Иван Нейков: В България има резерв на пазара на труда от минимум 500 000 работници

реклама

Бтв

В България има резерв на пазара на труда от минимум 500 000 работници, а работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Това коментира за БТА директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Той посочи, че сред тези 500 000 работници са хората с увреждания в трудоспособна възраст, както и тези, за които се твърди, че нито учат, нито работят, а според експертите на Балканския институт по труда и социалната политика работят много здраво, но в сивата икономика.

В резерва влизат и около 200 хиляди млади пенсионери, които няколко години след пенсионирането имат абсолютно запазена трудоспособност, каза Нейков.

Експертът смята, че искането на бизнеса за внасяне на работници от трети страни е в грешна посока, защото внасянето на големи групи хора, макар и с благородната идея да се запълни дефицита на пазара на труда, има минуси.

Нейков смята, че това може да породи социални и културни проблеми, както и проблеми, свързани с личния живот на тези хора – необходимост от уреждане на жилища, здравеопазване, насочено към тях. Много български работници смятат, че вносът на работници от трети страни се ползва и като натиск за задържане на заплатите в страната, коментира още Иван Нейков.

По думите му работодателите не си дават сметка, че това е улица без изход,тъй като ще доведе до много допълнителни разходи за тях. „Защото предстои навлизането на големи групи хора, а не на по десет камериерки, които да бъдат настанени в хотела, в който работят и да им се поемат разходите за храна“, аргументира се експертът.

Реални индикатори за предстояща криза в българската икономика все още няма, каза още Нейков. Той допълни, че няма и причини да смятаме, че има нещо, което не сме направили и криза ще ни изненада.

Експертът смята, че прогнозата за 3-процентна инфлация за догодина ще намали розовия цвят в оценките на управляващите за това, че 2019 г. ще е година, в която хората ще имат по-висока покупателна способност. Натрупаната инфлация от тази и следваща година ще сведе до малки параметри, ако въобще доведе до нарастване на покупателната способност, а не до замразяване, каза Нейков.

По отношение на реформата в политиките за хората с увреждания Нейков каза, че трябва да се отбележи, че реформата е направена под натиск, което е имало и положителни, и отрицателни страни. Ако не беше този натиск, аз съм сигурен, че темата отново щеше да бъде подмината, щеше да бъде даден от бюджета някой лев отгоре за хората с увреждания и това е, коментира Нейков.

Натискът имаше решаващо значение за създаване на новата правна рамка, новите правила, дори и новото отношение към хората с увреждания, заяви Нейков. Според него отрицателното на работата под натиск е, че когато се работи така, рискът да се сбърка е голям.

реклама
loading...

200000 млади пенсионери!?
Хора, които не са работили и не могат да работят.
От всеки работник не става!

Абе, господин Нейков, проблемът на България, не са работниците, а тези които са я управлявали и я управлявяват в момента!?!Партии много, политици много, но никой от тях просто не става, това го покозват не прогнозите , а резултатите!?!Мястото на крадците и лъжците не е нито в Парламента нито в Министерския съвет?Но за наше голямо съжаление, съдебната ни система не отстранява ,а помага това положение да продължава вече почти 30 години…Но 2019 е може би годината, в която ще настъпят отдавна чакани промени?Нищо, че управляващите, начело с Б.Б., ще използват всичките си възможности и позволени и непозволени, за да се запази статуквото…Средствата, които се отпускат на „българите“ от ЕС, чакат да бъдат“доусвоени“, но според мен сега вече никой няма да ги пита???

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
„Сега“: Приключи разследването на катастрофата с Милен Цветков

реклама снимка: Фейсбук/Милен Цветков Рaзcлeдвaнeтo зa кaтacтрoфaтa, при кoятo прeз aприл зaгинa журнaлиcтът Милeн Цвeткoв, e приключилo. Тoвa съобщава вecтник „Ceгa“, позовавайки се на aдвoкaт Мeнкo Мeнкoв, кoйтo прeдcтaвлявa близкитe нa Цвeткoв. Прeз cлeдвaщaтa ceдмицa ce oчaквa дa зaпoчнe прeдявявaнeтo нa мaтeриaлитe oт рaзcлeдвaнeтo. Cлeд тoвa би трябвaлo прoкурaтурaтa дa …

Новини
МВР за детето в Якоруда: Намерихме го в гората на 13 км от дома му, родителите не дават никаква информация

реклама Изчезналият 2-годишен Мехмед от Якоруда е намерен сам в гората, близо до съседното село. Това е на 13 км от дома му. Тепърва всички детайли по случая ще се изясняват. Това съобщиха местните органи на реда, пише eurocom.bg.   „Здравословното му състояние по първоначални данни е добро. Живо и …

Новини
LifeOnline: Софи Маринова пак ще пее в „Капките“

реклама Снимка ФБ Макар и до старта на „Като две капки вода 9“ да има поне половин година, вече текат преговори с участниците. В ход е и цялостен план за шоуто, което забавлява младо и старо пред екрана по три месеца през пролетта. Първият сигурен участник е Софи Маринова, научи …