fbpx

Защо мъж е трябвало да плати два пъти такси и мита за една и съща кола?

nova.bg

Мъжът ще може да си върне надвнесената сума, обясняват от Агенция „Митници“

Млад мъж от Пловдив, който от години живее в Швейцария, е бил принуден да плати два пъти такси и мита за една и съща кола. Близо шест години пловдивчанинът Димо Василев работи и живее в Швейцария заедно със семейството си. Там работи като монтажник на гранитни плотове на кухни. Преди да замине за чужбина, той си купува чисто нов автомобил от България и го регистрира според всички правила на българското законодателство, след което Василев заминава в Швейцария.

„След една година, след получаването на документите за постоянно пребиваване, ме задължиха да променя регистрационните номера на автомобила“, каза пред камерата на „Здравей, България“ Димо Василев – собственик на автомобил.

В продължение на около 4 години Димо използва автомобила си на територията на Швейцария, но решава да се върне обратно в България и да го регистрира отново с българска регистрация.

„Според българското законодателство, което е действащо в момента, се оказва, че аз трябва да всичките мита, екотакси и задължения за този автомобил все едно е закупен от държавата, в която живея, все едно е нов внос“, заяви Димо.

Столичната община пусна калкулатор за изчисляване на данъка за колата

Според мъжа този пропуск в българското законодателство ощетява стотици българи, които живеят и работят в чужбина и са се сблъскали с неговия проблем. След направена консултация с адвокат, Василев се оказва с вързани ръце. Според него законът е написан, така че за да не го нарушава, трябва да плати изискваните към неговия автомобил такси в размер на 1000 лева.

От Агенция „Митници“ провериха случая на Димо.

„Когато един автомобил, или която и да е друга стока, е изнесена от България или от ЕС тя губи общностния си статут“, каза Вяра Генова от пресцентъра на Агенция „Митници“.

Точно такъв се оказва случаят на Димо – след като автомобилът е закупен в България, а след това изнесен и регистриран в Швейцария, той губи своя общностен статут.

„Дори да ставаше дума за автомобил, който е закупил в Швейцария, тъй като семейството е пребивавало повече от една година на територията на третата страна, в случая Швейцария, и е ползвал автомобилът повече от 6 месеца преди завръщането си в България, може да го внесе със освобождаване от митни сборове и ДДС“, каза още Генова.

От Агенция „Митници“ поясняват какви мерки трябва да бъдат предприети.

„Просто трябва да се възползва от този режим като даде заявление към териториалната дирекция „Тракийска“ в случая“, заяви Генова.

От Агенция „Митници“ твърдят, че човекът не е информиран за възможността да си върне парите и допускат, че не е представил пълната информация по случая още в самото начало. Казусът е намерил своето решение и мъжът ще си върне надвнесената сума от 1000 лв.

Няма такава държава.. Господ да пази България…!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!