Зеленчуците в Лондон по-евтини от тези в България

Новини
1

източник: Новини Лондон

В разгара на летния сезон, когато има масово предлагане на български плодове и зеленчуци, съотношението наши и вносни е почти едно към едно, установи проверка на „Марица“. Въпреки че на Четвъртък пазара почти всичко се афишира като расло у дома, 50 на сто от продукцията има чуждестранен произход. В голяма търговска верига обаче това няма как да се скрие, за което говорят етикетите. Вносът е от Турция, Гърция, САЩ, Италия, Словения, Китай, Египет. По отношение на цените прави впечатление, че някои масови плодове и зеленчуци са доста скъпи. Килото на култивираните боровинки от Словения гони 24 лв. Плодовете се продават в опаковки от 125 грама срещу 2,99 лв.

Краставиците, които в този сезон случайно са само български, според качеството на пазара вървят от 1,60 до 3 лв. за килограм, а в хипермаркета са твърдо 3 лв. Вчера в магазин от лондонската верига „Морисън“ килограм краставици от мъгливия Албион се предлагаше за 1 паунд, или за около 2,20 лв.

Доматите, също само български, могат да се намерят по сергиите и за 1,60, и за 2,50, та до 4,50 лв. Иначе в супера най-евтините са 2,69 лв., а най-скъпите, сорт „Чери“ – 5 лв. В магазина българските бели пиперки за пълнене струват 3 лв., а червените и лютите чушки, внос от Турция, са 4 лв. На пазара наша сиврия под 3 лв. няма. Сухият чесън продължава да държи цена от 10 лв.

Пак там българската праскова е от 2 до 2,50 лв. за кг, докато в супера се предлага само гръцка срещу 2 лв. Толкова са и нектарините. До 3 лв. стигат българските кайсии по сергиите, а черешите още държат цена между 4,50 и 6 лв. за килограм. Ябълките масово са внесени от Италия, като всички сортове са приравнени до 2,99 лв. за кг. Иначе българските, които се предлагат в мрежа, са 1,49 лв., но нямат качество.

Според последния оперативен анализ на Министерството на земеделието, през първите две седмици на месец юли 2019 г. е отчетено поскъпване на черешите, вносните домати и ябълките на тържищата в страната. Увеличението е от 3,5 до 13,5 процента на седмична база, като най-значително е при ябълките. От друга страна, цената на едро на оранжерийните домати спада с 8,8%, а тази на пресните картофи – с 9,8%. Към момента ябълките се предлагат с близо 40% по-евтино, отколкото по същото време на миналата година, докато при оранжерийните домати е налице увеличение на цената с 9,8%.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
„Нямам дребни да ви върна“? В тази държава глобяват търговците за пропуснато ресто от дребни монети

Търговец, който не върне ресто от 1 цент на клиент, рискува да бъде наказан с глоба от 300 до 2000 евро. Това предвижда законопроект за защита на потребителя, приет от черногорското правителство, съобщават местни медии, цитирани от Блиц. Поводът за мярката са постъпвали оплаквания от потребители, че не им се …

Новини
Сам в самолета: Мъж се оказа единственият пътник на този полет и преживя нещо неописуемо (видео)

Пътешественик получи обслужване като в частен джет, след като за негова изненада се оказал единственият пътник в самолета. Винсент Пеоне пътувал с Delta Air Lines до Солт Лейк Сити, когато разбрал, че е единственият гост на борда. Пеоне, който е филмов режисьор, разказа пред „Вашингтон Поуст“, че вероятно се е …

Новини
Това го нямаше по нашите язовири! Рибар улови екзотичен хищник в „Пчелина”

Рибар улови нехарактерната за българските води пираня. Горки и синът му за пореден път били за риба край язовир „Пчелина”, предаде Нова телевизия. Мъжът ходел там от години, но никога не бил попадал на толкова необичаен улов. „При третото замятане се появи този зъбат хищник. В първия момент рибата ми …