fbpx

Жилищен вход се напука от кухни на балкона

Марица

Цял вход в панелката на улица „Асен Христофоров” в пловдивския район „Южен”, известна като Цигарения блок, скърца, а терасите, превърнати в кухни, се поклащат. За това алармира Снежа Йорданова, която живее на петия етаж.

Проблемите обаче са само в секцията с апартаменти от по 60 квадратни метра. Общото при тях е, че всички собственици са избили стените между хола и терасата. Балконите са широки и са преобразувани в кухни, пълни с печки, перални и хладилници, разказва „Марица“.

Снежа живее в блока от времето, когато той е бил единствената жилищна сграда в този край на града. „Навремето всички работехме в Цигарената фабрика. За да получим жилища, трябваше да дадем по 200 часа безплатен труд – редихме плочки, оформяхме градинки! За всичко милеем тук, а сега може да загубим дома си”, обяснява разпалено жената.

На съседната секция във входа, където има само големи апартаменти, няма никакви проблеми с фасадата. Така е, защото там няма тераси пълни с тежки домакински уреди, категорична е Снежа.

Ходила до кметството на „Южен” и пуснала сигнал до отдела по архитектура и градоустройство. Твърди, че от там подготвили заповед до 3 месеца всичко да се оправи.

Началникът на отдел „Териториално и селищно устройство” на район „Южен” инж. Константин Георгинов обясни колко сложни стъпки трябва да се направят в случай като този.

„По Закона за етажната собственост хората от входа трябва да си намерят конструктор и проектант, които да направят обследване. След като 7 етажа един над друг си изкарали кухните на терасите, цялата конструкция вероятно е под напрежение. Затова има напукване и скърцане”, каза инженер Георгинов.

Обследването трябва да завърши с оценка и предписание как може да се укрепи входа. „Прави се проект и той минава през нас. Това, което си мисля, е дали всички, които са си изнесли кухните на терасите, са подали молба за това при нас”, чуди се инженерът. Поправките в конструкцията са за сметка на собствениците.

/ПИК

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!