fbpx

Експерт: Световната икономика се забавя, планираните у нас приходи ще се окажат малко

реклама

www.flagman.bg

Има голяма вероятност от скок на дефицита на фона на липсата на реформи в ключови сектори, каза Любомир Дацов

Бързо настъпва забавянето в икономическия растеж в световен план и това няма как да не се отрази в България. Затова всички планирани приходи може да се окаже, че ще са доста по-малко, каза в „Тази сутрин“ по бТВ финансистът Любомир Дацов.
Той предупреди, че има голяма вероятност от скок на дефицита на фона на липсата на реформи в ключови сектори и недоброто планиране и управление.
Като пример за лошо политическо решение бившият ресорен заместник-министър посочи заделянето на стотици милиони за довършването на магистралата до Варна. „Това, което направихме – да преместим парите в извънбюджетна сметка, не отговаря на никакви правила, български и международни”, заяви той.
Според него подобни действия без реален обект и търгове, е „живо нарушение”, а подобна извънбюджетна сметка трябва да се открива само с решение на парламента.
Дацов отбеляза и че не е ясен произходът на парите – в един случай се твърди, че идват от преизпълнение по приходната част, а в друг – че става дума за средства, заделени по-рано за неслучили се проекти. По думите му за лошо планиране и управление говори и фактът, че за поредна година около 40% от капиталовите разходи не се изпълняват, при нормални граници от около 5%.
Според финансиста бюджетът за следващата година, за разлика от сегашния и последните няколко, може да се окаже с точно (а не твърде консервативно) планиран дефицит, защото забавянето на икономиката в глобален план идва много бързо. Така приходите може да са доста по-малко при широко тиражираното увеличаване на разходите – с 16%.
Любомир Дацов подчерта, че големите проблеми са в здравеопазването, образованието и управлението на средствата в сектори като вътрешните работи и са нужни не пари, а реформи. „Бюджетът е финансова сметка, той няма да реши тези проблеми”, прогнозира той.
Според него като цяло България и Европа се движат с много по-малки крачки, отколкото се движи останалият свят, а най-притеснителното е, че средната класа намалява и у нас почти я няма. „Има 200-300 000 човека, което е крайно недостатъчно, защото това е движещата сила на икономиката на всяка държава”, каза още експертът.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...

Какво ги интересува това, управляващите? За всички вече е ясно, /вкл. и на Б.Б./, че предстоят предсрочни парламентарни избори през 2019, защото едва ли ще издържи на народната „любов“, след шоковото увеличение на основни за икономиката цени, за сметка на потребителите и ще хвърли отново „бялата кърпа“. Този път Б.Б ще види Министерски съвет през „крив макарон“!?!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Министър Ангелов: В европейските страни все по-често се говори за т.н. „български модел“ за справяне с пандемията

реклама Кадър видео Нова ТВ Той призна, че липсата на ваксини в момента е проблем за целия свят, но заяви, че българската държава няма да позволи която и да е фирма производител, колкото и мощна да е тя, дори за секунда да си помисли, че може да пренебрегва българските граждани. …

Новини
След земетресенията в Гърция 900 къщи ще бъдат съборени

реклама Снимка pixabay Земетресенията в сряда и четвъртък с магнитуд 6,3 и 5,9 са повредили стотици сгради в селата Лариса, Еласона, Тирнавос и Фаркадона. Ранени са 11 души.Те оставиха необитаеми около 900 къщи, съобщиха гръцките медии, цитирани от БНТ. Вторичните трусове продължават да предизвикват страха на останалите без дом хора. …

Новини
1
Няма окончателно решение за спиране на плановите операции в страната

реклама Снимка pixabay По думите на Жени Начева, за да може една ваксина да се използва у нас, тя трябва да е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Доставката на ваксините е планирана така, че да бъде осигурена втората доза на всички. Това заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени …