fbpx

Заради хиляда милиарда долара Борисов предпочел шеф на МВФ пред външен министър на ЕС

Блиц Новини

България е можела да излъчи външен министър на Европейския съюз в лицето на Кристалина Георгиева, но е предпочела в крайна сметка тя да поеме Международния валутен фонд (МВФ). Това се разбра от изказването на премиера Бойко Борисов преди началото на днешното заседание на кабинета. Той посочи и каква е причината страната ни да се договори точно за този пост – 1000 млрд. долара, пише Дневник.

„Когато договаряхме всички постове в новата Европейска комисия, ние договаряхме и поста за шеф на МВФ. В такива преговори опитът изисква да бъдеш търпелив, но и мълчалив и да говориш тогава, когато всичко е договорено. МВФ е институция с 1000 млрд. долара бюджет. Конкуренти ни бяха Германия, Холандия и Великобритания. Ние можехме да вземем външния министър на Европа и той да е наш, но разликата между двата поста е 1000 млрд. долара и глобална възможност за работа в целия свят“, каза Борисов.

В началото на седмицата изпълнителният съвет на Международния валутен фонд потвърди официално, че Кристалина Георгиева е единственият кандидат за управляващ директор на мястото на Кристин Лагард, която напуска най-високия пост във фонда на 12 септември. В съобщението се казва, че след изтичането на срока в петък само един кандидат е потвърдил желанието си да бъде обсъдена кандидатурата ѝ за поста и това е настоящият Главен изпълнителен директор на Световната банка.

Борисов разкритикува и реакцията на политическите си опоненти след обявяването на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел. Тя ще отговаря за „Иновации и младеж“ в новата ЕК, като според премиера това е първа точка както в програмата на кабинета му, така и в тази на ЕС.

„България беше оценена като държава, която в традициите си винаги е имала добро образование, култура, спорт и най-иновативни мозъци от типа на Джон Атанасов и много други. Именно затова на България беше даден ресор, който освен първа точка на програмата на правителството е и първа точка на Европа. Целта е да се даде бъдеще на младите хора, да станем конкурентоспособни на САЩ и Китай, защото там се отделят огромни пари за иновации“, каза още Борисов.

Той призова всички български институции, университети и академии „да се стягат да правят проекти, защото това са огромни възможности“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!