Защо депутатите продължават да си сливат почивните дни, докато ние работим

Новини

Денят на Съединението – 6 септември, е следващият национален празник. По закон, предложен от Министерски съвет и приет от парламента, почивните дни от тази година не се сливат.

Тази година националният празник се пада в четвъртък, а петък всички държавни служители и фирми са на работа, пише Флагман.бг.

Така сливането вече е невъзможно!

Защо обаче това не важи за властта – Народното събрание, в което на работа са 240 депутати и ен на брой техни сътрудници, и редно ли е органът, който приема правилата, да не ги спазва.

Още в края на парламентарната сесия на 44-тото Народно събрание в края на юли месец, депутатите гласуваха да работят във вторник, 4-ти септември, тоест да се върнат един ден по-рано на работа, а да почиват в петък – на 7-ми септември, за да могат да слеят трите си почивни дни. Доводът, с който това решение беше гласувано с пълно мнозинство, беше, че в Деня на Съединениято някои от тях ще са по празнични меропрития в страната.

Някои депутатите със сигурност ще отбележат и ще се покажат пред камерите на 6-ти септември, но  най-вероятно с бързите си коли, лесно могат да се появят на работа, както всички – обикновени хора на 7-ми септември. Само ще отбележа, че това не е първото сливане на празниците, което депутатите си гласуват.

Мотивите за прекъсване на практиката да се сливат почивните дни беше по предложение на бизнеса, заради загубите които търпи, когато цяла България спира да работи по 3-4 дни. Въпреки че пък имаше съпротива от туристическия бранш, който печели при сливане на празниците, тъй като хората се отправят на почивка. Макар и да имат своето основание и двете страни, въпросът тук е защо депутатите не спазват правилата, които ни налагат с гласуването си.

Макар и това да не е най-големият проблем на държавата, е показателен пример, че няма как хората, които трябва да дават пример, да се държат като ученици, бягащи от клас.

За съжаление, това е показателно и за цялата им работа в Народното събрание – за някои от тях, като Делян Пеевски, всеки парламентарен ден е почивен, за някои – само половината дни. 

Но ако една власт не започне да дава пример на обществото от работните си навици, а почива, докато народът работи и то благодарение на приетото от нея решение, няма как да има доверие в парламента в парламентарна република България. Това, което през месец показват социологическите проучвания.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Проф. Костов: Епидемията от коранавирус у нас затихва

„Епидемията у нас затихва. Това се вижда ясно от репродуктивното число на коронавируса, така и от данните на щаба“. Това заяви проф. Коста Костов, специалист по белодробни болести, в „Още от деня“ по БНТ. “В Европа нещата вървят по-добре, отколкото преди месец. Надяваме се, че с мерките, които вземаме – …

Новини
Хороскоп за 2 юни: Активен ден за Лъв, Стрелците да се запасят с търпение

lamqta.com Овен Днес можете не само приятно да прекарате времето, но и да постигнете значителни промени в личния си живот, които ще бъдат с положителен знак. Наистина, за това ще са нужни търпение и предпазливост, но за щастие тези чувства в момента не са Ви чужди. Вие сте малко по-сериозни …

Новини
Маските в ресторантите ще са задължителни само за персонала

Предпазните маски няма да са задължителни за клиентите на ресторантите и кафенетата, чиито закрити части имат право да работят от днес. Това се разбира от указания на здравния министър към заведенията за хранене и развлечения, публикувани днес на сайта на ведомството, пише Дневник. В заведенията личните предпазни средства – маски, …