fbpx

Земетресението премести остров Закинтос

profit.bg

Гръцкият остров Закинтос, който миналия четвъртък се разлюля от земетресение с магнитуд 6.4 по Рихтер, се е изместил в югозападна посока.

Според учените, местоположението му се е променило поне с три сантиметра, съобщават гръцките медии.

Това е измерено чрез цифров анализ на радарни данни от сателита Sentinel-1, който е част от европейската програма „Коперник“.

Кадрите от него показват деформацията в релефа на Закинтос. Тя е в хоризонтална посока, като не е регистрирано вертикално изменение на повърхността на острова.

След земетресението на 25 октомври последваха седем силни вторични труса със сила до 5.4 по Рихтер.

Първоначално беше издадено предупреждение за цунами, което впоследствие беше отменено.

Закинтос е третият по големина от Йонийските острови в Йонийско море. Площта му е 410 квадратни километра, а крайбрежната му ивица е с дължина от около 123 километра.

Историята на острова и бита на жителите са белязани от земетресения. Районът на Югозападна Гърция е един от най-сеизмоопасните в страната.

В историята на Закинтос са отбелязани редица катастрофални земетресения. Трус от 1514 г. унищожил южната част на старата столица и крепостта Кастро, като създал пропаст между хълмовете Бохалис и Агиос Илияс, а земетресението от 1622 г. откъснало нос Агиос Зостис от острова, като се образувало едноименното островче в залива Лагана.

През 1742 г. е имало тридневни трусове, след което земята е разтърсвана от по-малки трусове в продължение на цяла година. По три дни са продължили трусовете и през 1768, 1809, 1820, 1840, 1893, 1912 г.

Най-силното от тях и най-скорошно е земетресението на 12 август 1953 г., което се оценява с магнитуд 7.1 по скалата на Рихтер. Тогава са разрушени почти всички сгради, с изключение на църквата Св. Дионисий, сградата на Гръцката банка и училище в островната столица.

Земетресенията през 80-те и 90-те години са достигали до 6.2 по Рихтер, като последното земетресение през април 2006 г. е продължило ежедневно за период от цял месец, като най-мощният трус е достигал сила до 5.6 по Рихтер, а щетите по новите сгради са били минимални, сочат данни на Уикипедия.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!