fbpx

Защо бебетата почти не мигат?

реклама

Дали бебетата да не мигат, защото са толкова вглъбени в света, колкото ние се вглъбяваме във видеоигрите…

Н а всеки се е случвало да попадне в полезрението на някое бебе.

Я в магазина, я в градския транспорт – всеки е бил обект на наблюдение на две големи любопитни немигащи очи, фокусирали цялото си внимание върху нас, пише „Вести“.

В такива ситуации обичайно отвръщаме със смешна физиономия, изплезване на езика или някое друго „ку-ку-дзак“ и си мислим колко са сладки бебчетата.

Ако някой възрастен обаче се взираше така в нас, бихме го сметнали за ненормален. Защото да не мигаш, не е съвсем нормално.

Но бебетата почти не мигат и това не ни притеснява.

А защо бебетата почти не мигат?

Проучване от 1979 г., обект на което са деца на възраст между 2 дни и 18 години и възрастни между 18-50 години, установява, че възрастните мигат средно между 10 и 15 пъти за минута, докато най-младите участници в проучването мигат по-малко от два пъти за минута.

Същото проучване открива, че на около 14-годишна възраст хората започват да мигат по-често, достигайки средна честота от 10-15 мигвания на минута.

Факт е, че бебетата мигат по-рядко, но не е напълно ясно защо. Въпреки това има няколко хипотези по темата:

#1 Очите на бебетата имат нужда от по-малко овлажняване

Идеята зад тази хипотеза е, че тъй като бебетата спят много повече от възрастните и очите им са по-малки, нямат нужда от толкова много овлажняване.

В това твърдение има логика, тъй като хората главно мигат, за да овлажняват очите си, освен да ги почистват от прах и други дразнители и за защита.

Проблемът обаче е, че тази хипотеза изобщо не е научно доказана. Проучване от 2011 г. изследва 4-месечни бебета, за да установи дали размерите на очите и площта от тях, изложена на пряк контакт с външната среда, имат връзка с това, колко пъти мигат бебетата. То не открива никаква връзка между размера на очите и мигането.

реклама

#2 Бебетата се съсредоточават твърде много

Следващата хипотеза е, че тъй като за бебетата светът е толкова нов, те се съсредоточават изключително много в заобикалящото ги и в резултат на това не мигат, тъй като мозъкът им е зает да регистрира всичката нова информация.

Тази идея също не звучи нелогична. Същият процес може да бъде наблюдаван при Синдрома на компютърното зрение, при което след продължително взиране в компютърни екрани очите стават по-сухи, а честотата на мигане намалява.

Възможно ли е бебетата да не мигат, защото са толкова вглъбени в света, колкото ние се вглъбяваме във видеоигрите? Това е въпрос, на който науката все още не е отговорила.

#3 Частта от мозъка, отговорна за производството на допамин в мозъка е недоразвита

Последната хипотеза защо бебетата почти не мига е свързана с недоразвития им мозък.

Колкото и да е странно, честотата, с която мигаме, е свързана с нивата на допамин в мозъка ни. При хората, страдащи от болестта на Паркинсон например нивата на допамин са по-ниски, както и честотата на мигане. Обратното се наблюдава при страдащите от шизофрения – при тях нивата на допамин в мозъка са завишени, също и честотата на мигане.

И тъй като производството на допамин в мозъка на бебетата не е достатъчно развито, някои учени смятат, че това е причината те да не мигат. Тази хипотеза обаче също не е доказана, въпреки че звучи също толкова обещаващо като другите две.

Засега що се отнася до въпроса „Защо бебетата почти не мигат?“ можем само да гадаем. Това, разбира се, не ни пречи да си изберем хипотеза, която да подкрепяме, а защо не и трите. Всяка звучи достатъчно убедително.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си световно известният оперен певец Камен Чанев

реклама Снимка: operaplovdiv.bg Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал от коронавирус. Той беше приет за лечение в болницата в Стара Загора. Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера, припомня БНР. Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това …

Новини
Безлов: Българите искат силен лидер, а не демократично управление

реклама Кадър БТВ В доклада на центъра „Демокрацията в България – все още крехка след три десетилетия преход“, експертите представят данните от своите проучвания, че след 30 години преход 45 на сто предпочитат силен и решителен лидер. 57 на сто от запитаните са заявили, че вярват, че нищо няма да …

Новини
Калин Сърменов: Театрите са едно от най-защитените пространства

реклама Снимка профил ФБ След влизането в сила на мерките от петък, затварят и всички места, където има възможно струпване на хора като кина, галерии и музеи и се преустановява провеждането на концерти до 21 декември. Като изключение са посочени театрите, които могат да продължат да работят, стига публиката да …