fbpx

Здравето на цялото ви семейство е изложено на риск заради грешките, които допускате с пералнята

външна реклама

източник:  jenata.blitz.bg

Всеки човек, всяка жена иска да има здраво, щастливо и сплотено семейство. Със сигурност няма човек, който да не дава мило и драго, за да гарантира здравето си и това на хората, които обича.

Но дори и да не подозирате понякога несъзнателно излагате всички, дори и себе си, на голяма опасност.  Оказа се, че често допускаме големи грешки с пералнята у дома и с дрехите, които перем в нея. Това може да коства здравето на всички в домакинството. Сега обаче от решихме да ви разкрием кои са десетте най-често срещани грешки, които може би всички допускаме и застрашаваме здравето си и това на хората, с които живеем и обичаме. А за бонус към всичко това ще успеете да удължите живота на пералнята, с което пък ще си спестите много ядове и излишни разходи от семейния бюджет.

външна реклама

1. Количеството пране

Много хора погрешно мислят, че килограмите пране, които можем да сложим в пералнята (и които често са изписани на самата машина или в инструкциите), се измерват в мокро състояние и често бутат много дрехи. Това обаче е погрешно. Ако например пише, че пералнята ви е за 5 килограма пране, то трябва да сложите не повече от 3 килограма. Причината е, че ако дрехите са много, то те няма да се изперат добре, а и това ще коства консумацията на повече прах/препарат за пране.

2. Редовно почистване

Необходимо е поне веднъж месечно внимателно да почиствате барабана на пералнята, както и губените уплътнения около вратата. Правете това дори, ако всичко отвътре изглежда като ново и чисто. Внимателно претривайте със сух парцал губените уплътнения, тъй като именно в тях се задържа вода, която може да образува плесен и/или мухъл. По-често пък трябва да почиствате филтъра на машината. В идеалния случай, след всяко измиване, но най-малко поне един път на месец.

3. Обърнете прането по правилния начин

Дънки, пуловери, блузи и ризи – всичко това трябва да се измие отвътре. Това предотвратява образуването на „бабунки” по дрехите и възможното увреждане на деликатната тъкан по време на цикъла на центрофугиране. Затова преди да пъхнете дрехите в машината ги обърнете наопаки.

4. Използвайте антибактериален препарат за измиване

Такъв съвет става особено важен в периода на катарните заболявания. Антибактериалният препарат ще помогне и в борбата срещу инфекцията и ще унищожи инфекциозните агенти. Различни микроби се „заселват” в машината и могат да навредят сериозно на здравето ви, тъй като попадайки върху дрехите ви те имат директен досег с кожата ви, а от там и с организма ви.

5. Перете чорапите в чанта

Ако ще перете доста чорапи, то слагайте ги в специална „чанта за пране”. Често тези конкретни дрехи „мистериозно изчезват” в пералнята. Понякога те се мушкат в губените уплътнения и стоят там с дни плесенясвайки. А да не говорим колко е трудно да ги сортираме правилно, когато ги извадим с всички останали дрехи. Именно ззатова „чантата за пране” е идеален помощник.

6. Следвайте препоръките за пране

Цялата необходима информация за това как правилно да перем дрехите си се съдържа в етикета им. Нищо чудно, производителите описват подробно допустимите температурни режими и методите на измиване. Тези правила трябва да се спазват, а не само да настроим пералнята в деликатен режим, или по-зле да перем на която и да ни попадне програма. Ако не следвате инструкциите за пране на самите дрехи може да останете разочаровани като ги извадите – я някоя дреха ще е оцветила други, а ще е с по-малък или по-голям размер и какво ли още не.

7. Използвайте белината умерено

За да постигнете желания ефект на избелване и дезинфекция на дрехите, не е нужно да излеете огромно количество белина, отколкото препоръчва производителят. Ефектът от това може да се окаже катастрофален. Не само, че материята на дрехите ще се прецака, а и тъканите ще се разпаднат, да не говорим, че може и да извадите изпраните дрехи от пералнята с неприятни, грозни и големи петна.

8. Инсталирайте подходящата центрофуга

Всяка тъкан може да издържи само строго допустима сила на въртене. Ако пъхнем в едно пране спално бельо, дънки и деликатни тъкани то определено правим голяма грешка. Силата на центрофугата за различните тъкани трябва да е различна иначе ще прецакаме всичко.

9. Изперете предварително новите дрехи

Изперете на ръка или поне леко препкалнете новите дрехи, които сте си купили, преди да ги пъхнете в пералнята. Това е задължително! Не е известно кой и в какво състояние го е измервал преди. Освен това, производителите често обработват дрехите с различни средства преди доставката до магазините. А няма как да знаете с какво е третирана новата дреха, което пък може да доведе до нежелани алергии или гадни бактерии да се пренесат и по другите ви дрехи – от там по кожата ви и какво вече ви казахме – в организма. Така че е по-добре да си дадете малко зор и да перете на ръка, отколкото после да се озорите с лекари и болежки.

10. Предварително накисвайте някои дрехи

Предварително накисвайте някои дрехи. Това важи не само за по-сериозно мръсните дрехи. Често по спалните чаршафи или хавлии и кърпи има бая натрупани остатъци от козметиката, която използваме за лицето и тялото си. В козметиката има химични материали, които под влияние на топлината на пералнята и водата, загрята в нея на определени градуси, може да причини умножаване на бактериите. А нали не искате да обличате изпрати дрехи, да си лягате в чаршафи или да използвате хавлии и кърпи, които са опасни за здравето.

Бонус

Ако следвате всички тези правила не само ще защитите себе си и близките си от неприятни болести, но също така ще се радвате на по-чисти и хигиенизирани изпрани дрехи. Но това не е всичко. С правилната експлоатация на пералнята вие си гарантирате, че удължавате живота й и няма да пръскате излишни пари от семейния бюджет за ремонти или по-зле – за закупуването на нова пералня.

Дано всички тези съвети бяха полезни за вас. Ако следвате някои от тях или имате други хитринки, към които се придържате, ще се радваме да ги споделите с нас в коментарите.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Около 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама

Много бързате и не си четете текста преди да го публикувате за да си поправите правописните грешки!
Даже има и смислова грешка – хората предполагат, че посочените килограми са за прането в сухо състояние ( а не мокро), затова слагат повече от необходимото. Вие сте написали обратното 😁
Освен това повечето перални вече нямат филтри, а за някои марки, белината е забранена. Можехте да добавите, че не е препоръчително да се перат дрехите на децата заедно с тези на възрастните. Програмите с предпране в повечето случаи могат да заменят предварителното накисване.
Успех със следващите статии!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Свободна Европа: Петър Илиев ще е номинацията за премиер на „Има такъв народ“

външна реклама Снимка: ilievlawoffice.com Тази информация беше потвърдена неофициално пред Свободна Европа от три източника. В биографията на Илиев, публикувана на сайта на СУ „Св. Климент Охридски“ пише, че той е щатен университетски преподавател в Юридическия факултет на университета. външна реклама Илиев e основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество …

Новини
Сняг валя в над 30 града в Бразилия

външна реклама Снимка pixabay Над 30 града в Бразилия бяха покрити със сняг в сряда вечерта при преминаването на студен фронт над страната, съобщава „Евронюз„. Явлението зарадва много от жителите на градовете, а няколко души дори направиха снежен човек на един от площадите в град Бом Хесус. Очакванията на метеоролозите …

Новини
След 90 медала и 7 олимпиади Мария Гроздева сложи край на спортната кариера

външна реклама Кадър видео Нова ТВ С букет и много благодарности Българският олимпийски комитет отбеляза в Токио последното състезание на шампионката, донесла безброй поводи за огромна национална гордост на България. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов припомни паметните успехи на най-титулуваната родна спортистка, спечелила рекордните пет олимпийски медала, два от …