fbpx

Засилва се интересът към служба в армията

реклама

източник: dnes.dir.bg

Интересът към служба в армията се засилва, като това става причина Министерство на отбраната да обяви допълнително нови 160 вакантни места за военнослужещи, отбеляза bTV.

Статистиката показва, че недостигът на войници е средно 20%. Стартовата заплата в армията е 840 лв., плюс допълнителни възнаграждения и социален пакет. Кандидатите трябва да са български граждани до 28 години, с чисто съдебно минало, да издържат теста за обща култура и изпита за физическа годност.

Докато преди шест години за едно място кандидатстваха по петима души, в последните няколко години се явяваха по-малко кандидати от вакантните места, пише в доклада за състоянието на отбраната.

За първи път за обръщане на тенденцията се заговори в края на миналата година. За първите четири месеца за вакантни длъжности са кандидатствали 554 души – най-много от тях за сухопътни войски.

23% от кандидатите са отпаднали поради заболявания. Големият брой кандидати обаче отговарят на условията, затова са разкрити допълнително 164 места. От 554 кандидати за войници – 77% са годни за военна служба.

Една от първите, които записаха имената си в списъка с желаещи да постъпят в редиците на армията е 18-годишната Лилиана от Свищов. Младата жена споделя, че дядо ѝ е бил военен и тя иска да бъде като него.

Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов смята, че, интересът към армията до голяма степен се дължи на информационната кампания, която е в ход.

„Ние помагаме на младите хора да направят информиран избор, като показваме през какво биха преминали те, докато са военнослужещи в Българската армия, както им показваме и техните социални придобивки, показваме и неудобствата на военната професия. Ние нищо не крием“, изтъкна ген. Цолов.

Освен информация за реда за постъпване на служба във Въоръжените сили, присъстващите се запознават и с част от техниката и оборудването на българската армия. Информационната кампания „Бъди войник“ ще продължи до есента.

реклама

Кога българският войник ще е оборудван като натовския

Неотдавна пред БНР началникът на отбраната ген. Андрей Боцев каза, че за да стане армията ни модерна, разчита на проектите за модернизация на стойност около 4 млрд. лв. в следващите 10 години.

„Имаме 3 големи проекта за трите вида въоръжени сили. Има и доста по-малки проекти, които не изискват много голям ресурс, но допринасят съществени способности от това, което сме заявили. За ВВС проектът е почти на финалната права. Трябва да получим офертите от фирмите, които участват за двата многофункционални модулни патрулни кораба. На Сухопътни войски се доработва методиката – имаме един проблем – оказа се, че в Министерството на отбраната и в това на икономиката няма такива специалисти, които да дадат консултация как да го постигнем това сътрудничество, в кои области. Има български фирми, които се занимават с такава дейност и ще търсим начин те да окажат съдействие при изготвяне на проекта“, отбеляза ген. Боцев и подчерта, че проектът за Сухопътните войски се е оказал много по-сложен от очакваното.

Ген. Боцев изрази надежда до 4 години българският войник да е оборудван, както е оборудван войникът от НАТО, за да може да има самочувствие и да се чувства равен.

Той припомня, че през 2018 и 2019 г. са били увеличени заплатите на военните с по 10%. Увеличен е бил и приемът в Националния военен университет.

Ген. Боцев също изрази надежда за успех на започналата от няколко месеца кампания „Бъди войник“ – да провокира интереса към военната професия.

„През 2018 г. за първи път броят на напускащите армията е по-малък от броя на влезлите в армията с около 150 души… С кампания „Бъди войник“ искаме да мотивираме хората да кандидатстват за военнослужещи, защото военната професия е сигурна професия и шанс за кадрово развитие, стига да желаеш. В Сухопътни войски имаме конкурс – за 185 подадени места имаме над 470 души, които са подали документи“, каза на 30 април ген. Боцев.

 

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Търси се спешно плазма във Варна за баща на две малки деца. Вече изгуби брат си и майка си

реклама „Моля – помогнете на адв. Пламен Велчев да опази втория си син! Не може да съществува толкова мъка ! Познавам и двамата му синове – единият, Герман – на 30 г загуби битката с вируса. Майка му Роси – също! Търси се рековалесцентна плазма от преболедували Ковид-19, за Сава …

Новини
Фон дер Лайен: Първата Covid ваксинация в Европа е възможна до края на годината

реклама Снимка профил туитър Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и че ЕС вече е осигурил около два милиарда дози ваксини срещу коронавирус и че първите граждани от блока ще могат да бъдат ваксинирани преди края на декември. По-рано през деня обаче „Файненшъл таймс“ цитира свои …

Новини
С Ковид почина директорът на начално училище в Омуртаг

реклама Снимка pixabay Още един преподавател и директор на училище мина в статистиката на жертвите на коронавируса. Директорът на Второ начално училище “Васил Левски” в Омуртаг Татяна Петрова е починала от COVID – 19 Днес ще бъде погребението на 60-годишната жена, потвърди началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Елка …