fbpx

Експерт обясни защо се наводняват ключови места във Варна при по-сериозен валеж

реклама

На Варна й липсва система за ранно прогнозиране на екстремални явления. Няма и нужната метеорологична мрежа от станции в самия град. Това мнение изрази пред Дарик Людмил Икономов, изпълнителен директор на Института за екологична модернизация.

Локалната система за ранно прогнозиране на екстремални явления би могла да предупреди за голямо количество пороен дъжд по-малко от час преди той да се изсипе, смята специалистът.

„В момента разполагаме с общата прогноза на НИМХ. Те не правят прогнози за следващите 2-3 часа. Те правят прогнози, но на по-раншен етап, когато много неща могат да се случат от момента, в който е направена прогнозата, до момента , в който се случва събитието“, изтъкна Икономов, който е и ръководител на екипа, изготвил Екологичната оценка към Общия устройствен план на Варна.

Благодарение на промените в климата, големите наводнения вече не стават както преди на 20, 30 или 50 години, а веднъж на 5-10 години. Големите дъждове, които се изляха във Варна през юни, не са нищо необичайно и съвсем не са екстремално явление, отбеляза още експертът.

Ключови места в града се наводняват и заради липсата на цялостна концепция за отводняване на урбанизираната част, смята Людмил Икономов. Според него прекомерното застрояване на града също допринася за наводняване на сгради и съоръжения при по-сериозен валеж.

Местната власт трябваше да покаже проекта за новата част на бул.“Левски“, за да не се притесняват варненци от наводнения край новата градска магистрала. Според екоексперта може да се окаже, че риск има.

Шефът на Института за екологична модернизация разкри, че гледа оптимистично на реконструкциите на двата охранителни канала в „Аспарухово“, които могат да поемат значителни потоци и снижават значително риска от ново унищожително наводнение в квартала. Притеснителното обаче са покритите участъци. Според Икономов е нямало основателна причина част от каналите да бъде покрита.

Топографски модел на целия град от Франга до морето би помогнал на Варна  да понася по-леко поройните дъждове, смята Икономов. По думите му в него трябва да се моделират деретата и отводнителните канали, като се вземат предвид и антропогенните бариери, изградени от човека.  Един такъв модел би струвал 300 000 лева и би помогнал на местната власт да не понася критики при всеки по-сериозен дъжд.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
ВМРО: 700 лв. средна пенсия и 2500 лв. средна заплата

реклама Няма да увеличаваме данъците и ще намалим държавните разходи. Паралелно с това ще увеличим парите за втората година майчинство и ще осигурим безплатна детска градина и безплатни учебници за всяко дете. Повишаване на средната пенсия до 700 лв., на средната работна заплата – до 2500 лв., а всички пенсионери …

Новини
Булевард България: „Работникът“ с премиерското сако е общински съветник от ГЕРБ

реклама Кадър видео ФБ PR-ите на Борисов представиха мъжа като строителен работник. „Работникът“, който получи като подарък сакото на премиера Бойко Борисов по време на вчерашната му инспекция на участък от АМ „Хемус“, всъщност се оказа общински съветник от ГЕРБ във варненската община Суворово, пише сайтът boulevardbulgaria.bg. PR-ите на Борисов …

Новини
Държавата ще компенсира родители, за чиито деца няма места в общински или държавни градини

реклама Снимка pixabay Държавата ще възстановява платените от родителите средства за обучение и отглеждане до размера на утвърдената от министъра на образованието и науката сума, като ще трябва да предоставят съответните договори и платежни документи за извършени разходи. Родителите на деца в предучилищна възраст, неприети в общински или държавни детски …