За първи път в историята си Куба започна да внася захар

Новини

www.expert.bg, Снимка: pixabay

Куба, която дълги години беше сред световните лидери по производство на захар, започна да внася суровината за пръв път в своята история, предава AFP.

Причината за на пръв поглед парадоксалната ситуация са няколкото поредни лоши реколти.

След краха на СССР, който беше основен купувач на кубинска тръстикова захар, инвестициите в торове, механизация и пестициди, както и разработване на сортове, значително намаляха.

За сравнение в началото на 90-те години Куба произвеждаше около 8 млн. тона захар, а десетилетие по-късно те бяха едва 2 млн. тона.

Делът на захарта в експорта на страната намаля от 75% до едва 13% през 2015 година.

През последните две години обаче реколтата от захарна тръстика пострада заради урагана „Ирма“, който опустоши страната. Последвалият неочаквано продължителен дъждовен сезон само задълбочи проблема.

Решението на проблема се оказа внос на захар от Франция. Тя обаче е бяла на цвят, с фини кристали, произведена от по-евтиното захарно цвекло. Местната тръстикова захар е кафеникава на цвят, с остатъчен вкус на меласа.

И докато манията по здравословно хранене на Запад напълно отрича бялата захар, то кубинците очевидно предпочитат непривичния за тях вкус.

„Захарта, която получаваме сега, е много добра. Много сладка, не е толкова различна. Само цветът е друг“, смята Фелисия Наваро, 40-годишна домакиня.

Специалисти предричат дефицит на захар и през следващите няколко години, тъй като Куба има дългосрочни договори за износ с Китай, които ще погълнат по-голямата част от производството.

 

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 6 април: Труден ден за Телец, Девите да пестят силите си

lamqta.com Овен Днес във вашите отношения започва нов етап. За нивото на неговата глобалност , както и за продължителността му, е трудно да се съди. Само че този ден еднозначно ще стане още едно стъпало към Вашето общо щастие, в каквото и да се заключава то. Постарайте се да направите …

Новини
Забраниха достъпа до парковете в София и на собственици на кучета

В много градове властите постепенно затягат мерките и то сериозно. В София ограничиха достъпа до паркове и градинки, дори и за собствениците на кучета, а в Бургас образуваха досъдебни производства за хора, събрали се да играят карти, съобщи Нова ТВ.   Ограничителната лента за влизане в редица столични паркове изненадаха …

Новини
Емил Абазов: Туризмът сме забранен бизнес, а си плащаме наеми, осигуровки, лизинги

Ние сме от забранените бизнеси от министъра (Ананиев), нямаме право на дейност, но си плащаме наеми, осигуровки, лизинги – всичко Има сега един застраховател, който отказа да ни застрахова, но слава Богу, има и други. Това е пример – един ни отказва, не знаем как другите ще реагират, но нямаме …