За първи път в историята: Американец извърши нечуван подвиг сам и без помощ в Антарктида

Новини

Снимки: Туитър

Американски авантюрист стана първият човек, който завърши своето самостоятелно пътуване из Антарктида, без каквато и да е било помощ. На 33-годишния Колин О’Брейди му бяха необходими 54 дни, за да прекоси със ски ледения континент от север на юг, изминавайки почти 1600 км като тегли запасите си с шейна без чужда помощ.

„Аз постигнах целта си: да стана първият човек в историята, който прекоси Антарктида от единия до другия бряг сам, без подкрепа и без помощ“, написа О’Брейди на своята страница в Инстаграм, след като измина последните 77,5 мили за 32 часа. „Въпреки че последните 32 часа бяха едни от най-трудните часове в живота ми, съвсем честно, те бяха някои от най-добрите моменти, които съм преживявал“, пише той.

„През цялото време бях в оптимално психическо и физическо състояние, еднакво фокусиран върху крайната цел, като същевременно позволявах на съзнанието ми да преосмисля дълбоките уроци от това пътуване. Пишейки това аз съм в делириум, все още не съм спал“, споделя авантюристът, пише Блиц.

Пътуването му бе проследявано чрез GPS, а актуална информация бе предавана на живо на неговия интернет сайт colinobrady.com. О’Брейди и 49-годишният капитан от британската армия Луис Руд тръгват на 3 ноември от глетчера „Юниън“ в опит да бъдат първите, които да извършат самостоятелно, без помощ, прекосяване на Антарктида. През 1996-1997 г. един норвежки полярен изследовател, Бьорге Оусланд, направи първото солово прекосяване на Антарктида, но по време на пътуването той използва хвърчила.

О’Брейди и Руд сами теглят шейните със запаси, които тежат около 180 кг. На 12 декември, на 40-ия ден от пътуването си, О’Брейди достигна Южния полюс. Той пристигна на финалната точка на шелфовия ледник Рос до Тихия океан в сряда, след като покри 921 мили. Руд е зад него на ден-два път.

О’Брейди разказва, че по време на закуска е взел решението да завърши пътуването си с една последна атака на един път, без прекъсване.

„Докато си варях вода за сутрешната овесена каша, в главата ми се появи един на пръв поглед невъзможен въпрос“, пише О’Брейди в Инстаграм. „Чудех се, би ли било възможно да направя една, без прекъсване, атака чак до края“, признава той. „Докато слагах ботушите си, невъзможният план се превърна в непоклатима цел“, казва той: „Ще продължа и ще се опитам да завърша всичките 80 мили до края наведнъж“.

 

„Ню Йорк Таймс“ описва усилията на О’Брейди като един от „най-забележителните подвизи в полярната история“, нареждайки го до надпреварата за Южния полюс през 1911 г. между норвежеца Руал Амундсен и англичанина Робърт Фалкън Скот.

Colin O'Brady (pictured) and Louis Rudd are each attempting to become the first person to cross Antarctica alone and unsupported.

„Да завършиш крайните 77,54 мили наведнъж – по същество да направиш един свръх маратон на 53-ия ден от едно вече безпрецедентното пътуване – вдигаш летвата още по-високо за всеки, който се опита да го надмине“, заключава „Таймс“.

През 2016 г. английският офицер от армията, подполковник Хенри Уорсли, загина, докато се опитваше да завърши своето прекосяване на Антарктида без чужда помощ.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
И Румъния може да се върне в надпреварата за завода на „Фолксваген“

Румъния може да се върне в надпреварата за новия завод на германската група „Фолксваген“ (Volkswagen). Това съобщи ръководителят на Румънската асоциация на автомобилните производители (ACAROM) Габриел Сико. „Турция рискува икономически санкции за военната си намеса срещу кюрдите в Сирия. Но страната трябва да се придвижи бързо, за да хване възможността. …

Новини
Учени отгледаха домати на марсианска и лунна почва

Учени от Университета във Вагенинген в Холандия са засадили проби от моделната почва на Марс и Луната с различни култури и са успели да получат реколта. От това следва, че на Марс и Луната ще може да се отглежда не само храна, но и да се получават жизнеспособни семена. Това …

Новини
Директорът на „Deutsche Welle“: Случаят БНР показва какво става, когато политика и журналистика се смесят

„Чухме за скандала в БНР. Това е класически пример, че когато се смесят ролите на журналисти и политици, няма достатъчно добро разделение.“ Това коментира по време на лекция пред студенти генералният директор на „Deutsche Welle“ Петер Лимбург, предаде БГНЕС. „Оттам-нататък на кого му е хрумнала „прекрасната идея“ да уволнява дамата …