Защо депутатите продължават да си сливат почивните дни, докато ние работим

Новини

Денят на Съединението – 6 септември, е следващият национален празник. По закон, предложен от Министерски съвет и приет от парламента, почивните дни от тази година не се сливат.

Тази година националният празник се пада в четвъртък, а петък всички държавни служители и фирми са на работа, пише Флагман.бг.

Така сливането вече е невъзможно!

Защо обаче това не важи за властта – Народното събрание, в което на работа са 240 депутати и ен на брой техни сътрудници, и редно ли е органът, който приема правилата, да не ги спазва.

Още в края на парламентарната сесия на 44-тото Народно събрание в края на юли месец, депутатите гласуваха да работят във вторник, 4-ти септември, тоест да се върнат един ден по-рано на работа, а да почиват в петък – на 7-ми септември, за да могат да слеят трите си почивни дни. Доводът, с който това решение беше гласувано с пълно мнозинство, беше, че в Деня на Съединениято някои от тях ще са по празнични меропрития в страната.

Някои депутатите със сигурност ще отбележат и ще се покажат пред камерите на 6-ти септември, но  най-вероятно с бързите си коли, лесно могат да се появят на работа, както всички – обикновени хора на 7-ми септември. Само ще отбележа, че това не е първото сливане на празниците, което депутатите си гласуват.

Мотивите за прекъсване на практиката да се сливат почивните дни беше по предложение на бизнеса, заради загубите които търпи, когато цяла България спира да работи по 3-4 дни. Въпреки че пък имаше съпротива от туристическия бранш, който печели при сливане на празниците, тъй като хората се отправят на почивка. Макар и да имат своето основание и двете страни, въпросът тук е защо депутатите не спазват правилата, които ни налагат с гласуването си.

Макар и това да не е най-големият проблем на държавата, е показателен пример, че няма как хората, които трябва да дават пример, да се държат като ученици, бягащи от клас.

За съжаление, това е показателно и за цялата им работа в Народното събрание – за някои от тях, като Делян Пеевски, всеки парламентарен ден е почивен, за някои – само половината дни. 

Но ако една власт не започне да дава пример на обществото от работните си навици, а почива, докато народът работи и то благодарение на приетото от нея решение, няма как да има доверие в парламента в парламентарна република България. Това, което през месец показват социологическите проучвания.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ицо 100-те манекенки: 12 години бях верен на една жена

В Папарци специален гост бе бизнесменът Христо Сираков, който всички в България познават като Христо Сираков Стоте манекенки, пише 19min.bg. Пред Венета Райкова той сподели много неща за личния си живот и едно от най-личните бе, че 12 години е бил верен само на една жена – неговата съпруга Мария, …

Новини
Люси Дяковска отново на училище

Поп звездата Люси Дяковска се върна в училище в родния си град Плевен. Разбира се, не става въпрос за опреснителни курсове. Певицата прекрачи прага на школото „Панайот Пипков“ – инкубатор за таланти в областта на музиката, народните танци и изобразителното изкуство, а причината е кампанията „В час по интелектуална собственост“, …

Новини
Жена излезе на 30 срещи за три дни и съжали за авантюризма си

Жена посвети три дни от живота си в търсене на най-подходящия мъж за нея. За целта тя предприе истинско приключение, излизайки на среща с 30 различни мъже. Габи Конти от Лос Анджелис предприела бързоскоростните рандевута, след като се е запознала с 30 мъже онлайн. Първата ѝ среща била на закуска …