Жилищен вход се напука от кухни на балкона

Новини

Марица

Цял вход в панелката на улица „Асен Христофоров” в пловдивския район „Южен”, известна като Цигарения блок, скърца, а терасите, превърнати в кухни, се поклащат. За това алармира Снежа Йорданова, която живее на петия етаж.

Проблемите обаче са само в секцията с апартаменти от по 60 квадратни метра. Общото при тях е, че всички собственици са избили стените между хола и терасата. Балконите са широки и са преобразувани в кухни, пълни с печки, перални и хладилници, разказва „Марица“.

Снежа живее в блока от времето, когато той е бил единствената жилищна сграда в този край на града. „Навремето всички работехме в Цигарената фабрика. За да получим жилища, трябваше да дадем по 200 часа безплатен труд – редихме плочки, оформяхме градинки! За всичко милеем тук, а сега може да загубим дома си”, обяснява разпалено жената.

На съседната секция във входа, където има само големи апартаменти, няма никакви проблеми с фасадата. Така е, защото там няма тераси пълни с тежки домакински уреди, категорична е Снежа.

Ходила до кметството на „Южен” и пуснала сигнал до отдела по архитектура и градоустройство. Твърди, че от там подготвили заповед до 3 месеца всичко да се оправи.

Началникът на отдел „Териториално и селищно устройство” на район „Южен” инж. Константин Георгинов обясни колко сложни стъпки трябва да се направят в случай като този.

„По Закона за етажната собственост хората от входа трябва да си намерят конструктор и проектант, които да направят обследване. След като 7 етажа един над друг си изкарали кухните на терасите, цялата конструкция вероятно е под напрежение. Затова има напукване и скърцане”, каза инженер Георгинов.

Обследването трябва да завърши с оценка и предписание как може да се укрепи входа. „Прави се проект и той минава през нас. Това, което си мисля, е дали всички, които са си изнесли кухните на терасите, са подали молба за това при нас”, чуди се инженерът. Поправките в конструкцията са за сметка на собствениците.

/ПИК

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алпинистът Атанас Скатов изкачи 4 осемхилядника за един сезон

За изкачването на 4 осемхилядника в рамките на един сезон, предстоящите пътувания и срещи в страната с почитатели, както и плановете за 2020 година говори алпинистът Атанас Скатов в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той ще посети 12 български града, за да се срещне с хора и да разкаже …

Новини
Пътник в градския транспорт говори по „стационарен“ телефон

Напоследък доста интересни неща могат да се случат в столичния градски транспорт, пише Блиц. „Трамвай 8. Искрено ме зарадва колко развълнувано (и гръмогласно) си проведе разговора“, написа ‎Дарина Кралева‎, която сподели снимката на възрастния мъж със „стационарен“ телефон. Веднага под фотоса, който бе публикуван във фейсбук групата „Забелязано в София“, …

Новини
Венета Райкова се разплака в ефир по време на интервю

Много рядко се е случвало да видим такава неудържима емоция във водещата, която не само не скри тъгата си, а се разплака неудържимо! Всичко се случи в интервю с Драгомир Драганов и то в момента, в който той заговори за личия си живот. В един момент Райкова просто не издържа …