Задава се голяма промяна по БГ плажовете, махат нещо, с което сме свикнали всички

Новини

www.blitz.bg

Край на безразборното поставяне на бараки, сергии и павилиони по родното Черноморие. С приемането на последните промени в Закона за устройство на територията, влизат по-строги мерки и правила за преместваемите обекти.Въпреки че през последните години периодично бяха събаряни незаконни постройки, броят им в курорта Слънчев бряг още е голям. Точният им брой обаче не знаят дори в Община Несебър, която до сега отговаряше за премахването им.

За незаконно поставени обекти вече ще следи Дирекцията за строителен контрол, не само в държавните имоти, каквито са плажовете, но и в частните. Това предизвика недоволството на част от бизнеса, които се заканиха да оспорят промените в съда.

Огромните навеси, превзели тротоарите край морето, до няколко дни трябва да бъдат премахнати. Собствениците не разкриват откъде е дошъл ултиматумът. Павилионите, които са в концесията на плажа обаче остават.

По сега действащата наредба на Община Несебър – преместваемите обекти трябва да са до 15 квадратни метра. „От една страна няма контрол, от друга страна всеки си прави каквото си иска, т.е. един слага 20 квадрата, друг 30-50-100. Бизнес не се прави в павилионче, това беше 90-те години”, коментира.

За да има контрол, правилата за поставяне на преместваеми обекти ще обхванат общинските, държавните и частните територии. Как да изглеждат постройките – ще решават главните архитекти на общините, а срокът за премахването им е съкратен. Част от бизнеса намира мерките за прекалено строги, съобщава bTV.

„Имам право да разполагам някъде около 700 кв/м. Ако трябва да ги разделя на по 15 квадрата, сами разбирате, че ще станат някъде около 46 модула. Вместо да стане нещо по-красиво, то ще стане един битак”, каза Николай Димитров, концесионер на плаж „Крайморие”.

Преди няколко години собственици на павилиони обжалваха наредбата за преместваемите обекти на Община Бургас. „Съдът казва, че в частен имот не може да бъде прилагано такова ограничение, защото това е дискриминационно”, допълни Димитров. За новите промени ще искат да бъде сезиран Конституционният съд. Новите правила ще влязат в сила до една година за градовете и до три години за националните курорти

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Мениджърът на Джошуа зарадва Кобрата! Задава се големия мач

Кубрат Пулев може много скоро да осъществи мечтата си и да излезе срещу Антъни Джошуа в мач за световната титла. Британецът е притежател на коланите на IBF, WBA и WBO, а българинът е претендент за първия, пише Блиц.  Джошуа ще се изправи срещу Анди Руис в Ню Йорк на 1 …

Новини
ЦИК с информация за гласоподавателите у нас и в чужбина

Централната избирателна комисия (ЦИК) информира, че в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. участие ще вземат 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати. Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661, …

Новини
Прости, но ефикасни средства срещу изпотяване на краката

При топло време краката в затворените обувки се изпотяват и е възможно да отделят лоша миризма. Това се дължи на бактериите, които се размножават по-бързо при топлина и влага. На пазара се предлагат различни продукти за справяне с проблема, но е добре да знаете кои са по-ефикасните. Търсете стелки, които …

Inline
Inline