За първи път в историята си Куба започна да внася захар

Новини

www.expert.bg, Снимка: pixabay

Куба, която дълги години беше сред световните лидери по производство на захар, започна да внася суровината за пръв път в своята история, предава AFP.

Причината за на пръв поглед парадоксалната ситуация са няколкото поредни лоши реколти.

След краха на СССР, който беше основен купувач на кубинска тръстикова захар, инвестициите в торове, механизация и пестициди, както и разработване на сортове, значително намаляха.

За сравнение в началото на 90-те години Куба произвеждаше около 8 млн. тона захар, а десетилетие по-късно те бяха едва 2 млн. тона.

Делът на захарта в експорта на страната намаля от 75% до едва 13% през 2015 година.

През последните две години обаче реколтата от захарна тръстика пострада заради урагана „Ирма“, който опустоши страната. Последвалият неочаквано продължителен дъждовен сезон само задълбочи проблема.

Решението на проблема се оказа внос на захар от Франция. Тя обаче е бяла на цвят, с фини кристали, произведена от по-евтиното захарно цвекло. Местната тръстикова захар е кафеникава на цвят, с остатъчен вкус на меласа.

И докато манията по здравословно хранене на Запад напълно отрича бялата захар, то кубинците очевидно предпочитат непривичния за тях вкус.

„Захарта, която получаваме сега, е много добра. Много сладка, не е толкова различна. Само цветът е друг“, смята Фелисия Наваро, 40-годишна домакиня.

Специалисти предричат дефицит на захар и през следващите няколко години, тъй като Куба има дългосрочни договори за износ с Китай, които ще погълнат по-голямата част от производството.

 

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ицо 100-те манекенки: 12 години бях верен на една жена

В Папарци специален гост бе бизнесменът Христо Сираков, който всички в България познават като Христо Сираков Стоте манекенки, пише 19min.bg. Пред Венета Райкова той сподели много неща за личния си живот и едно от най-личните бе, че 12 години е бил верен само на една жена – неговата съпруга Мария, …

Новини
Люси Дяковска отново на училище

Поп звездата Люси Дяковска се върна в училище в родния си град Плевен. Разбира се, не става въпрос за опреснителни курсове. Певицата прекрачи прага на школото „Панайот Пипков“ – инкубатор за таланти в областта на музиката, народните танци и изобразителното изкуство, а причината е кампанията „В час по интелектуална собственост“, …

Новини
Жена излезе на 30 срещи за три дни и съжали за авантюризма си

Жена посвети три дни от живота си в търсене на най-подходящия мъж за нея. За целта тя предприе истинско приключение, излизайки на среща с 30 различни мъже. Габи Конти от Лос Анджелис предприела бързоскоростните рандевута, след като се е запознала с 30 мъже онлайн. Първата ѝ среща била на закуска …