fbpx

Засилва се интересът към служба в армията

източник: dnes.dir.bg

Интересът към служба в армията се засилва, като това става причина Министерство на отбраната да обяви допълнително нови 160 вакантни места за военнослужещи, отбеляза bTV.

Статистиката показва, че недостигът на войници е средно 20%. Стартовата заплата в армията е 840 лв., плюс допълнителни възнаграждения и социален пакет. Кандидатите трябва да са български граждани до 28 години, с чисто съдебно минало, да издържат теста за обща култура и изпита за физическа годност.

Докато преди шест години за едно място кандидатстваха по петима души, в последните няколко години се явяваха по-малко кандидати от вакантните места, пише в доклада за състоянието на отбраната.

За първи път за обръщане на тенденцията се заговори в края на миналата година. За първите четири месеца за вакантни длъжности са кандидатствали 554 души – най-много от тях за сухопътни войски.

23% от кандидатите са отпаднали поради заболявания. Големият брой кандидати обаче отговарят на условията, затова са разкрити допълнително 164 места. От 554 кандидати за войници – 77% са годни за военна служба.

Една от първите, които записаха имената си в списъка с желаещи да постъпят в редиците на армията е 18-годишната Лилиана от Свищов. Младата жена споделя, че дядо ѝ е бил военен и тя иска да бъде като него.

Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов смята, че, интересът към армията до голяма степен се дължи на информационната кампания, която е в ход.

„Ние помагаме на младите хора да направят информиран избор, като показваме през какво биха преминали те, докато са военнослужещи в Българската армия, както им показваме и техните социални придобивки, показваме и неудобствата на военната професия. Ние нищо не крием“, изтъкна ген. Цолов.

Освен информация за реда за постъпване на служба във Въоръжените сили, присъстващите се запознават и с част от техниката и оборудването на българската армия. Информационната кампания „Бъди войник“ ще продължи до есента.

Кога българският войник ще е оборудван като натовския

Неотдавна пред БНР началникът на отбраната ген. Андрей Боцев каза, че за да стане армията ни модерна, разчита на проектите за модернизация на стойност около 4 млрд. лв. в следващите 10 години.

„Имаме 3 големи проекта за трите вида въоръжени сили. Има и доста по-малки проекти, които не изискват много голям ресурс, но допринасят съществени способности от това, което сме заявили. За ВВС проектът е почти на финалната права. Трябва да получим офертите от фирмите, които участват за двата многофункционални модулни патрулни кораба. На Сухопътни войски се доработва методиката – имаме един проблем – оказа се, че в Министерството на отбраната и в това на икономиката няма такива специалисти, които да дадат консултация как да го постигнем това сътрудничество, в кои области. Има български фирми, които се занимават с такава дейност и ще търсим начин те да окажат съдействие при изготвяне на проекта“, отбеляза ген. Боцев и подчерта, че проектът за Сухопътните войски се е оказал много по-сложен от очакваното.

Ген. Боцев изрази надежда до 4 години българският войник да е оборудван, както е оборудван войникът от НАТО, за да може да има самочувствие и да се чувства равен.

Той припомня, че през 2018 и 2019 г. са били увеличени заплатите на военните с по 10%. Увеличен е бил и приемът в Националния военен университет.

Ген. Боцев също изрази надежда за успех на започналата от няколко месеца кампания „Бъди войник“ – да провокира интереса към военната професия.

„През 2018 г. за първи път броят на напускащите армията е по-малък от броя на влезлите в армията с около 150 души… С кампания „Бъди войник“ искаме да мотивираме хората да кандидатстват за военнослужещи, защото военната професия е сигурна професия и шанс за кадрово развитие, стига да желаеш. В Сухопътни войски имаме конкурс – за 185 подадени места имаме над 470 души, които са подали документи“, каза на 30 април ген. Боцев.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!