Емигранти, стойте си в чужбина! България се нуждае от вас

Новини
1

Българските емигранти имат по-голяма роля за икономическото развитие на България от чуждите инвестиции. Парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой, пише Румен Гълъбинов в offnews.bg.

С кеш-а привлечените средства от емигрантите вероятно достигат над 1,5 млрд. евро годишно.

Емигрантите ни са изпратили в България 624 млн. евро. за първата половина на 2019 г. В същото време към края на първата половина на 2019 г. преките чуждестранни инвестиции у нас възлизат на 457 млн. евро.

Преводите от българи в чужбина през миналата година са се увеличили с 8,6% спрямо предходната година.

С парите от емигрантите техните близки в България покриват текущите си разходи за живот, а част от средствата се влагат и в имоти.

Растежът на потреблението на домакинствата до голяма степен се дължи на парите, които емигрантите изпращат на близките си в България.

Паричният поток, идващ от емигрантите ни, е много важен за българската икономика. Това е основен инструмент, който стимулира потреблението в България.

Стимулираното потребление с тези средства пък крепи възможността да отчитаме икономически ръст.

Паричните преводи на българите от чужбина подпомагат и платежния баланс на България намалявайки разходите за заеми на държавата ни.

loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 29 май: Лъва има нужда от почивка, Скорпиони, бъдете икономични

lamqta.com Овен Добре запомнете всичко, което ще се случи днес. Някога ще дойде онзи ден, когато ще започнете да учите своето дете или внук за нещата от живота, и ще засегнете любовните отношения. Точно тогава ще са Ви нужни тези знания и опит, които ще извлечете от този, както Ви …

Новини
Работодателите настояват за запазване на сегашната данъчна система

Национално представителните работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП – настояват за запазване на настоящата данъчна система в България. Според четирите организации, които обединяват позицията си в рамките на АОБР, сегашният модел е условие за стабилност не само на бизнес средата, но и на обществото и икономиката като цяло, …

Новини
3204 българи са заминали да работят в страни от ЕС

От началото на годината до края на април 3204 български граждани са декларирали, че заминават да работят в страните-членки на Европейския съюз, предаде репортер на БГНЕС. Скоро идва летният сезон и страните от ЕС ще се нуждаят от сезонни работници, които да прибират земеделската реколта. През последните 20 години много …