Задава се голяма промяна по БГ плажовете, махат нещо, с което сме свикнали всички

Новини

www.blitz.bg

Край на безразборното поставяне на бараки, сергии и павилиони по родното Черноморие. С приемането на последните промени в Закона за устройство на територията, влизат по-строги мерки и правила за преместваемите обекти.Въпреки че през последните години периодично бяха събаряни незаконни постройки, броят им в курорта Слънчев бряг още е голям. Точният им брой обаче не знаят дори в Община Несебър, която до сега отговаряше за премахването им.

За незаконно поставени обекти вече ще следи Дирекцията за строителен контрол, не само в държавните имоти, каквито са плажовете, но и в частните. Това предизвика недоволството на част от бизнеса, които се заканиха да оспорят промените в съда.

Огромните навеси, превзели тротоарите край морето, до няколко дни трябва да бъдат премахнати. Собствениците не разкриват откъде е дошъл ултиматумът. Павилионите, които са в концесията на плажа обаче остават.

По сега действащата наредба на Община Несебър – преместваемите обекти трябва да са до 15 квадратни метра. „От една страна няма контрол, от друга страна всеки си прави каквото си иска, т.е. един слага 20 квадрата, друг 30-50-100. Бизнес не се прави в павилионче, това беше 90-те години”, коментира.

За да има контрол, правилата за поставяне на преместваеми обекти ще обхванат общинските, държавните и частните територии. Как да изглеждат постройките – ще решават главните архитекти на общините, а срокът за премахването им е съкратен. Част от бизнеса намира мерките за прекалено строги, съобщава bTV.

„Имам право да разполагам някъде около 700 кв/м. Ако трябва да ги разделя на по 15 квадрата, сами разбирате, че ще станат някъде около 46 модула. Вместо да стане нещо по-красиво, то ще стане един битак”, каза Николай Димитров, концесионер на плаж „Крайморие”.

Преди няколко години собственици на павилиони обжалваха наредбата за преместваемите обекти на Община Бургас. „Съдът казва, че в частен имот не може да бъде прилагано такова ограничение, защото това е дискриминационно”, допълни Димитров. За новите промени ще искат да бъде сезиран Конституционният съд. Новите правила ще влязат в сила до една година за градовете и до три години за националните курорти

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 3 април: Успешни начинания за Телец, Стрелците се заемат с оправяне на грешки

lamqta.com Овен Този ден ще бъде свързан с приятни приятелски срещи, почивка и добра компания. Навсякъде ще бъдете желан гост, тъй като сте весели и носите със себе си добро настроение. Може да изберете подаръци за близките си, но ще Ви е трудно да разберете, на кого какво ще се …

Новини
Слаб интерес към държавната схема 60:40 от страна на фирмите

Не повече от 8% от работодателите у нас биха се възползвали от схемата 60:40, която държавата създаде, за да не се съкращават работници. Това показват първите резултати от експресно проучване на Българската стопанска камара. Въпросника вече са попълнили 759 фирми у нас, пише Стандарт. 44% от желаещите мярката са с …

Новини
Проф. Кантарджиев – критичен, забавен, но знае как най-добре да се пазим от коронавируса

Проф. Тодор Кантарджиев е заместник-началник на Националния оперативен щаб, който съставя най-точните препоръки за предпазване от коронавируса, наблюдава пандемията, анализира, консултира правителството и изследва заразените. Често се кара на журналистите за някой неуместен въпрос, колегите му го определят като строг, но справедлив. Професорът е лекар с три специалности-микробиология, епидемиология и …