fbpx

Зам.-кмет на град Нинбо: Повече китайски туристи ще идват във Варна (снимки)

реклама

Снимки: Live.varna.bg

Варна е изключително привлекателна със съчетанието на култура и красива природа и затова съм сигурна, че все повече туристи от нашия град ще идват тук. Това заяви Сю Янан, зам.-кмет на китайския град Нинбо и ръководител на делегация, която се срещна с кмета на Варна Иван Портних в събота.

На разговорите присъстваха представители на общинската администрация, на Общинския съвет, на ръководствата на Висшето училище по мениджмънт и на ВСУ „Черноризец Храбър“. Сред гостите от Нинбо бяха експерти от сферите на културата, здравеопазването, образованието, както и директорът на Китайския културен център в София. Делегацията от Нинбо, с който Варна е побратимена от 15 години, пристигна в морската столица веднага след срещата на върха „16+1” в София.

Теми на разговорите бяха възможностите за развитие на сътрудничеството в сферите на културата, образованието, здравеопазването и туризма.

Да бъде открит във Варна филиал на Китайския културен център, който започна работа през ноември 2017 г. в София. Това предложение отправи към г-жа Сю Янан кметът Иван Портних. „Община Нинбо се занимава с управлението на културния център, говорихме за подобна идея и това наистина е реална възможнот, ако осигурите необходимото пространство във Варна. Мислим за директно сътрудничество в тази област“, заяви г-га Сю Янан. От своя страна кметът заяви, че Община Варна е готова да окаже пълно съдействие за реализирането на тази инициатива.

По време на разговорите кметът Иван Портних отправи предложение за организиране на съвместни културни събития. „Най-старото обработено злато в света – от Варненския халколитен некропол, се съхранява в Регионалния исторически музей в нашия град. Бихме се радвали да го представим на гражданите на Нинбо, както и реципрочно да бъдем домакини на различни изложби, представящи древни китайски приложни изкуства“, каза той. Кметът отправи покана и за участие на представители на Нинбо в Международния фолклорен фестивал във Варна.

По време на срещата стана ясно, че има все по-голям интерес за контакти и обмен на студенти между висшите учебни заведения от двата града. Във Варненския свободен университет вече се обучават младежи от Нинбо в магистърска програма. От Висшето училище по мениджмънт обявиха, че отпускат 10 стипенди по 1000 евро за първата година от обучението на студенти от китайския град. Администрацията на Нинбо пък отпуска ежегодно специални стипендии за студенти от Централна и Източна Европа, всяка от които е на стойност 30 000 юана. Зам.-кметът Сю Янан отправи покана към учениците от Варна, които изучават китайски, да посетят Нинбо през ваканциите, за да упражняват езика. По време на разговорите участниците в срещата се обединиха около идеята, че възможностите за развитие на контакти във всички сфери на обществения живот между Варна и Нинбо са много големи и са от взаимен интерес.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
КНСБ очаква от следващото управление 1200 лева минимална и 2400 лева средна заплата

реклама илюстрация „Вихрогон“ Средна работна заплата от 2400 лева през 2025-та година и минимална над 1200 – това очаква КНСБ от следващото управление на страната, заявява президентът на конфедерацията Пламен Димитров в интервю за „Стандарт”. Той коментира, че ако има съгласие, заплатите биха могли да растат при ръст на брутния …

Новини
Кантарджиев: За преболедувалите COVID-19 една доза от ваксината е достатъчна

реклама кадър: БНТ Решението за „зелените коридори“ беше добро и на много места те все още работят, днес пристигат 52 800 дози от ваксината на „АстраЗенека“ – те веднага ще бъдат разпределени в страната. Това обяви в „Тази събота“ по bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести …

Новини
Експертите на Слави Трифонов не са конкуренция за ГЕРБ, смята Сачева

реклама кадри: БНТ, 7/8 тв Експертите на Слави Трифонов в социално-икономическата област и заявените от тях приоритети не са конкуренция. Това мнение изрази социалният министър Деница Сачева пред bTV, предаде „Стандарт“. Тя потвърди, че най-вероятно ще е водач на листата на управляващите в Добрич. На въпрос би ли станала премиер …