За първи път в историята си Куба започна да внася захар

Новини

www.expert.bg, Снимка: pixabay

Куба, която дълги години беше сред световните лидери по производство на захар, започна да внася суровината за пръв път в своята история, предава AFP.

Причината за на пръв поглед парадоксалната ситуация са няколкото поредни лоши реколти.

След краха на СССР, който беше основен купувач на кубинска тръстикова захар, инвестициите в торове, механизация и пестициди, както и разработване на сортове, значително намаляха.

За сравнение в началото на 90-те години Куба произвеждаше около 8 млн. тона захар, а десетилетие по-късно те бяха едва 2 млн. тона.

Делът на захарта в експорта на страната намаля от 75% до едва 13% през 2015 година.

През последните две години обаче реколтата от захарна тръстика пострада заради урагана „Ирма“, който опустоши страната. Последвалият неочаквано продължителен дъждовен сезон само задълбочи проблема.

Решението на проблема се оказа внос на захар от Франция. Тя обаче е бяла на цвят, с фини кристали, произведена от по-евтиното захарно цвекло. Местната тръстикова захар е кафеникава на цвят, с остатъчен вкус на меласа.

И докато манията по здравословно хранене на Запад напълно отрича бялата захар, то кубинците очевидно предпочитат непривичния за тях вкус.

„Захарта, която получаваме сега, е много добра. Много сладка, не е толкова различна. Само цветът е друг“, смята Фелисия Наваро, 40-годишна домакиня.

Специалисти предричат дефицит на захар и през следващите няколко години, тъй като Куба има дългосрочни договори за износ с Китай, които ще погълнат по-голямата част от производството.

 

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Първи епизод на „Ягодова луна“ предизвика негативни коментари

Още с първия си излъчен епизод новият сериал „Ягодова луна” предизвика сериозни дискусии в социалните мрежи. Актьорът и директор на Сатиричен театър „Алеко Константинов”- Калин Сърменов, оплю продукцията, пише „Телеграф„. Милото не скри, че не му допада новия сериал, но този път го направи по много деликатен начин, като постна …

Новини
По три допълнителни заплати за натоварените магистрати и по четири – за спецправосъдието

Това предвижда бюджетната прогноза на Висшия съдебен съвет за периода 2021-2023 г. За целта са предвидени 23 млн. лева за силно натоварените и 4 млн. лева за спецправосъдието, пише lex.bg. Средствата са заложени заради изискването на чл. 233, ал. 6 от ЗСВ, който гласи: „Въз основа на степента на натовареност …

Новини
Без топла вода и канализация в половината детски поликлиники в Русия

В 40 процента от детските поликлиники в Руската федерация няма отопление, в 35 процента няма канализация. Това се посочва в доклада на Сметната палата. От 116 865 сгради на детски поликлиники в Русия 14 процента са в неработещо състояние, 30,5 процента нямат водоснабдяване, 52,1 процента имат топла вода, 41,1 процента …