Засега е само идея: Вдигат заплатите на кметовете, важното е да не вземат повече от министър

Новини

Държавата обвързва заплатите на кметовете и областните управители с възнагражденията на министрите. От следващата година заплатите на кметове, заместник-кметове и кметски наместници ще се гласуват от общинските съвети, като максималният им размер не трябва да надвишава основната заплата на министър. Това предвиждат промени в постановление на правителството за заплатите в бюджетните организации, публикувани за обществено обсъждане, чийто краен срок е 27 декември, съобщи Дарик.

Промяната ще даде възможност за по-високо възнаграждение на кметовете в по-богатите общини, тъй като до момента кметските заплати бяха обвързани с нивата и степените на заплащане в държавната администрация. Увеличение на заплатата ще получат и областните управители – техните възнаграждения ще бъдат равни на 80 процента от заплатата на министър, което при сегашната й стойност прави 3660 лева.

Между 800 и 2600 лева месечно получава кмет на община с население от 50 хиляди до 100 хиляди души. Размерът на заплатата се определя според таблица, свързана с минималните и максималните размери на заплащане за служителите в държавната администрация.

Според предложените промени възнаграждението на този кмет ще се определя с решение на общинския съвет и може да стигне до размера на заплатата на министър – близо 4600 лева към момента. За кмета на София, който в момента е ограничен от таван в размер на 3100 лева, това ще бъде възможност за съществено увеличение. Теоретично ще има шанс и за вдигане на заплатите на кметските наместници, които в момента получават най-ниските възнаграждения в местното самоуправление – от минималната работна заплата до 700 лева.

Заплатите на областните управители ще бъдат обвързани като процент от заплащането на министрите и през следващата година могат да нараснат от сегашния таван от 2700 лева до 3660 лева. Възнагражденията на техните заместници ще бъдат фиксирани в размер на 80 процента от заплатите на областните управители, което означава малко над 2900 лева догодина.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Катето Евро удари джакпота: Тя ли ще замести Слави Трифонов

Катето Евро най-сетне дочака шоуто й да тръгне по Би Ти Ви. Че актрисата става водеща на петъчно предаване. В което известни личности се разделят на два отбора и се състезават, стана ясно още през есента на 2016 години. Епизодите бяха заснети, Евро се хвалеше с мечтаната работа след дълга …

Новини
Българин ли е казал на Кьовеши „Патриоти сме…“?

За това изказване призна самата тя „Прокурор ми каза: Виж, Лаура, ние сме патриоти, ние не крадем от националните си пари, крадем само еврофондове“. Това обяснява в интервю за „Файненшъл таймс“ Лаура Кьовеши, която е бивш шеф на специалната прокуратура за борба с корупцията в Румъния. Сега тя е и …

Новини
Кабинетът предлага ордени за Васил Михайлов и Ириней Константинов

Снимки: btvnovinite.bg Отличието е за изключително големите им заслуги в областта на културата и изкуството Правителството предлага на президента да издаде указ за награждаване на Васил Михайлов и Ириней Константинов с орден „Стара Планина“ – първа степен за изключително големите им заслуги в областта на културата и изкуството, съобщи пресслужбата …

Inline
Inline