fbpx

Защо Лиляна Павлова е още министър, нали европредседателството мина? Бойко Борисов обясни

Задълженията на Лиляна Павлова не приключват с официалното закриване на Българското председателство. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос на зам.- председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев за функционалните задължения на министъра на Българското председателство Лиляна Павлова, предаде „Фокус“.

Кутев попита какво прави в момента това звено, какви са функционалните характеристики, защо се налага все още Лиляна Павлова да изпълнява функциите министър на европредседателството и какво работи тя в момента.

Борисов му отговори: „В Европа има различни модели, а това като първо европредседателство беше важно за България“.

Премиерът посочи, че страната ни е избрала варианта с нарочен министър по европредседателството. „По време на Българското председателство на Съвета на ЕС България се доказа като достоен, стабилен и отговорен партньор в общността. Успяхме да балансираме сериозни и трудни дебати“, посочи министър-председателят.

По думите му от страни като Румъния и Хърватия са отправили покана към страната ни, за да споделим натрупания опит по време на председателството.

„Страната ни е част от триото Естония, България и Австрия и към настоящия момент работи в непрекъсната координация с Естония и Австрия по приетата ни програма. Като този процес ще приключи с обобщени резултати в края на 2018 г.“, каза Борисов.

Той увери, че функционалните задължения на министър Павлова не приключват с официалното закриване на Българското председателство на края месец юни, а с официалното приключване на трите председателствата.

„Освен това министър Павлова е председател на Съвета по европейски въпроси към МС, тя осъществява ръководството и контрола на този важен механизъм, чрез който се осигурява цялостна координация на държавната политика по европейските въпроси“, каза той и уточни, че министър Павлова координира изготвянето на планови документи, произтичащи от членството на България в ЕС.

„С постановление на МС на министър Павлова бе възложено да координира седмата годишна среща на ръководителите на правителствата от Централна и Източна Европа и Китай, която се проведе на 6 и 7 юли в София“, заяви още министър-председателят.

По думите му по време на тази среща се е взело решение да се създаде глобален партньорски център в България, който насърчава сътрудничеството между страните, които са в тази инициатива.

„В тази връзка възложих на министъра на българското председателство да координира създаването на Център заедно с китайската страна. В изпълнение на този ангажимент министърът провежда редица срещи и консултации съвместно с представители на различни български ведомства и представители на Китайската народна република и институциите на ЕС“, каза още Борисов.

Той обяви, че след няколко дни София ще бъде домакин на срещата на местните лидери на 16+1, което е част от инициативата между Китай и Централна и Източна Европа. Премиерът уточни, че подготовката е възложена на Министерство за българското председателство.

„След приключване на ангажиментите на България по изпълнението на триопрограмата, ще бъдат предприети необходимите действия по закриване на министерството и последващи процедури по извършване на ликвидационни производства“, заяви още министър-председателят.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Валерия от „Ергенът“ отново се изкара жертва пред Алек

Кадри БТВ Историите на студентката Валерия край нямат. Опитите й да прелъсти най-желания мъж в страната в момента нямат граници. Във вечерта на коктейлите тя сподели на Алек нещо много съкровено за себе си, от което той беше силно изненадан или поне това показа. Последният ми приятел беше пиян, той …

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

error: Content is protected !!