fbpx

Ето какво да правим след ухапване от кърлеж (Видео)

Кадър Нова тв

Внимание, кърлежи! Стотици ухапани само за ден, казват лекарите. Има и заразени с лаймска болест. Колко са те и има ли има бум на опасните насекоми по паркове и градинки?

„Съветвам хората, които ходят по тревата в паркове, в планината и на места с висока трева, където има голяма вероятност да има кърлежи, да оглеждат тялото си внимателно след всеки излет. Стои ли няколко часа кърлежът в тялото, вероятността да се заразим с лаймска болест е никаква или малка. Доказано е, че ако кърлежът стои в тялото ни повече от 24 часа, може да ни зарази с марсилска треска или лаймска болест”, заяви в студиото на „Здравей, България” Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Многократно сме чували какви ли не съвети как сами да го извадим, но лекарите съветват да не го правим, а да потърсим медицинска помощ. Как да се пазим и какво да правим, ако ни ухапе кърлеж?

„Безопасното сваляне става с много тънка пинсета като пинсетата трябва да мине под коремчето на кърлежа и да се дърпа нагоре. Ако хоботчето на кърлежа се скъса, това не е страшно – то може да се извади с чиста игла. След това задължително се дезинфекцира”,посъветва Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

И призова хората да не носят извадения кърлеж в Центъра по заразни и паразитни болести.

„Над 20% от хората са с лаймска болест. Съветвам всеки възрастен човек, на когото му махат кърлеж и няма други противопоказания, да вземе 2 таблетки по 100 мг. „Доксациклин”, каза още Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!