fbpx

Иван Бакалов: Как съдът определи Борисов за лъжец и клеветник

Автор Иван Бакалов, e-vestnik.bg, Снимка бТВ

Премиерът Борисов вече е съдебно доказан лъжец и клеветник, осъден от бившата журналистка, сега депутат Елена Йончева, пише Иван Бакалов.
Софийски районен съд осъди в гражданско дело премиера Борисов за „противоправно поведение, изразяващо се в неверни твърдения” (Граж. дело 18039/2017 г., СРС).
С други думи, Борисов е сътворил клевета. При това максимално публично, пред множество камери и микрофони. Клевета препредадена от много медии, пише e-vestnik.bg.

Адвокатът му Марин Марковски веднага обяви решението за съдебна грешка, която щяла да бъде поправена на горна инстанция, и грубо намекна за политически симпатии на съдията. Но фактите са безспорни, а Борисов в съда не се е и опитал да ги опровергае.

За такова деяние Наказателния кодекс предвижда глоба до 15 хил. лева. По стария Наказателен кодекс до 2014 г. това престъпление се наказваше и с лишаване от свобода до 3 години в най-тежките случаи. А случаят лидер на партия и двукратен премиер (към онзи момент) да ръси публично абсолютно неверни твърдения, е наистина тежък. В някои европейски страни като Германия клеветата все още се наказва и със затвор до 1 г.

Всички помнят как телевизиите излъчваха многократно твърденията на Борисов в две изказвания преди изборите през март миналата година. Ето част от думите му:
„…Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати“ и „бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж-премиер тогава“.
Борисов повтаря тези

твърдения в няколко варианта на различни места,

записи от изказванията му могат да се намерят в YouTube, VBox7 и сайтовете на телевизиите (виж туктук и  тук).
По-късно конкретизира, че правителството платило към 2 милиона, Йончева „прекрасно знае”, „Станишев прекрасно знае за какво става въпрос” (виж тукзапис на бТВ, накрая на текста има пълен цитат). Няколко пъти натъртва, че има конфликт на интереси и употребява израза „борча” на Станишев.
Медиите го записват и цитират: „Ако иска (Елена Йончева) да ме съди, ще призова специализираната прокуратура да извади всичко, което сме платили насила. С постановления сме платили близо 2 милиона. Бяха договорени от нейния мъж тогава. Ще поискаме да се разгледа цялата тази сделка – от А до Я”.

Йончева казва пред медиите, че това е голяма лъжа, ще го съди и ще напусне политиката и парламента, ако Борисов докаже, че наистина държавата е давала пари за нея. Борисов отговори чрез официалния си профил във „Фейсбук”: „Разбрах, че Елена Йончева ще ме съди за клевета. С удоволствие ще участвам в този процес. А още по-компетентен от мен е бившият финансов министър Симеон Дянков за финансовата част, както и шефовете на разузнавателните служби”.

Какво, обаче, твърди Борисов на делото в съда?

Вместо да доказва твърденията си, че държавата е плащала милиони за интервютата и репортажите на Елена Йончева, неговите адвокати правят следното:

– Оспорват истинността на записите от неговите изказвания, били монтирани и преразказани в новините. Съдът е изисквал служебно от Нова тв запис, защото защитата не приема представените записи.

– Претендират, че от изказването на Борисов не става ясно, че говори за Елена Йончева, не било конкретно, не може да се твърди, че я злепоставя и т. н. подобни.

– Не било доказано, че ищцата Йончева е авторитет, чието достойнство е накърнено, не е претърпяла описваните нематериални щети от изказването на Борисов…

– Профилът на Борисов във Фейсбук не бил писан от него, имало десетки негови профили, не се знае кой ги пише, не трябва да се приемат като доказателства тези нещата от официалната му страница там.

– Оспорват констативните протоколи от нотариус за публикации в сайтове с цитирани думи на премиера.
Какво се получава? Веднъж излъгал пред медиите и заканил се да доказва в съда, че за Йончева са плащани милиони от държавата, Борисов след това в съда се отмята с нахални евтини хватки.

Неговите адвокати правят нещо повече. Йончева издействала БНТ да представи документи за нейни филми в продължение на 5 години, от които се вижда, че са външни продукции със спонсори, а тя не е там на заплата.
Тоест – финансирането й не е от БНТ, а от спонсорство на частни фирми.
Адвокатите на Борисов използват тези документи в съда да представят нещата така, че Йончева лично е получила няколкостотин хиляди лева (а те са за продуцентска фирма за финансиране на 5 дълги командировки между 2004 и 2009 г. на екипи зад граница на опасни места, и производство на 8 филма). И понеже една от няколкото фирми спонсори („Лукойл”) имала държавно участие, затова имало платени пари от държавата!

Защо и на какво основание все пак Борисов излезе през март 2017 г. с тези твърдения за платени „милиони” за Йончева и намекна за разузнавателни служба, за

„събития с едни чужденци”,

за „операции”, споменава и френските служби?

Същото твърдение изрече и транспортният министър Ивайло Московски четири години по-рано, през юли 2013 г., като спомена конкретно Сомалия (където Йончева засне филм за пиратите, отвлекли български моряци). Московски каза, че „нейните действия в Сомалия струваха няколко милиона лева” и твърдеше още, че Йончева е пътувала до там с „правителствените самолети”. Тогава Йончева извади самолетните си билети от KLM и африканска авиокомпания и заплаши със съд Московски, който се извини, с лично обяснение пред нея, че бил подведен. На въпроса на журналистката от кого е бил подведен, Московски й отговорил – „Не мога да ви кажа”, разказва Йончева в интервю.
Четири години по-късно Борисов повтаря същите измислици, само без да намесва правителствените самолети. Очевидно има предвид нещо конкретно.

През ноември 2008 г. в Сомалия е отвлечена българката Данка Пачова, заедно с още 5 служители на френска хуманитарна организация. Те са държани като заложници срещу откуп и са освободени 9 месеца по-късно, през август 2009 г., когато Борисов е вече премиер. В медиите се промъква откъслечна информация, че е възможно българските служби да са платили на френските служби определена сума за операция по освобождаването на заложниците. Макар да живее във Франция, Пачова е българска гражданка и френските служби са поискали дял от разходите. Промъкват се в медии и предположения, че дори е платен откуп и сумата е за част от откупа на всичките. По правило правителства не преговарят и не изплащат откупи. Или ако това се случи, никой не го оповестява официално. В случая премиерът Борисов разкрива донякъде тази тайна, като приписва разхода на Йончева. Завърта интрига и клевети. Прави го максимално публично, пред всички телевизии и репортери, преди изборите. Но Йончева нито е отвличана в Сомалия, нито по някакъв начин държавата й е плащала за тази командировка. Тя снима там 3 филма през май 2009 г., репортаж е продала и на „Дойче веле”. А българката Пачова е освободена 3 месеца по-късно.

Остава да се предполага

дали Борисов съзнателно е излъгал

в предизборна обстановка, тоест клеветил е съзнателно. Или в характерния си стил да говори на ангро е смесил някакви разходи за службите, направени заради операции Сомалия и ги е свързал с Йончева.

В първия случай има съзнателно престъпление по НК, за което се предвижда глоба до 15 хил. лв. Но Йончева е завела гражданско дело, а не наказателно от частен характер, за да доказва престъпление. Искът й е бил за 20 хил. лева, които се е канила да дари за деца в нужда. Но съдът й е отсъдил 5 хил., сума която едва покрива разходите по делото. Съдия Иво Вътев от СРС не се е осмелил да осъди на повече премиера. Все пак това е голяма смелост.
Ако приемем пък, че Борисов е заблуден и си приказва на ангро, каквото е обичайното му поведение, почтеността изисква да се извини публично. Но, както се вижда, той ще обжалва на горна инстанция.
Всеки сам може да си прави изводите кой от двата варианта е възможен и какво представлява българският премиер.

Бойко Борисов в запис на бТВ:

„Аз пък ще призовавам специализираната прокуратура, да извади всичко, което сме плащали, различни централи, виждаш колко внимателно използвам думите, щото, ние с постановление сме платили близо 2 милиона. Платили сме ги. И то, бяхме принудени да ги платим, щото бяха договорени от нейния мъж, тогава. За едни събития, с едни чужденци, по едни общи операции, но понеже действително това е конфиденциална операция, виждате колко условно говоря, тя прекрасно знае за какво става въпрос. Станишев прекрасно знае за какво става въпрос.”

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Семейство Кадиеви превземат „Аз обичам България“

Кадри БТВ От БТВ обещават, че ни очаква един от най-веселите епизоди на „Аз обичам България“, в който участие ще вземат мама Катя – Катерина Евро, която ще подкрепя сина си и капитан на отбора Сашо Кадиев. Към тях се присъединява не по-малко колоритна личност, а именно шеф Александър Таралежков …

Блиц Новини
Дават пенсиите за май по-рано

Депутатите зарадваха най-бедните пенсионери за Великден. Те гласуваха хората, намиращи се под прага на бедност, тоест с пенсия до 526 лв., да получат по 100 лева Великденска добавка. Предложението на няколко пъти бе променяно, като сумата се колебаеше между 75 лв и 100 лв. В крайна сметка щедро се спряха …

Блиц Новини
Доброволци помагат на екипа на „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Социално значимото предаване „Бригада нов дом“ набира все по-голяма популярност. Помощта, която оказват от бригадата на семейства, които не могат да си позволят нормална жизнена среда е безценна за семействата избрани да я получат. Вече видяхме многодетни семейства, както и самотни майки, отглеждащи сами децата си и радостта …

error: Content is protected !!