fbpx

Журналистът Григор Лилов се развихри и разкова подред ГЕРБ, БСП и Йончева, но посочи къде е голямата „Корупция“ в България, за която никой не говори

външна реклама

Журналистът Григор Лилов взе отношения по скандала БСП – ГЕРБ. Както е известно, той гръмна вчера, след като Елена Йончева обвини със запис в корупция за строежа на Ларгото министъра на културата Боил Банов.

Ето какво написа Григор Лилов в личния си профил във фейсбук:

ШОУТО КОРУПЦИЯ

външна реклама

От днес с пълна сила се развихри шоуто „корупция” – съвместно дело на БСП и ГЕРБ.
Ще обясня първо митовете в него, а после и защо е съвместно.

1.
Първи мит: той е в назоваването като разследваща журналистка на Елена Йончева.
Блестящата професионалистка в журналистиката вече не е журналистка, колкото и да я наричат и определят така.

Не е вече журналист, защото е в политиката – първо до президента Радев, сега като депутатка от БСП.
Няма как да си политик и същевременно журналист. Това е нонсенс.
Станеш ли политик, ти представяш, провеждаш, аргументираш и защитаваш политически интереси.
Следователно не си независим и неутрален.

Следователно за теб има свещено табу – това са действията на твоята собствена партия, вкл. и корупционните.
А дори и да ги засегнеш, макар че си политик, това засягане ще бъде израз на вътрешнопартиен диалог или борба, но не и доблестна проява на журналистиката.

2
Втори мит: разкрива се неизвестен и скандален случай на корупция
Не се разкрива!
Защото случаят е брадясал:
*** на няколко години е;
*** медиите отдавна са писали за него;
*** съществува съдебно дело, вече завършило на първа инстанция.

Например преди година – в началото на 2018 „Спаси София” повдига проблема за крайно некачественото строителство на комплекса „Антична Сердика” на Ларгото и оттам темата подеха редица медии.
Навремето пред някои от тези медии министър Банов заявява, че с идването на пролетта разрушеното и повреденото ще бъде оправено за сметка на строителя и гаранцията за изпълнението е 20-годишна. Според строителя обаче е 3-годишна.
По същото време маса медии съобщават и за заведеното дело за над 700 000 лева неустойки, изисквани от изпълнителя на комплекса.

3.
Третият мит е за стойността на проекта „Антична Сердика” Той не е 12 милиона.
Няма такава стойност – тя е занижена.

На тази стойност е европейското финансиране.
Общата стойност е 15 млн., посочена в Обществената поръчка + още 2 млн. отгоре с допълнителен анекс към нея.
Според мен тези 2 милиона отгоре би трябвало да са предмет на журналистическо проучване за евентуална корупция. Но за тях никой не пита и никоий не се интересува.
Причината е в следващия мит

4. Този четвърти мит е за равната и справедлива мярка.
Няма такава.

Защото европейското финансиране от 12 млн. показва:
**** защо е заведено съдебно дело за неустойки. Забележете – то е заведено за претенцията за неустойката в рамките само на европейското безвъзмездно финансиране.
Само за него – сякаш няма още 5 милиона родно финансиране отгоре!
Излиза, че неустойка се претендира само за европейската част от парите, но не и за българската!
Е, това е корупционен скандал!
Да, ама точно него го няма!
И това подсказва политическата закваска на разкритията на Елена Йончева. Показва и корупцията в ГЕРБ и борбата с нея, която е колкото нещо да се покаже и то когато ножът (Брюксел) опре до кокала.

Защото става кристално ясно, че ако бяха наши, български пари на родния бюджет, нямаше да има нито съдебно дело, нито щеше да го има сегашният скандал на Елена Йончева.
И днешният министър – тогава зам.-министър нямаше да се чуди как да прикрие забавените срокове на изпълнение, засягащи и изплатените 12 млн. лв. европейски пари. Нямаше и да има съдебно дело като оправдание пред ЕК. Да напомня, че ако Брюксел прецени, че има нарушение, може да си поиска парите обратно от правителството.

5.
„КОРУПЦИЯТА”

Да видим сега и същността на скандала, за която никой не говори, но всички политици я имат наум.
*** според извадените от БСП записи е търсен начин как да се оформи документацията така, че да посочи, че няма закъснение със сроковете;
*** но от съдебното дело и премълчаното от БСП се вижда, че се вади единствено скандалът с европейското финансиране за проекта.
Това е показателно за манталитета на българския управляващ елит – гербери, бесепари и всякаква др. паплач.

За европейското финансиране поне формално трябва да спазваме правилата, трябва да се покажем там като добри партньори и затова се завежда съдебно дело.
За българското финансиране – кучета го яли!

Случилото се е показателно и за родния национален манталитет: онзи, дето едни викат за ГЕРБ, други – за БСП, а трети – мнозинството си вика на самото себе си – аз ли ще съм този, дето ще оправям тази държава!
Напомням, че единствено у нас няма протести срещу корупцията за разлика от всичките ни съседи и затова политическият и олигархичен елит във всичките си партийни цветове ще продължава да краде безогледно.
А защо „корупция” съм я сложил в кавички ли?
Заради сговорът!

6.
СГОВОРЪТ
Така че БСП извади „малката” корупция срещу ГЕРБ по случай от преди години, позовавайки се на служител, неочаквано и изненадващо решил да стане честен със закъснение от 2 години (Ангел Ангелов –дирекция „Европейски програми“, който обаче опроверга, че е правил запис)

Извади я така, че истински, сериозни последствия да няма.
Защото
*** Таен запис, правен без съответно надлежно разрешение на съдия и специализираните органи, не се признава като доказателство в съдебен процес!
*** Извади я за най-маловажното министерство и с най-скромния бюджет.
*** Извади случай за възможно най-дребна сума – само за няколкостотин хиляди лева.
*** Извади отново на показ със закъснение от година тази вече вкиснала се гозба въпреки заведеното съдебно дело.

Само пълен, кръгъл идиот би твърдял, би повярвал, че цялата тази дандания не е съгласувана с ГЕРБ.
Тя нещо като индулгенция за него пред Европа (затова е избран проект с европейско финансиране): имало е опит за корупция, но са взети мерки!
И то, забележете, мерки от самия министър!
И то от онзи министър, който се гордееше, че е „мултак” („мултак” – производно от скандалната ДС-олигархична групировка на прехода „Мултигруп”).

Така че индулгенцията в случая е и за ДС кръговете като „Монтерей”, „Банкя”.
И заедно с това е извайване на имиджа на Елена Йончева, която трябва да поведе бесепарската дружина към евроизборите със значителен вот, за да не се наложи съвсем видима, защото ще е съвсем на едро поголовна фалшификация на изборните резултати.
Въобще свидетели сме на поредния от ченгеджийските замисли, които са алфата и омегата, духът и плътта на родната политика

7.
КОРУПЦИЯТА
Има далеч по-значими и скандални случаи на корупция.
Търси ли се политически скандал, търси се онова, което може да събори ключов министър или цялото правителство.

Явно БСП не иска това.
Защото не изважда скандалът с платения, но недоставен ни втори реактор за АЕЦ „Белене”.
Не изважда скандалът с неясната съдба на биткойни за няколко милиарда долара.
Не изважда скандалът с изхарчените 16 млрд. лева взети навремето външни заеми, въпреки че според отчетите бюджетът през тези години е бил на +.
Не изважда скандала с племенника на Борисов, който върти чрез офшорката си валутния резерв на България и взетите от нея назаем пари от международните финансови пазари…
Не изважда…

Няма смисъл да продължавам с изброяването на дори последните разкрития в профила ми тук, във Фейсбук, които са далеч по-скандални от корупционното разкритие на БСП.
Но БСП се пази като от огън от това.
И е ясно защо – големите корупционни проекти винаги са по взаимни, пазени в тайна съгласия и споразумения.

*** *** ***
Българската корупция е като многоликият бог Янус, чийто лица уж гледат в противоположни посоки, но тялото му е едно, общо е.
С този „скандал” ни подхвърлиха изсъхнала троха от корупционната трапеза на политиката.
А там, на нейната маса заедно власт и опозиция пируват и преяждат с истински големия комат на голямата, многомилионна и многомилиардна далавера.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...

И така не разбрах кой е виновника да съществува тая корупция. Каква е ролята на Независимата Съдебна ВЛАСТ, която години наред само се храни. и то яко се храни от същия този бюджет и корупционни схеми и нищо не прави. Въпреки хилядие намеци и преки констатации и от външни доклади , тая мафия управлява страната и има наглостта да се самоназовава ВЛАСТ. До кога ще я търпим да бездейства ?

Бъчварова: „Хората си мислят, че има корупция, това е субективно усещане“ !?

Всички са виновни за корупцията, Господа и Дами! Така е защото всички си мълчат и се възползват, когато могат.

Вие господин Лилов, боли ли ви за българският народ и ако е така , къде бяхте до сега, и защо не направихте така, че да не стигнем до там? Нали все някой трябва да даде гластност, че в България съществува корупция ,и трябва да се вземат незабавни мерки! Много е лесно да се стои отстрани и да се критикува! България и българския народ имат спешна нужда от истина и подкрепа! Крайно време е, ако има умни и можещи българи, да сложат нещата на място! Ние сме хора , а не зверове! Затова имаме право да живеем и се развиваме в собствената си родина, на собствената си земя ,с умни и далновидни управници!!!

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
По 190 евро за Великден за 17 000 кипърски пенсионери

външна реклама Снимка pixabay Правото на великденските надбавки зависи от общия доход на възрастните хора през миналата година. За домакинство от един човек максималният му размер е 6500 евро. За домакинство от двама души той е 11 000 евро, като е увеличен с над 1000 евро от предишните години, за …

Новини
Преговорите между Левски и Хубчев продължават

външна реклама Преговорите на ръководството в Левски с бившия наставник на първия отбор Петър Хубчев и помощниците му Георги Донков и Левон Апкарян за обезщетенията, които трябва да получат, продължават. Както е известно, те бяха освободени от клуба през миналия юни. Впоследствие те отнесоха въпроса към ФИФА и осъдиха „сините“. …

Новини
Ветераните на Черно море се класираха за финалите на държавното

външна реклама Снимка chernomorepfc.bg Футболните ветерани на Черно море показаха, че още могат. „Моряците“ се класираха за финалите на държавното първенство по футбол за ветерани. Екс футболистите на “моряците” записаха разгромна победа с 8:1 срещу “Светкавица” в Търговище във финала за Зона Североизток. Хеттрик за успеха реализира Влади Гочев, на …