fbpx

Животновъдите идват да търсят сметка от МЗХ, БАБХ отговори: Недостатък ни е да информираме

реклама

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обяви протест заради евтаназията на животни. Той ще се проведе на 18 юли, от 12:00 часа пред сградата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) на бул. „Христо Ботев“ в София. За пореден път асоциацията представя исканията заради случващото се в Ямболска област. Припомняме, че там бяха избити хиляди животни заради опасност от зараза с африканска чума. Болестта не се предава на хора, но е силно заразна за животни. Заради получени резултати от френска лаборатория – информацията на Actualno.com е, че това е CIRAD.

Поради болестта, БАБХ определи трикилометрова предпазна зона около засегнатите обекти и десеткилометрова наблюдавана зона около село Воден, в която влизат град Болярово и селата Вълчи извор, Горска поляна, Крайново, Малко Шарково, Ружица, Странджа, Шарково, Ситово, Иглика, Мамарчево. В граничните общини Царево, Малко Търново и Средец от област Бургас, Болярово и Елхово от област Ямбол и Тополовград и Свиленград от област Хасково се забраняват търговията, придвижването и транспортът на дребни и едри преживни животни. Националната овцевъдна и козевъдна асоциация не оспорва тази информация, но категорично настоява за в пъти по-високо обезщетение на глава добитък, отколкото дава държавата.

Исканията за обезщетения са:

1. 40 лева на животно заради загубите поради чумата плюс обезщетения по пазарни цени за всяко евтанизирано животно.

2. 20 лева на животно, с които да се компенсират загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания (бел. ред. – наредбата задължаваше животновъдите на практика да предават по 70 литра мляко задължително на мандрите, защото се промени принципът на доказване нуждата от субсидия – не на глава животно, а на произведено количество мляко)

Освен това, асоциацията иска оставките на заместник-министъра на земеделието д-р Цветан Димитров, на Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ и на д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство“, заради които тази криза, според животновъдите, е факт.

Позицията на БАБХ Заради многото работа допуснахме недостатък, че не сме информирали достатъчно добре за ситуацията в Странджанско. Ясно е, че не сме ви информирали достатъчно добре. Изглежда, че това си ни е недостатък. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните инж. Дамян Илиев на извънреден брифинг във връзка с чумата по дребно преживните животни, предаде БГНЕС. Нашата агенция е органът, който дава гаранции за здравето на животните, заяви директорът на БАБХ.

реклама

В агенцията непрекъснато си мислели какво трябва да правят и изпуснали нещата в медиите. Илиев обаче каза и друго – че се действа професионално и че ако предварително било обявено какво се готви, някои стопани можело „да вземат мерки“ и да почнат да крият животни, или дори да ги продават.

„Правим нещата правилно и професионално“, подчерта той. Съмнението за състоянието на животните е изключително несъстоятелно. Заболяването е ново, подчерта Илиев. Въпросите защо животните са болни, а не умират, не са състоятелни, каза още той. „В момента имаме птичи грип, патиците не умират, но мога да го разпространяват. В същото време кокошките боледуват и умират. Не винаги трябва да се търси смъртност“, каза Илиев. „За чумата най-напред почва да се говори около 1940 година, но тръгва от Африка, движи се в продължение на годините“, поясни той.

По този повод финансистът Владимир Каролев, който беше съветник на предишния икономически министър Божидар Лукарски в кабинета „Борисов 2“, язвително каза следното във Facebook: „От друга страна, не може да се отрече брилянтната комуникация на държавните институции, които от днес за утре тръгват да колят здрави кози, пръчове и крави по села и паланки, защото можело да се разболеят.

Можем да сме спокойни, че милионите за комуникационни стратегии и PR тактики са ефективно „усвоени“ в полза на народа и нито лев не е даден на наши хора да делят баницата“.

Интересна позиция обаче има Единната народна партия на Мария Капон. Според нея не БАБХ е виновна, а земеделският министър, тъй като не е работа на БАБХ да върши пиар дейност. „Министерският съвет и министърът са длъжни да оповестят името на френската лаборатория, в която се извършват анализите и да обяснят защо е издадена заповед за избиването на животните 5 дни преди да са готови анализите на взетите проби?

Министърът и премиерът трябва да обяснят как са взети 6000 проби, без да разберат хората. Къде са първичните документи, номера от ушни марки и имената на собствениците, на чиито животни са взети пробите, тоест публично оповестяване на лабораторните дневници? В случая, че тези факти не бъдат изяснени, българското общество ще остане с убеждението, че у нас се стимулира отглеждането на вълци, а не на овце и кози“.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Стотици ресторантьори протестираха пред МС

реклама Кадър видео ФБ Стотици ресторантьори се събраха на площада пред Министерски съвет в София. На демонстрацията присъстват работещи в затворените заради ковид кризата заведения от цялата страна. Независимо от студеното време се заканиха да останат часове там. Протестиращите искат оставката на здравния министър Костадин Ангелов и решение за разхлабване …

Новини
Стара визитка припомни за Иво Карамански

реклама Кадър видео ФБ В далечната вече 1998 г. е застрелян обявеният за Кръстник на българския подземен свят – Иво Карамански. Споменът за един от основните играчи в подземния свят на България от годините на Прехода оживя в социалните мрежи. Причина за това е снимка на негова стара визитка, която …

Новини
Имонолог обяснява защо столетниците побеждават Ковид-19

реклама Снимка pixabay Лекарите си задават въпроса, защо столетниците преминават по-леко през коронавируса. По света има не един случай на столетник, който е излекуван успешно и някои от тях дори развиват само леки симптоми. От висотата на своите 107 години те победиха коронавируса. Жена от Каорле бе обявена за излекувана …