Засега е само идея: Вдигат заплатите на кметовете, важното е да не вземат повече от министър

Новини

Държавата обвързва заплатите на кметовете и областните управители с възнагражденията на министрите. От следващата година заплатите на кметове, заместник-кметове и кметски наместници ще се гласуват от общинските съвети, като максималният им размер не трябва да надвишава основната заплата на министър. Това предвиждат промени в постановление на правителството за заплатите в бюджетните организации, публикувани за обществено обсъждане, чийто краен срок е 27 декември, съобщи Дарик.

Промяната ще даде възможност за по-високо възнаграждение на кметовете в по-богатите общини, тъй като до момента кметските заплати бяха обвързани с нивата и степените на заплащане в държавната администрация. Увеличение на заплатата ще получат и областните управители – техните възнаграждения ще бъдат равни на 80 процента от заплатата на министър, което при сегашната й стойност прави 3660 лева.

Между 800 и 2600 лева месечно получава кмет на община с население от 50 хиляди до 100 хиляди души. Размерът на заплатата се определя според таблица, свързана с минималните и максималните размери на заплащане за служителите в държавната администрация.

Според предложените промени възнаграждението на този кмет ще се определя с решение на общинския съвет и може да стигне до размера на заплатата на министър – близо 4600 лева към момента. За кмета на София, който в момента е ограничен от таван в размер на 3100 лева, това ще бъде възможност за съществено увеличение. Теоретично ще има шанс и за вдигане на заплатите на кметските наместници, които в момента получават най-ниските възнаграждения в местното самоуправление – от минималната работна заплата до 700 лева.

Заплатите на областните управители ще бъдат обвързани като процент от заплащането на министрите и през следващата година могат да нараснат от сегашния таван от 2700 лева до 3660 лева. Възнагражденията на техните заместници ще бъдат фиксирани в размер на 80 процента от заплатите на областните управители, което означава малко над 2900 лева догодина.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Д-р Енчев и Теди Велинова официално обявиха раздялата си

Известният пластичен хирург д-р Ангел Енчев и бившият модел Теди Велинова официално обявиха раздялата си. „След 8 години съвместно съжителство, д-р Ангел Енчев и Теди Велинова взеха решение да продължат живота си поотделно. За момента двамата няма да коментират причините за избора си и молят за уважение към тяхното лично …

Новини
Пригответе се за голяма жега, следващата седмица термометърът ще ви изненада

източник: Дир БГ След слабо понижение на температурите от вторник, през втората половина на другата седмица температурите пак ще тръгнат нагоре Днес ще бъде слънчево, с развитие на купеста облачност над планините. Там на места в следобедните часове ще превали и прегърми. Дневните температури днес ще достигнат 28 до 33 градуса. …

Новини
Меркел обяви кога ще сложи точката! Вече е решено и ще стане съвсем скоро

През 2021 г. ще бъде краят на моя политически живот, но се надявам да има живот и след това, заяви днес германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.   За 2021 г. са насрочени и следващите редовни парламентарни избори в Германия. Изказването ѝ идва, след като миналата година начело на …

Inline
Inline