Жилищен вход се напука от кухни на балкона

Марица

Цял вход в панелката на улица „Асен Христофоров” в пловдивския район „Южен”, известна като Цигарения блок, скърца, а терасите, превърнати в кухни, се поклащат. За това алармира Снежа Йорданова, която живее на петия етаж.

Проблемите обаче са само в секцията с апартаменти от по 60 квадратни метра. Общото при тях е, че всички собственици са избили стените между хола и терасата. Балконите са широки и са преобразувани в кухни, пълни с печки, перални и хладилници, разказва „Марица“.

Снежа живее в блока от времето, когато той е бил единствената жилищна сграда в този край на града. „Навремето всички работехме в Цигарената фабрика. За да получим жилища, трябваше да дадем по 200 часа безплатен труд – редихме плочки, оформяхме градинки! За всичко милеем тук, а сега може да загубим дома си”, обяснява разпалено жената.

На съседната секция във входа, където има само големи апартаменти, няма никакви проблеми с фасадата. Така е, защото там няма тераси пълни с тежки домакински уреди, категорична е Снежа.

Ходила до кметството на „Южен” и пуснала сигнал до отдела по архитектура и градоустройство. Твърди, че от там подготвили заповед до 3 месеца всичко да се оправи.

Началникът на отдел „Териториално и селищно устройство” на район „Южен” инж. Константин Георгинов обясни колко сложни стъпки трябва да се направят в случай като този.

„По Закона за етажната собственост хората от входа трябва да си намерят конструктор и проектант, които да направят обследване. След като 7 етажа един над друг си изкарали кухните на терасите, цялата конструкция вероятно е под напрежение. Затова има напукване и скърцане”, каза инженер Георгинов.

Обследването трябва да завърши с оценка и предписание как може да се укрепи входа. „Прави се проект и той минава през нас. Това, което си мисля, е дали всички, които са си изнесли кухните на терасите, са подали молба за това при нас”, чуди се инженерът. Поправките в конструкцията са за сметка на собствениците.

/ПИК

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 4 август: Без нови начинания за Лъва, конфликтен ден за Стрелец

lamqta.com Овен За съжаление днес ще се наложи да приемате на вяра всичко, което говори Вашия любим човек, та даже и това, което се опитва да каже . Затова бъдете пределно предпазливи, особено ако става дума за нещо, не виждано до този момент… Не взимайте прибързани решения – всяко нещо …

Новини
6
Цветанов: Корупцията е в големите инфраструктурни проекти и Турски поток. Обкръжението на Борисов ще го повлекат на дъното

Кадър Факти.бг Демократичните български граждани искат промяна и изразяват това по много категоричен начин. Това, което е като разлика от последните няколко години – виждаме страшно много млади хора, образовани хора, категорични, че нямат да направят отстъпка от исканията си. Това каза в студиото на ФАКТИ председателят на Евроатлантическия център за сигурност Цветан Цветанов. …

Новини
Дават по 1500 долара финансова помощ на карантинирани работещи в Австралия

Австралийските власти ще изплатят финансова помощ от 1500 австралийски долара (близо 1070 американски долара) на всеки работещ жител на щата Виктория, който е карантиниран заради разпространението на коронавируса. Това заяви днес на пресконференция австралийският премиер Скот Морисън, пише novini.bg. „Ще предоставим помощи на жителите на щата във вид на социални …