fbpx

Закриват половината пощенски клонове в страната

източник: Гласове

Половината от пощенските станции в страната може да бъдат закрити, след като депутатите от транспортната комисия в парламента приеха промени в Закона за пощенските услуги. Според тях „Български пощи“ получават правото самостоятелно да закриват свои клонове в населени места с под 800 жители заради тяхната нерентабилност. В над хиляда градчета и села пощенските клонове са единствената останала връзка с държавата и са част от националната сигурност.

В момента „Български пощи“ имат мрежа от 2979 пощенски станции в страната, от които 638 са в големите градове, но 1500 са в селища с под 800 жители, обяви шефът на държавното дружество Деян Дънешки. Той обеща да няма селище без пощенски услуги. В бъдеще те могат да се доставят и от дронове, обяви транспортният министър Росен Желязков.

Депутатите от транспортната комисия гласуваха на второ четене промени в Закона за пощенските услуги, според които пощенските клонове в населени места под 800 жители ще могат да се закриват от „Български пощи“ ЕАД. Пред депутатите от комисията министърът на транспорта и съобщенията Росен Желязков и шефът на пощите Деян Дънешки обещаха, че няма да оставят малките населени места без този вид услуги.

„Независимо от това дали са под, или над 800 души население, те ще бъдат обслужвани“, увери Желязков. Той посочи, че по никакъв начин концентрацията на граждани в големите населени места не е натиск върху „Български пощи“ да редуцира центровете си в малките населени места. В момента „Български пощи“ имат мрежа от 2979 пощенски станции в страната, от които 638 са в големите градове, но 1500 са в селища с под 800 жители, обяви Дънешки.

Срещу решението гласуваха „против“ депутатите от ДПС и БСП. Сред аргументите им беше, че така се развързват ръцете законово на пощите да намалят клоновете си и да навредят на голяма част от населението. В отговор Желязков коментира, че и досега пощите са можели да редуцират клоновете си, но не са го направили. Отделно развиват и алтернативи като междуселищни пощальони, които разнасят парите на 300 000 пенсионери всеки месец. Той акцентира, че в бъдеще обслужването е възможно да се извършва и от дронове. Обикновените пощенски услуги, които се предлагат от частните куриерски фирми, ще поскъпнат с 20%. Причината е, че върху тях вече ще се начислява ДДС, решиха още депутатите.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!