Зимните ни курорти надуха яко цените заради снега

Новини

Зимата наду цените в ски курортите в пъти, алармират читатели на „Телеграф“. Търговци трескаво начисляват все по-големи надценки за стоки и услуги. Те слагат по няколко лева отгоре на старата цена, особено в магазините до лифта, оплакаха се потърпевши.

В Банско в хранителните магазини цените са вдигнати безбожно. Ябълки се продават по 12 лв. килото, а малка кутийка с боровинки от около 100 грама струва 18 лв. или 180 лв. за кило. Пакетче солети е 3 лв., а хлябът, който в София е около 2 лв., в Банско се предлага за над 4 лв.

Таксито е по 2,50 лв. на километър по дневна тарифа и 3-3,50 за нощна. За чужденци пък таксиджиите изобщо не включват таксиметровия апарат, а спокойно искат от тях по 20-30 лв. за разстояния от по няколко километра.

Спекула с цените има и заради бедственото положение през уикенда в Смолянско. 300% увеличил цената на бутилирана вода търговец в хранителен магазин в Пампорово, след като в събота по обяд чешмите пресъхнаха, съобщиха туристи. 9,99 лв. трябвало да платят за две бутилки по 5 литра.

Съгласно Закона за защита на потребителите, хотелиерите са длъжни да осигуряват течаща топла и студена вода. При подобно снежно бедствие те са освободени от това задължение, но добра практика е да предложат ба своите гости бутилирана вода, обясниха от Комисията за защита на потребителите.

За да няма своеволни повишения на цените, търговците са длъжни да обявят явно крайни цени, по които клиентите пазаруват. Ако днес решат да вдигнат цената с 300%, те са длъжни да обявят новата цена на етикета. В заведенията инспекторите на КЗП също много строго следят за ценовите листи и дали менюто се таксува по обявените цени. В противен случай търговците подлежат на санкция за нелоялна търговска практика. През цялата зима инспектори следят за нарушения в зимните курорти, предупредиха от КЗП.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Богатството на Илън Мъск се увеличи с 6 милиарда долара само за ден

Илън Мъск стана седмият най-богат човек в света. Състоянието на създателя на „Тесла” се е увеличило с повече от 6 милиарда долара само в петък. Причината е, че акциите на компанията му скочиха драстично, предаде Нова телевизия. Така 49-годишният милиардер, който е основен акционер и в космическата компания SpaceX, задмина …

Новини
Томислав Дончев: Президентът поиска цялата власт, но какво ще прави с нея?

Правителствното не иска оставката на президента, това обяви вицепремиерът Томислав Дончев. „Това би ни вкарало в още по-институционална криза. Искам той да си изкара мандата. Въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите, които той изразява публично“, каза той. Дончев обаче постави няколко въпроса, породени от днешното изказване на …

Новини
Съвет от специалисти: Преборилите коронавируса да спрат пушенето

Пациентите, преболедували коронавирусна инфекция, трябва задължително да спрат цигарите под всякаква форма, ако искат да опазят белите си дробове от трайните увреждания, които последствията от вируса могат да причинят. Това съветват руски пулмолози, предаде Actualno.com Пушенето – макар и с неговите алтернативни варианти като наргилета, електронни цигари и наргилета може …