Заплатите на Острова не са растяли толкова бързо от 11 години насам

Новини

Автор: money.bg

Растежът на заплатите във Великобритания се покачи с 3,9 процента от началото на годината до края на юни – най-бързият темп от 11 години насам, показват данните на националната статистика, цитирани от BBC.

Безработицата през второто тримесечие обаче се покачва леко до 3,9 процента. Заетостта е на най-високото си ниво от поне 1971 г. насам – 76,1 процента.

Данни от миналата седмица показаха, че икономиката на страната се е свила с 0,2 процента през второто тримесечие на 2019 г., за първи път от 2012 г.

Реалните възнаграждения (изчистени от инфлация) без бонусите са се покачили с 1,9 процента.

Зам.-директорът на националната статистика Мат Хюс посочи, че реалните заплати без бонусите растат с най-бърз темп от почти четири години насам, но възнагражденията все още не са се завърнали на нивата си от преди кризата.

Покачването на заплатите се дължи до голяма степен на Brexit – процесът „изгони“ немалко европейци, които работеха на Острова, а в същото време накара компаниите да спрат капиталовите вложения и роботизацията, а вместо това да наемат служители, които след това бързо могат да бъдат освободени.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
За кило изнесени домати и чушки, внасяме по 8 от съседите

Вносните домати и пипер са осем пъти повече от количествата, които изнасяме, краставиците – три пъти, чесънът и корнишоните – 4 пъти, главестото зеле – почти 5 пъти, картофите – 10 пъти, дините – 3 пъти, сочат данни на земеделското министерство. Единствено при малините износът чувствително превишава вноса, пише Монитор. …

Новини
Край на свободното движение на хора при Брекзит без сделка

/КРОСС/ Правителството на британския премиер Борис Джонсън заяви, че иска да сложи незабавно край на свободното движение на хора в случай на Брекзит без сделка на 31 октомври – което показва втвърдяване на позицията в сравнение с предишния кабинет, отбелязва Франс прес. Бившият премиер Тереза Мей, която Джонсън замени на …

Новини
Гражданите вече ще могат сами да си избират запазените места във влаковете

Гражданите вече ще могат сами да си избират запазените места във влаковете. Това става след като БДЖ пусна нов модул на системата за продажба на билети. Услугата е достъпна на 75 гари и каси в страната, съобщава БНР. Чрез резервационната система клиентите сами могат да избират запазеното място във влака …