fbpx

Ердоган: Ако европейските държави живеят в мир днес, това е благодарение на Турция

реклама

Европа няма да се радва на същото ниво на сигурност и мир, както сега, ако не беше желанието на Турция да спира тълпите от бежанци, които напират към границите й. Това заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от „Рашъ тудей“ и БГНЕС.

През 2015 година ЕС се съгласи да плати на Турция 3 милиарда евро, а Анкара пое ангажимент да осигури подслон на бежанците и да спре похода им към вътрешността на Европа. Година по-късно беше подписано официално споразумение между Анкара и Брюксел, по силата на което всеки мигрант, влязъл незаконно на европейска територия, ще бъде връщан обратно на турска земя.

В замяна ЕС обеща да ускори процеса по приема на Турция в Блока. Като част от сделката Анкара поиска допълнително 3 милиарда евро финансова помощ, която да й помогне да се справи с хуманитарната криза.

реклама

Двете страни в сделката обаче продължават да спорят по въпроса какъв точно е броят на бежанците в Турция и от колко точно средтсва се нуждае Анкара, за да се погрижи за нуждите им. Миналата година ЕС обяви, че в Турция има около 2 милиона мигранти, докато правителството на Ердоган настоява, че броят им е два пъти повече – около 4 милиона души.

Въпреки най-добрите усилия на Турция за справяне с бежанската вълна Европа беше разтърсена от серия мащабни терористични атаки през последните години, като някои от тях бяха извършени от екстремисти, влезли на територията на евроблока като бежанци.

Макар Анкара и Брюксел да имат сериозни разногласия по въпроси, касаещи безвизовото пътуване и свободата на словото, някои европейски държави отдадоха дължимото и благодариха на Турция за ролята й при спирането на вълната от бежанци, търсещи убежище в евроблока.

„Европейската сигурност днес започва в Турция“, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто по време на съвместна пресконференция с турския първи дипломат Мевлют Чавушоглу.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Подарете незабравима Коледа на семейството с кредитите с 15%отстъпка от MiniZaem.bg

реклама Децата ви вече са изпратили писмата си до дядо Коледа и очакват с нетърпение подаръците под елхата. Половинката очаква обещаната още в началото на годината приказна Коледа на красиво и спокойно място, заобиколена от всичките си любими хора. Вие искате да изпълните всички им желания, но с всеки изминал …

Новини
Мариела Нордел за Камен Чанев: Отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист!

реклама Снимка профил ФБ По повод кончината на известния наш оперен певец Камен Чанев, Мариела Нордел изля чувствата си в дълъг пост в социалната мрежа. Ето какво написа тя: Днес е най-тъжният ми ден, отиде си моят приятел, моето братче, един светъл човек и голям артист! Преди 34 години, в …

Новини
Доц. Мангъров: Чувам, че в някои болници лекуват деца по безумен начин

реклама Кадър видео БНТ Нeнaвиждaм aдминиcтрaтивнaтa рaбoтa и никoгa нe cъм имaл жeлaниe дa ce зaнимaвaм c пoлитикa, тaкa чe и дa мe пoкaнят нe миcля, чe щe приeмa дa cтaнa пoлитик. Тoвa кaзa в интeрвю зa „Иcтoрии oт прeхoдa“ дoц. Aтaнac Мaнгърoв, зaпитaн дaли би ce включил в пoлитикaтa, …