Земетресението премести остров Закинтос

Новини

profit.bg

Гръцкият остров Закинтос, който миналия четвъртък се разлюля от земетресение с магнитуд 6.4 по Рихтер, се е изместил в югозападна посока.

Според учените, местоположението му се е променило поне с три сантиметра, съобщават гръцките медии.

Това е измерено чрез цифров анализ на радарни данни от сателита Sentinel-1, който е част от европейската програма „Коперник“.

Кадрите от него показват деформацията в релефа на Закинтос. Тя е в хоризонтална посока, като не е регистрирано вертикално изменение на повърхността на острова.

След земетресението на 25 октомври последваха седем силни вторични труса със сила до 5.4 по Рихтер.

Първоначално беше издадено предупреждение за цунами, което впоследствие беше отменено.

Закинтос е третият по големина от Йонийските острови в Йонийско море. Площта му е 410 квадратни километра, а крайбрежната му ивица е с дължина от около 123 километра.

Историята на острова и бита на жителите са белязани от земетресения. Районът на Югозападна Гърция е един от най-сеизмоопасните в страната.

В историята на Закинтос са отбелязани редица катастрофални земетресения. Трус от 1514 г. унищожил южната част на старата столица и крепостта Кастро, като създал пропаст между хълмовете Бохалис и Агиос Илияс, а земетресението от 1622 г. откъснало нос Агиос Зостис от острова, като се образувало едноименното островче в залива Лагана.

През 1742 г. е имало тридневни трусове, след което земята е разтърсвана от по-малки трусове в продължение на цяла година. По три дни са продължили трусовете и през 1768, 1809, 1820, 1840, 1893, 1912 г.

Най-силното от тях и най-скорошно е земетресението на 12 август 1953 г., което се оценява с магнитуд 7.1 по скалата на Рихтер. Тогава са разрушени почти всички сгради, с изключение на църквата Св. Дионисий, сградата на Гръцката банка и училище в островната столица.

Земетресенията през 80-те и 90-те години са достигали до 6.2 по Рихтер, като последното земетресение през април 2006 г. е продължило ежедневно за период от цял месец, като най-мощният трус е достигал сила до 5.6 по Рихтер, а щетите по новите сгради са били минимални, сочат данни на Уикипедия.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Телците да не планират пътувания, неприятни изненади за Рак

lamqta.com Овен Днес не е най-подходящия ден , в който да играете на самотен рицар и красиво да се отдалечавате по посока на залеза. Вместо това, по-добре общувайте повече със своите колеги, наблюдавайте ставащото и бъдете готови за всеки случай, ако например възникнат непредвидени обстоятелства или проблеми. Трябва да се …

Новини
Напрежение след протестите, замерят рейсове с бутилки

Напрежение се породи след двата протеста, които се проведоха пред президентството и Министерския съвет. Поддръжниците на ГЕРБ се изнесоха към автобусите си, с които да се приберат към градовете си. Протестиращите срещу правителството пък преградиха булевард „Васил Левски“ в близост до СУ „Климент Охридски“ и замеряха превозните средства с бутилки, …

Новини
След като му бе поискана: Шефът на НСО подаде оставката си

Началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев подаде оставка с изявление, в което се дава разяснение за дейността на службата, съобщават от пресцентъра на НСО, пише www.dnes.bg. „Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и …