Златото на България – малко или много е то?

Новини

profit.bg

Златните резерви на България достигат 40.43 тона в края на март, сочат данни на Световния съвет по златото.

Малко или много обаче е това?

Въпреки незначителното повишение спрямо 2000 г., когато резервите ни са възлизали на 39.91 тона, днес страната ни има рекордни количества резерви от злато.

В края на 2017 г. резервите ни бяха 40.37 тона, а 12 месеца по-рано – 40.30 тона.

Минималните резерви за страната ни са отчетени към 30 юни 2008 г., когато те са се понижили до 39.56 тона.

В последните години прави впечатление, че голяма част от водещите икономически сили увеличават златните си резерви като процент от общите си резерви. Като пример можем да посочим Русия, която с покупките си от последните 10 г. успя да увеличи златните си резерви до 18.9% от съвкупните.

Дали обаче този процес се наблюдава и у нас? Данни на Световния съвет по златото сочат, че между 2000 и 2002 г. златото е съставлявало между 10 и 12% от общите ни резерви.

Следва спад до 5.368% през 2008 г. и нов ръст до 12.1% през 2012 г., което е втората най-висока стойност, след отчетените 12.17% в началото на 2000 г.

Оттогава до днес отново е налице понижение, като според последните данни съотношението вече е 5.79% спрямо 5.90% за преди година. В края на първото тримесечие на 2019 г. то нараства до 6.11%. Наличните 40.44 тона злато пък днес се оценяват на 1.7 млрд. долара, или 2.959 млрд. лв.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Раците да бъдат по-сдържани, множество приключения очакват Девите

lamqta.com Овен Ако сте недоволни от местоработата си и мислите, че заслужавате нещо по-достойно, трябва да се настроите на действена вълна . Ако днес предприемете решителни действия, имате всички шансове да попаднете на събеседване в известна компания или да убедите потенциалния си работодател, че сте достойни за съответната висока длъжност. …

Новини
Български производител: Електрическите велосипеди са транспорта на бъдещето

Хората преоткриха велосипеда като начин на придвижване, заяви в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Drag Драгомир Кузов. Като ръководител на една от големите фирми, произвеждащи велосипеди, той е изключително радостен от факта, че България вече заема едно от водещите места по направата на колела. „Две са причините – традиционната …

Новини
„Уикенд“: Държавата ще отпусне 400 000 лева на Къци Вапцаров

Повелителят на Колелото на късмета Къци Вапцаров извади късмет и ще дебютира като режисьор с подкрепата на държавата. Той ще застане зад камерата на предстоящия пълнометражен филм „Добри родители“, на който е и сценарист. Къци мина през ситото на Националната художествената комисия за игрално кино към Националния филмов център (НФЦ). …