веселбата, която обикновено продължава до сутринта, разказва Тръпчев. Те предпочитат да празнуват там, където вадят хляба си.

„Заведенията по морето са за банкерите“, казва с усмивка председателят на сдружението.

„Няма рибар, който да не е попадал в лошо време или да не е изпитвал други трудности. Когато си сам в морето винаги има опасности“, коментира Александър Тръпчев и добавя, че затова рибарите си пожелават здраве и добър улов на празника на своя закрилник Св. Николай Чудотворец.

Преди десетина година през зимата рибарят е участвал в спасяването на свои колеги. Тяхното корабче било буквално смачкано от голям товарен кораб и изчезнало от радара на Гранична полиция, която следи морския трафик. Варненските морски труженици се притекли на помощ и открили в морето двама свои колеги, носещи се по студените вълни на останки от корабокрушението. За съжаление, един от екипажа така и не бил открит, макар че търсенето продължило два дни.

Катастрофи на море стават и в днешно време, въпреки съвременната навигация, коментира Александър Тръпчев. „Превозно средство – дали е кола, самолет или кораб, винаги може нещо да се случи“, казва той.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Френски замък от 13 век посреща своите 27 000 собственици

Старинен замък в Югозападна Франция получи коледна премяна, а неговите 27 000 собственици са поканени за празниците. Замъкът събира своите спасители и горди собственици за Коледа. Преди две години организацията за реставрация на културни паметници – „Дартанян“, започва необичайна инициатива и обявява за продан рушащия се френски замък от 13 …

Новини
„Meteo Balkans“: Новата седмица ще донесе застудяване и валежи от сняг

Новата седмица ще ни донесе застудяване и вероятно валежи от сняг, прогнозира „Meteo Balkans“. Нови валежи от дъжд и възможни снеговалежи очакваме към 11-13 декември 2019 г. По-значителни ще са валежите над Гърция, Македония и Южна България, очакваните количества за период от 24 часа ще са между 40-60 л/в.м. Над 1300 …

Новини
Гърция дава по 700 евро на бедни и безработни

Гърция отпуска еднократна помощ от 700 евро за безработни и хора с ниски доходи. Социалната мярка важи и за чужденците, включително за българите, които отговарят на условията и живеят в страната поне 10 години, предава БНР. По 700 евро еднократна помощ получават социално слабите семейства в Гърция, информират от финансовото …