Здравето на цялото ви семейство е изложено на риск заради грешките, които допускате с пералнята

Новини
1

източник: jenata.blitz.bg

Всеки човек, всяка жена иска да има здраво, щастливо и сплотено семейство. Със сигурност няма човек, който да не дава мило и драго, за да гарантира здравето си и това на хората, които обича.

Но дори и да не подозирате понякога несъзнателно излагате всички, дори и себе си, на голяма опасност.  Оказа се, че често допускаме големи грешки с пералнята у дома и с дрехите, които перем в нея. Това може да коства здравето на всички в домакинството. Сега обаче от решихме да ви разкрием кои са десетте най-често срещани грешки, които може би всички допускаме и застрашаваме здравето си и това на хората, с които живеем и обичаме. А за бонус към всичко това ще успеете да удължите живота на пералнята, с което пък ще си спестите много ядове и излишни разходи от семейния бюджет.

1. Количеството пране

Много хора погрешно мислят, че килограмите пране, които можем да сложим в пералнята (и които често са изписани на самата машина или в инструкциите), се измерват в мокро състояние и често бутат много дрехи. Това обаче е погрешно. Ако например пише, че пералнята ви е за 5 килограма пране, то трябва да сложите не повече от 3 килограма. Причината е, че ако дрехите са много, то те няма да се изперат добре, а и това ще коства консумацията на повече прах/препарат за пране.

2. Редовно почистване

Необходимо е поне веднъж месечно внимателно да почиствате барабана на пералнята, както и губените уплътнения около вратата. Правете това дори, ако всичко отвътре изглежда като ново и чисто. Внимателно претривайте със сух парцал губените уплътнения, тъй като именно в тях се задържа вода, която може да образува плесен и/или мухъл. По-често пък трябва да почиствате филтъра на машината. В идеалния случай, след всяко измиване, но най-малко поне един път на месец.

3. Обърнете прането по правилния начин

Дънки, пуловери, блузи и ризи – всичко това трябва да се измие отвътре. Това предотвратява образуването на „бабунки” по дрехите и възможното увреждане на деликатната тъкан по време на цикъла на центрофугиране. Затова преди да пъхнете дрехите в машината ги обърнете наопаки.

4. Използвайте антибактериален препарат за измиване

Такъв съвет става особено важен в периода на катарните заболявания. Антибактериалният препарат ще помогне и в борбата срещу инфекцията и ще унищожи инфекциозните агенти. Различни микроби се „заселват” в машината и могат да навредят сериозно на здравето ви, тъй като попадайки върху дрехите ви те имат директен досег с кожата ви, а от там и с организма ви.

5. Перете чорапите в чанта

Ако ще перете доста чорапи, то слагайте ги в специална „чанта за пране”. Често тези конкретни дрехи „мистериозно изчезват” в пералнята. Понякога те се мушкат в губените уплътнения и стоят там с дни плесенясвайки. А да не говорим колко е трудно да ги сортираме правилно, когато ги извадим с всички останали дрехи. Именно ззатова „чантата за пране” е идеален помощник.

6. Следвайте препоръките за пране

Цялата необходима информация за това как правилно да перем дрехите си се съдържа в етикета им. Нищо чудно, производителите описват подробно допустимите температурни режими и методите на измиване. Тези правила трябва да се спазват, а не само да настроим пералнята в деликатен режим, или по-зле да перем на която и да ни попадне програма. Ако не следвате инструкциите за пране на самите дрехи може да останете разочаровани като ги извадите – я някоя дреха ще е оцветила други, а ще е с по-малък или по-голям размер и какво ли още не.

7. Използвайте белината умерено

За да постигнете желания ефект на избелване и дезинфекция на дрехите, не е нужно да излеете огромно количество белина, отколкото препоръчва производителят. Ефектът от това може да се окаже катастрофален. Не само, че материята на дрехите ще се прецака, а и тъканите ще се разпаднат, да не говорим, че може и да извадите изпраните дрехи от пералнята с неприятни, грозни и големи петна.

8. Инсталирайте подходящата центрофуга

Всяка тъкан може да издържи само строго допустима сила на въртене. Ако пъхнем в едно пране спално бельо, дънки и деликатни тъкани то определено правим голяма грешка. Силата на центрофугата за различните тъкани трябва да е различна иначе ще прецакаме всичко.

9. Изперете предварително новите дрехи

Изперете на ръка или поне леко препкалнете новите дрехи, които сте си купили, преди да ги пъхнете в пералнята. Това е задължително! Не е известно кой и в какво състояние го е измервал преди. Освен това, производителите често обработват дрехите с различни средства преди доставката до магазините. А няма как да знаете с какво е третирана новата дреха, което пък може да доведе до нежелани алергии или гадни бактерии да се пренесат и по другите ви дрехи – от там по кожата ви и какво вече ви казахме – в организма. Така че е по-добре да си дадете малко зор и да перете на ръка, отколкото после да се озорите с лекари и болежки.

10. Предварително накисвайте някои дрехи

Предварително накисвайте някои дрехи. Това важи не само за по-сериозно мръсните дрехи. Често по спалните чаршафи или хавлии и кърпи има бая натрупани остатъци от козметиката, която използваме за лицето и тялото си. В козметиката има химични материали, които под влияние на топлината на пералнята и водата, загрята в нея на определени градуси, може да причини умножаване на бактериите. А нали не искате да обличате изпрати дрехи, да си лягате в чаршафи или да използвате хавлии и кърпи, които са опасни за здравето.

Бонус

Ако следвате всички тези правила не само ще защитите себе си и близките си от неприятни болести, но също така ще се радвате на по-чисти и хигиенизирани изпрани дрехи. Но това не е всичко. С правилната експлоатация на пералнята вие си гарантирате, че удължавате живота й и няма да пръскате излишни пари от семейния бюджет за ремонти или по-зле – за закупуването на нова пералня.

Дано всички тези съвети бяха полезни за вас. Ако следвате някои от тях или имате други хитринки, към които се придържате, ще се радваме да ги споделите с нас в коментарите.

loading...

Много бързате и не си четете текста преди да го публикувате за да си поправите правописните грешки!
Даже има и смислова грешка – хората предполагат, че посочените килограми са за прането в сухо състояние ( а не мокро), затова слагат повече от необходимото. Вие сте написали обратното 😁
Освен това повечето перални вече нямат филтри, а за някои марки, белината е забранена. Можехте да добавите, че не е препоръчително да се перат дрехите на децата заедно с тези на възрастните. Програмите с предпране в повечето случаи могат да заменят предварителното накисване.
Успех със следващите статии!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Български производител: Електрическите велосипеди са транспорта на бъдещето

Хората преоткриха велосипеда като начин на придвижване, заяви в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Drag Драгомир Кузов. Като ръководител на една от големите фирми, произвеждащи велосипеди, той е изключително радостен от факта, че България вече заема едно от водещите места по направата на колела. „Две са причините – традиционната …

Новини
„Уикенд“: Държавата ще отпусне 400 000 лева на Къци Вапцаров

Повелителят на Колелото на късмета Къци Вапцаров извади късмет и ще дебютира като режисьор с подкрепата на държавата. Той ще застане зад камерата на предстоящия пълнометражен филм „Добри родители“, на който е и сценарист. Къци мина през ситото на Националната художествената комисия за игрално кино към Националния филмов център (НФЦ). …

Новини
Данни за метали като желязо и титан на Луната поставят наново въпроса за произхода ѝ

Радарни данни от лунни кратери разкриха, че лунната кора е по-богата на метали като желязо и титан от земната, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА. Това поражда съмнения относно най-разпространената теория за образуването на естествения ни спътник – след удар на планета колкото Марс в ранната Земя. Ако Луната …