fbpx

Изобилие от чернокоп, барбун и сафрид спаси годината за българските рибари, ето как те празнуват Никулден

източник: БНР Радио Варна

Уловът на чернокоп, барбун и сафрид е много добър, тази година обаче уволовът на карагьоз беше слаб, а на рапан бе едва около 10 % от количеството на миналогодишния, заради студените течения. Това каза за Радио Варна Александър Тръпчев, председател на рибарско сдружение, което обединява 20-тина риболовни кораба работещи във Варненски регион. Годината като цяло беше сравнително слаба, но все още не е завършила и в момента риболовът е добър.

Как празнуват рибарите Никулден?

Сутрин те се събират и отиват на църква. След това отиват на корабите и започва веселбата, която обикновено продължава до сутринта, разказва Тръпчев. Те предпочитат да празнуват там, където вадят хляба си.

„Заведенията по морето са за банкерите“, казва с усмивка председателят на сдружението.

„Няма рибар, който да не е попадал в лошо време или да не е изпитвал други трудности. Когато си сам в морето винаги има опасности“, коментира Александър Тръпчев и добавя, че затова рибарите си пожелават здраве и добър улов на празника на своя закрилник Св. Николай Чудотворец.

Преди десетина година през зимата рибарят е участвал в спасяването на свои колеги. Тяхното корабче било буквално смачкано от голям товарен кораб и изчезнало от радара на Гранична полиция, която следи морския трафик. Варненските морски труженици се притекли на помощ и открили в морето двама свои колеги, носещи се по студените вълни на останки от корабокрушението. За съжаление, един от екипажа така и не бил открит, макар че търсенето продължило два дни.

Катастрофи на море стават и в днешно време, въпреки съвременната навигация, коментира Александър Тръпчев. „Превозно средство – дали е кола, самолет или кораб, винаги може нещо да се случи“, казва той.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!