Зеленчуците в Лондон по-евтини от тези в България

Новини
1

източник: Новини Лондон

В разгара на летния сезон, когато има масово предлагане на български плодове и зеленчуци, съотношението наши и вносни е почти едно към едно, установи проверка на „Марица“. Въпреки че на Четвъртък пазара почти всичко се афишира като расло у дома, 50 на сто от продукцията има чуждестранен произход. В голяма търговска верига обаче това няма как да се скрие, за което говорят етикетите. Вносът е от Турция, Гърция, САЩ, Италия, Словения, Китай, Египет. По отношение на цените прави впечатление, че някои масови плодове и зеленчуци са доста скъпи. Килото на култивираните боровинки от Словения гони 24 лв. Плодовете се продават в опаковки от 125 грама срещу 2,99 лв.

Краставиците, които в този сезон случайно са само български, според качеството на пазара вървят от 1,60 до 3 лв. за килограм, а в хипермаркета са твърдо 3 лв. Вчера в магазин от лондонската верига „Морисън“ килограм краставици от мъгливия Албион се предлагаше за 1 паунд, или за около 2,20 лв.

Доматите, също само български, могат да се намерят по сергиите и за 1,60, и за 2,50, та до 4,50 лв. Иначе в супера най-евтините са 2,69 лв., а най-скъпите, сорт „Чери“ – 5 лв. В магазина българските бели пиперки за пълнене струват 3 лв., а червените и лютите чушки, внос от Турция, са 4 лв. На пазара наша сиврия под 3 лв. няма. Сухият чесън продължава да държи цена от 10 лв.

Пак там българската праскова е от 2 до 2,50 лв. за кг, докато в супера се предлага само гръцка срещу 2 лв. Толкова са и нектарините. До 3 лв. стигат българските кайсии по сергиите, а черешите още държат цена между 4,50 и 6 лв. за килограм. Ябълките масово са внесени от Италия, като всички сортове са приравнени до 2,99 лв. за кг. Иначе българските, които се предлагат в мрежа, са 1,49 лв., но нямат качество.

Според последния оперативен анализ на Министерството на земеделието, през първите две седмици на месец юли 2019 г. е отчетено поскъпване на черешите, вносните домати и ябълките на тържищата в страната. Увеличението е от 3,5 до 13,5 процента на седмична база, като най-значително е при ябълките. От друга страна, цената на едро на оранжерийните домати спада с 8,8%, а тази на пресните картофи – с 9,8%. Към момента ябълките се предлагат с близо 40% по-евтино, отколкото по същото време на миналата година, докато при оранжерийните домати е налице увеличение на цената с 9,8%.

loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Джошуа гласи мегамач с Кубрат Пулев през пролетта

Световният шампион в свръхтежката категория на професионалния бокс Антъни Джошуа обяви, че се готви за мач срещу Кубрат Пулев. В интервю за в. „Сън“ 30-годишният британец определи локацията и времето, когато ще се проведе мачът за титлата във версия Международна боксова федерация (IBF). Както е известно, Кобрата е официален претендент …

Новини
Днес рожден ден празнува Коцето Калки

Костадин Георгиев-Калки е роден на 9 декември 1962 г. в София. През 1987 г. завършва стоматология, а след това практикува 3 г. като зъболекар в село Церово, Софийско. После става асистент в Катедрата по детска стоматология в Стоматологичния факултет на Медицински университет (София). Със свои колеги лекари и стоматолози създава …

Новини
Христо Стоичков: Няма шанс да се върна в българския футбол

Защо да слагам лед на здрава глава, коментира футболната легенда. България празнува. Най-великият български футболист – също. Преди 25 години Христо Стоичков стъпи на световния футболен връх в Париж, след като получи най-престижното индивидуално отличие за всеки футболист – „Златна топка”. Във френската столица Стоичков беше специален гост на церемонията, …