Защо депутатите продължават да си сливат почивните дни, докато ние работим

Новини

Денят на Съединението – 6 септември, е следващият национален празник. По закон, предложен от Министерски съвет и приет от парламента, почивните дни от тази година не се сливат.

Тази година националният празник се пада в четвъртък, а петък всички държавни служители и фирми са на работа, пише Флагман.бг.

Така сливането вече е невъзможно!

Защо обаче това не важи за властта – Народното събрание, в което на работа са 240 депутати и ен на брой техни сътрудници, и редно ли е органът, който приема правилата, да не ги спазва.

Още в края на парламентарната сесия на 44-тото Народно събрание в края на юли месец, депутатите гласуваха да работят във вторник, 4-ти септември, тоест да се върнат един ден по-рано на работа, а да почиват в петък – на 7-ми септември, за да могат да слеят трите си почивни дни. Доводът, с който това решение беше гласувано с пълно мнозинство, беше, че в Деня на Съединениято някои от тях ще са по празнични меропрития в страната.

Някои депутатите със сигурност ще отбележат и ще се покажат пред камерите на 6-ти септември, но  най-вероятно с бързите си коли, лесно могат да се появят на работа, както всички – обикновени хора на 7-ми септември. Само ще отбележа, че това не е първото сливане на празниците, което депутатите си гласуват.

Мотивите за прекъсване на практиката да се сливат почивните дни беше по предложение на бизнеса, заради загубите които търпи, когато цяла България спира да работи по 3-4 дни. Въпреки че пък имаше съпротива от туристическия бранш, който печели при сливане на празниците, тъй като хората се отправят на почивка. Макар и да имат своето основание и двете страни, въпросът тук е защо депутатите не спазват правилата, които ни налагат с гласуването си.

Макар и това да не е най-големият проблем на държавата, е показателен пример, че няма как хората, които трябва да дават пример, да се държат като ученици, бягащи от клас.

За съжаление, това е показателно и за цялата им работа в Народното събрание – за някои от тях, като Делян Пеевски, всеки парламентарен ден е почивен, за някои – само половината дни. 

Но ако една власт не започне да дава пример на обществото от работните си навици, а почива, докато народът работи и то благодарение на приетото от нея решение, няма как да има доверие в парламента в парламентарна република България. Това, което през месец показват социологическите проучвания.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Прогноза от НИМХ: По-топло в неделя и понеделник, снегът идва във вторник

В неделя облачността ще бъде променлива, през деня над Западна България по-често намаляваща до слънчево. През нощта ще бъде почти тихо, на места в низините с ниска облачност или мъгла. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Минималните температури ще са между минус 1 и 4 градуса, а максималните – …

Новини
Цената на свинското у нас счупи 10-годишен рекорд, продължава да расте преди Коледа

30% по-скъпо свинско месо спрямо миналата година. Няколко седмици преди Коледа цената продължава да се покачва. Една от причините е чумата, която доведе до унищожаването на хиляди прасета в индустриалните комплекси у нас, съобщи Нова тв. Най-високи са цените на месото у нас за последните 10 години. Килограм свинско месо …

Новини
ЕС забрани вреден пестицид, с който се пръскат портокали и мандарини

Страните членки на ЕС решиха да забранят хлорпирифос – пестицид, смятан за вреден за човешкото здраве, съобщи ДПА, цитирана от КРОСС. Забраната трябва да влезе в сила от януари, когато изтича досегашното одобрение за пестицида. През август Европейският орган за безопасност на храните изрази безпокойства от евентуалните генотоксични последици, както …