fbpx

За час труд дават 43,5 евро в Дания и 5,4 евро в България

money.bg

Средните почасови разходи за труд през 2018 г. в цялата икономика на Европейския съюз (с изключение на селското стопанство и държавната администрация) се оценяват на 27,4 евро и на 30,6 евро в еврозоната. Въпреки това, високо средно ниво, има значителни различия между отделните държави членки на съюза, показват публикуваните днес данни на Eurostat.

Най-ниските разходи за труд от едва 5,4 евро на час са отчетени в България при най-високи от 43,5 евро на час в Дания. Видно е, че разходите за труд у нас са пет пъти по-малки от средните за целия Европейски съюз.

Снимка 417595

Доста ниски почасови разходи за труд са регистрирани в Румъния (€6,9), Литва (€9,0), Унгария (€9,2) и Латвия (€9,3).

След Дания, най-високи разходи за труд е имало в Люксембург (€40,6), Белгия (€39,7) и Швеция (€36,6).

В сравнение с 2017 година осреднените общи разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица в ЕС са се повишили с 2,7% (от €26,7 до €27,4 на час) За България те са нараснали в рамките на една година с 6,9% – от €5,0 до €5,4 на час.

В страните, приели еврото, това увеличение е било най-значимо в балтийските страни – Латвия (с 12,9%), Литва (с 10,4%) и Естония (с 6,8%). Докато за страните извън еврозоната ръстът през 2018 година е бил най-силен в Румъния (13,3%) и Унгария ( 9,8%).

През 2018-а година часовите осреднени разходи за труд в индустриалния сектор на ЕС са били в размер на 27,4 евро, в сектора на услугите – €27,0 на час и в строителството – €25,0. В България тези разходи за 1 час труд по отделните отрасли са били съответно: промишленост – €5,1, услуги – €5,7 и строителство – €4,2 на час.

Българската червена мафия – най-безскрупулната мафия в света!

Струва ми се малко преувеличавате с почасовото заплащане у нас .Сметката ми показва около 2000 лв. Я ми кажете колко хора ги получават у нас ?

Какви 5,4евро на час ?Къде е товаЯ сметнете по-точно!Колко са на час 28 лв за раб.ден?Да ви улесня28: 8

Чакайте да се върнат младите – на куково лято ! Скоро няма да има кой да ви пълни пеликанските гуши ! Вечно гладни безсрамници такива ! Да пукнете всички до един ! Амин !

ЛЪЖЦИ ТАКИВА 5 ЕВРО ЗА ПОЛОВИН РАБОТЕН ДЕН ! В СОФИЯ МОЖЕ И ДА Е ТОЛКОВА ,НО НИЕ ОТ ЦЯЛА Б-Я ГИ НЕНАВИЖДАМЕ ,ЗАЩОТО ВЕЧЕ 10г ТЕ НЕ ПОДКРЕПЯТ НАЦИОНАЛНИТЕ ПРОТЕСТИ ,КАТО ЧЕ ЛИ НЕ СА БЪЛГАРИ !

С такова изказване наистина заслужаваш да бъдеш провинциалист. Много далече си от София………..прост човек……и никога няма да я достигнеш.

7 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!