Жилищен вход се напука от кухни на балкона

Новини

Марица

Цял вход в панелката на улица „Асен Христофоров” в пловдивския район „Южен”, известна като Цигарения блок, скърца, а терасите, превърнати в кухни, се поклащат. За това алармира Снежа Йорданова, която живее на петия етаж.

Проблемите обаче са само в секцията с апартаменти от по 60 квадратни метра. Общото при тях е, че всички собственици са избили стените между хола и терасата. Балконите са широки и са преобразувани в кухни, пълни с печки, перални и хладилници, разказва „Марица“.

Снежа живее в блока от времето, когато той е бил единствената жилищна сграда в този край на града. „Навремето всички работехме в Цигарената фабрика. За да получим жилища, трябваше да дадем по 200 часа безплатен труд – редихме плочки, оформяхме градинки! За всичко милеем тук, а сега може да загубим дома си”, обяснява разпалено жената.

На съседната секция във входа, където има само големи апартаменти, няма никакви проблеми с фасадата. Така е, защото там няма тераси пълни с тежки домакински уреди, категорична е Снежа.

Ходила до кметството на „Южен” и пуснала сигнал до отдела по архитектура и градоустройство. Твърди, че от там подготвили заповед до 3 месеца всичко да се оправи.

Началникът на отдел „Териториално и селищно устройство” на район „Южен” инж. Константин Георгинов обясни колко сложни стъпки трябва да се направят в случай като този.

„По Закона за етажната собственост хората от входа трябва да си намерят конструктор и проектант, които да направят обследване. След като 7 етажа един над друг си изкарали кухните на терасите, цялата конструкция вероятно е под напрежение. Затова има напукване и скърцане”, каза инженер Георгинов.

Обследването трябва да завърши с оценка и предписание как може да се укрепи входа. „Прави се проект и той минава през нас. Това, което си мисля, е дали всички, които са си изнесли кухните на терасите, са подали молба за това при нас”, чуди се инженерът. Поправките в конструкцията са за сметка на собствениците.

/ПИК

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Румен Петков: Гласуваш за Борисов, получаваш Деската

Сегашният начин на местно самоуправление е извратен. Четвърт от средствата, които стигат до общините, стигат по силата на постановления на Министерския съвет, зад гърба на Народното събрание и обществото и на партиен принцип. Това коментира в Пловдив председателят на ПП АБВ Румен Петков, който подчерта, че в цялата история на …

Новини
Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Болничните трябва да се плащат в двоен размер

Абсурдно е да се криминализира всеки болничен лист, измамникът е този, който издава фалшивите, а не който ги ползва, казва Димитър Манолов. Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите три дни болнични, аз ще казвам: „Те трябва да се плащат в двоен размер. Тогава хората имат най-големи …

Новини
Тези българи взимат баснословни пенсии, а трикът е в…

източник: Блиц Българите, които са живели и работели в САЩ и получават американска пенсия, са скочили двойно. Според данни от Social Security Administration до август 2019-а това са 701 души, пише БГ ВОЙС. Предишните години бройката им е варирала между 300 и 390 и рядко е достигала малко над 400. …