Емигранти, стойте си в чужбина! България се нуждае от вас

Новини
1

Българските емигранти имат по-голяма роля за икономическото развитие на България от чуждите инвестиции. Парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой, пише Румен Гълъбинов в offnews.bg.

С кеш-а привлечените средства от емигрантите вероятно достигат над 1,5 млрд. евро годишно.

Емигрантите ни са изпратили в България 624 млн. евро. за първата половина на 2019 г. В същото време към края на първата половина на 2019 г. преките чуждестранни инвестиции у нас възлизат на 457 млн. евро.

Преводите от българи в чужбина през миналата година са се увеличили с 8,6% спрямо предходната година.

С парите от емигрантите техните близки в България покриват текущите си разходи за живот, а част от средствата се влагат и в имоти.

Растежът на потреблението на домакинствата до голяма степен се дължи на парите, които емигрантите изпращат на близките си в България.

Паричният поток, идващ от емигрантите ни, е много важен за българската икономика. Това е основен инструмент, който стимулира потреблението в България.

Стимулираното потребление с тези средства пък крепи възможността да отчитаме икономически ръст.

Паричните преводи на българите от чужбина подпомагат и платежния баланс на България намалявайки разходите за заеми на държавата ни.

loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Папата с изказване във връзка със Световния ден на храната

Папата сравни контраста между 820-те милиона гладуващи хора в света с онези, които превръщат храната в „алея на личното унищожение“ чрез преяждане. Това Светият отец каза във връзка със Световния ден на храната, съобщи БГНЕС Папа Франциск отбеляза, че „изкривената връзка между храната и храненето“ е оставила почти 700 милиона …

Новини
Премиерът на Долна Саксония: В момента няма шанс за завод на „Фолксваген“ в Турция

Премиерът на германската провинция Долна Саксония Щефан Вайл за момента изключва вероятността за строеж на нов завод на „Фолксваген“ (Volkswagen) в Турция предвид турската инвазия в Сирия, съобщи в електронното си издание германското списание „Шпигел“, цитирано от „Дневник“. Вайл участва в надзорния съвет на „Фолксваген“ като представител на Долна Саксония, …

Новини
Нов вид подмамване идва от изток в България

Какво ще направите, ако сте собственик на малка туристическа агенция и получите предложение да осигурите 10-дневна ваканция на 300 китайци, изпратени в България от холдинга, в който работят, като награда за добра работа? Отговорът е: Всичко! Внимавайте, у нас пуска пипала международна схема за измами, по която са ужилени фирми …