fbpx

Ердоган: Ако европейските държави живеят в мир днес, това е благодарение на Турция

Европа няма да се радва на същото ниво на сигурност и мир, както сега, ако не беше желанието на Турция да спира тълпите от бежанци, които напират към границите й. Това заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от „Рашъ тудей“ и БГНЕС.

През 2015 година ЕС се съгласи да плати на Турция 3 милиарда евро, а Анкара пое ангажимент да осигури подслон на бежанците и да спре похода им към вътрешността на Европа. Година по-късно беше подписано официално споразумение между Анкара и Брюксел, по силата на което всеки мигрант, влязъл незаконно на европейска територия, ще бъде връщан обратно на турска земя.

В замяна ЕС обеща да ускори процеса по приема на Турция в Блока. Като част от сделката Анкара поиска допълнително 3 милиарда евро финансова помощ, която да й помогне да се справи с хуманитарната криза.

Двете страни в сделката обаче продължават да спорят по въпроса какъв точно е броят на бежанците в Турция и от колко точно средтсва се нуждае Анкара, за да се погрижи за нуждите им. Миналата година ЕС обяви, че в Турция има около 2 милиона мигранти, докато правителството на Ердоган настоява, че броят им е два пъти повече – около 4 милиона души.

Въпреки най-добрите усилия на Турция за справяне с бежанската вълна Европа беше разтърсена от серия мащабни терористични атаки през последните години, като някои от тях бяха извършени от екстремисти, влезли на територията на евроблока като бежанци.

Макар Анкара и Брюксел да имат сериозни разногласия по въпроси, касаещи безвизовото пътуване и свободата на словото, някои европейски държави отдадоха дължимото и благодариха на Турция за ролята й при спирането на вълната от бежанци, търсещи убежище в евроблока.

„Европейската сигурност днес започва в Турция“, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто по време на съвместна пресконференция с турския първи дипломат Мевлют Чавушоглу.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!