fbpx

Защо бебетата почти не мигат?

Дали бебетата да не мигат, защото са толкова вглъбени в света, колкото ние се вглъбяваме във видеоигрите…

Н а всеки се е случвало да попадне в полезрението на някое бебе.

Я в магазина, я в градския транспорт – всеки е бил обект на наблюдение на две големи любопитни немигащи очи, фокусирали цялото си внимание върху нас, пише „Вести“.

В такива ситуации обичайно отвръщаме със смешна физиономия, изплезване на езика или някое друго „ку-ку-дзак“ и си мислим колко са сладки бебчетата.

Ако някой възрастен обаче се взираше така в нас, бихме го сметнали за ненормален. Защото да не мигаш, не е съвсем нормално.

Но бебетата почти не мигат и това не ни притеснява.

А защо бебетата почти не мигат?

Проучване от 1979 г., обект на което са деца на възраст между 2 дни и 18 години и възрастни между 18-50 години, установява, че възрастните мигат средно между 10 и 15 пъти за минута, докато най-младите участници в проучването мигат по-малко от два пъти за минута.

Същото проучване открива, че на около 14-годишна възраст хората започват да мигат по-често, достигайки средна честота от 10-15 мигвания на минута.

Факт е, че бебетата мигат по-рядко, но не е напълно ясно защо. Въпреки това има няколко хипотези по темата:

#1 Очите на бебетата имат нужда от по-малко овлажняване

Идеята зад тази хипотеза е, че тъй като бебетата спят много повече от възрастните и очите им са по-малки, нямат нужда от толкова много овлажняване.

В това твърдение има логика, тъй като хората главно мигат, за да овлажняват очите си, освен да ги почистват от прах и други дразнители и за защита.

Проблемът обаче е, че тази хипотеза изобщо не е научно доказана. Проучване от 2011 г. изследва 4-месечни бебета, за да установи дали размерите на очите и площта от тях, изложена на пряк контакт с външната среда, имат връзка с това, колко пъти мигат бебетата. То не открива никаква връзка между размера на очите и мигането.

#2 Бебетата се съсредоточават твърде много

Следващата хипотеза е, че тъй като за бебетата светът е толкова нов, те се съсредоточават изключително много в заобикалящото ги и в резултат на това не мигат, тъй като мозъкът им е зает да регистрира всичката нова информация.

Тази идея също не звучи нелогична. Същият процес може да бъде наблюдаван при Синдрома на компютърното зрение, при което след продължително взиране в компютърни екрани очите стават по-сухи, а честотата на мигане намалява.

Възможно ли е бебетата да не мигат, защото са толкова вглъбени в света, колкото ние се вглъбяваме във видеоигрите? Това е въпрос, на който науката все още не е отговорила.

#3 Частта от мозъка, отговорна за производството на допамин в мозъка е недоразвита

Последната хипотеза защо бебетата почти не мига е свързана с недоразвития им мозък.

Колкото и да е странно, честотата, с която мигаме, е свързана с нивата на допамин в мозъка ни. При хората, страдащи от болестта на Паркинсон например нивата на допамин са по-ниски, както и честотата на мигане. Обратното се наблюдава при страдащите от шизофрения – при тях нивата на допамин в мозъка са завишени, също и честотата на мигане.

И тъй като производството на допамин в мозъка на бебетата не е достатъчно развито, някои учени смятат, че това е причината те да не мигат. Тази хипотеза обаче също не е доказана, въпреки че звучи също толкова обещаващо като другите две.

Засега що се отнася до въпроса „Защо бебетата почти не мигат?“ можем само да гадаем. Това, разбира се, не ни пречи да си изберем хипотеза, която да подкрепяме, а защо не и трите. Всяка звучи достатъчно убедително.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!