За нищо на света не изхвърляйте корите от мандарини и портокали – те ще направят чудеса с дома ви, ако… (снимки)

Новини

jenata.blitz.bg
Има доста хора, които свързват коледните и новогодишни празници с топлина, чай, домашен уют, но най-вече и с аромата на канела, портокал и мандарини.

Нека си признаем, че мнозина от нас щом обелят цитрусовите плодове не изхвърлят обелките им, а често пъти ги слагат на радиаторите.

Оказа се, че това е много добра идея, но корите от мандарини и портокали има и куп невероятни приложения, които може да направят чудеса с дома ви, за които дори не сте подозирали.

Оказа се, че за да имаме чиста и приятно миришеща къща не ни трябват много неща, а именно корите от мандарини и портокали.

Свежите кожи от мандарина, разположени на рафтове, където се съхраняват торби, буркани, кутии с храна и какво ли още не, ефективно защитават кухнята/килера от редица вредители, включително молци и мравки.

Важното правило тук е да поставим кората веднага щом я обелим, а не да чакаме да изсъхне. Тя е ефективна само докато още отделя етерични масла.

Също така може да нарежете коричките на малки парченца, а после да ги сложите в платнени торбички, който да пъхнете между дрехите си, за да миришат по-свежо. Спокойно в тях може да сложите и малки виолетови цветя, пръчици от канела, цветя от лавандула, листа от мента, карамфил и клончета от розмарин.

Корите от екзотичните плодове може да сложите и в декоративни чинийки, а тях на различни места из стаите, като по този начин отново си осигурявате свеж и приятен аромат, който ще се носи из целия ви апартамент.

Така, че следващият пък, в който хапнете мандарина или портокал и тръгнете да изхвърляте корите или да ги слагате да се изсушат на радиатора, помислете за нещо различно. / jenata.blitz.bg

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Финансовият министър: Пенсиите се вдигат от 1 юли

Не се обсъжда да няма увеличение на пенсиите от първи юли, съобщи пред журналисти в МС финансовият министър Владислав Горанов. От 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г. вкл., се увеличават с 6,7%, реши през декември парламентът, пише Вести. „Към момента не се предвижда и …

Новини
От утре ще може да се кандидатства за компенсации по схемата 60/40

От утре ще може да се кандидатства за компенсации по схемата 60/40 в Агенцията по заетостта. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет, предаде БТА. Тя представи постановлението за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места. …

Новини
България затваря границите си за чужденци до 17 април

България затваря границите си до 17 април. Мярката важи за всички, които не са европейски граждани или пристигат от следните държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария. Изключение има за българските граждани, членове на техните семейства и лица …