Жилищен вход се напука от кухни на балкона

Новини

Марица

Цял вход в панелката на улица „Асен Христофоров” в пловдивския район „Южен”, известна като Цигарения блок, скърца, а терасите, превърнати в кухни, се поклащат. За това алармира Снежа Йорданова, която живее на петия етаж.

Проблемите обаче са само в секцията с апартаменти от по 60 квадратни метра. Общото при тях е, че всички собственици са избили стените между хола и терасата. Балконите са широки и са преобразувани в кухни, пълни с печки, перални и хладилници, разказва „Марица“.

Снежа живее в блока от времето, когато той е бил единствената жилищна сграда в този край на града. „Навремето всички работехме в Цигарената фабрика. За да получим жилища, трябваше да дадем по 200 часа безплатен труд – редихме плочки, оформяхме градинки! За всичко милеем тук, а сега може да загубим дома си”, обяснява разпалено жената.

На съседната секция във входа, където има само големи апартаменти, няма никакви проблеми с фасадата. Така е, защото там няма тераси пълни с тежки домакински уреди, категорична е Снежа.

Ходила до кметството на „Южен” и пуснала сигнал до отдела по архитектура и градоустройство. Твърди, че от там подготвили заповед до 3 месеца всичко да се оправи.

Началникът на отдел „Териториално и селищно устройство” на район „Южен” инж. Константин Георгинов обясни колко сложни стъпки трябва да се направят в случай като този.

„По Закона за етажната собственост хората от входа трябва да си намерят конструктор и проектант, които да направят обследване. След като 7 етажа един над друг си изкарали кухните на терасите, цялата конструкция вероятно е под напрежение. Затова има напукване и скърцане”, каза инженер Георгинов.

Обследването трябва да завърши с оценка и предписание как може да се укрепи входа. „Прави се проект и той минава през нас. Това, което си мисля, е дали всички, които са си изнесли кухните на терасите, са подали молба за това при нас”, чуди се инженерът. Поправките в конструкцията са за сметка на собствениците.

/ПИК

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Цар Киро продава сарая си в центъра на Пловдив! Вижте го отвътре

Невзрачната сграда на пъпа на Пловдив, която стана известна покрай собственика си – Кирил Рашков, се продава, научи TrafficNews. Всъщност фасадата на сградата лъже и крие от очите на пешеходците палат от червен гранит, сив гранит и оникс. Одаята на последния етаж пък съхранява „царските“ престоли на Цар Киро и …

Новини
Meteo Balkans: До +40 градуса в някои райони в пика на горещата вълна

Високи температури и малко валежи в България от следващата седмица! До +40 градуса очакваме в някой райони, когато ще бъде пикът на горещата вълна, която в момента тормози жителите на Франция, Германия, Испания и вдигна температурите до рекордните +41 за Франкфурт, Германия! Горещата вълна ще отслабне съвсем леко докато достигне …

Новини
Рибари алармират: Морето се разбушува, големи приливни вълни достигат до брега в Бургаско!

Духа много силен северен вятър и вдига голяма приливна вълна. Нивото в канала до хижите, откъдето пускаме лодките си за риболов, се е покачило с половин метър. Времето е опасно за малки плавателни съдове. За това предупредиха рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас. Силен вятър накара морето да се …

Inline
Inline