Засега е само идея: Вдигат заплатите на кметовете, важното е да не вземат повече от министър

Новини

Държавата обвързва заплатите на кметовете и областните управители с възнагражденията на министрите. От следващата година заплатите на кметове, заместник-кметове и кметски наместници ще се гласуват от общинските съвети, като максималният им размер не трябва да надвишава основната заплата на министър. Това предвиждат промени в постановление на правителството за заплатите в бюджетните организации, публикувани за обществено обсъждане, чийто краен срок е 27 декември, съобщи Дарик.

Промяната ще даде възможност за по-високо възнаграждение на кметовете в по-богатите общини, тъй като до момента кметските заплати бяха обвързани с нивата и степените на заплащане в държавната администрация. Увеличение на заплатата ще получат и областните управители – техните възнаграждения ще бъдат равни на 80 процента от заплатата на министър, което при сегашната й стойност прави 3660 лева.

Между 800 и 2600 лева месечно получава кмет на община с население от 50 хиляди до 100 хиляди души. Размерът на заплатата се определя според таблица, свързана с минималните и максималните размери на заплащане за служителите в държавната администрация.

Според предложените промени възнаграждението на този кмет ще се определя с решение на общинския съвет и може да стигне до размера на заплатата на министър – близо 4600 лева към момента. За кмета на София, който в момента е ограничен от таван в размер на 3100 лева, това ще бъде възможност за съществено увеличение. Теоретично ще има шанс и за вдигане на заплатите на кметските наместници, които в момента получават най-ниските възнаграждения в местното самоуправление – от минималната работна заплата до 700 лева.

Заплатите на областните управители ще бъдат обвързани като процент от заплащането на министрите и през следващата година могат да нараснат от сегашния таван от 2700 лева до 3660 лева. Възнагражденията на техните заместници ще бъдат фиксирани в размер на 80 процента от заплатите на областните управители, което означава малко над 2900 лева догодина.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Турция отвори Капалъчаршъ

Турция отвори ресторанти, кафенета и емблематичния пазар Капалъчаршъ, информира БНТ. Също от днес може да се посещават паркове, плажове, библиотеки и музеи, а милиони хора се върнаха на работа. Остават затворени обаче баровете и нощните клубове. Възобновяват се вътрешните полети, а международни няма да се изпълняват до 10 юни. Отпада …

Новини
Силно земетресение от 6,8 степен е регистрирано в Чили

Земетресение с магнитуд 6,8 удари Северно Чили, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC). Силният трус е бил с дълбочина 80 километра и с епицентър на 216 км от град Антофагаста на брега на Тихи океан в северната част на страната, пише www.flashnews.bg. Няма постъпили съобщения за каквито и да било …

Новини
Мотоклубове организират акция по кръводаряване във Варна

Акция по кръводаряване организират мотоклубовете във Варна, научи Moreto.net. Дни след откриване на мотосезона във Варна, местните клубове предприемат и поредната благотворителна акция. Тя ще се състои на 6 юни, събота от 9:30 ч в Кръвни център във Варна. „За Хората с бензин в кръвта! Време е да пуснем малко …