Най-обикновена краставица носи огромни ползи на организма. Соченият за нищо друго, освен вода, зеленчук всъщност се оказва, много полезен и е естествен заместител на аспирина.
Много хора смятат, че краставицата е просто „заместител на водата“ в летните горещини, заради съдържанието си на 99% H2O. Останалите компоненти са един процент протеини и мазнини; около три процента въглехидрати; 0,3 процента минерали и до 4 процента калций, желязо, магнезий, фосфор и цинк.
Учените не пропускат да отбележат, че краставицата има липси на витаминен състав, с изключение на витамин К (21 процента).
Въпреки това, ново проучване показва, че краставиците всъщност е нещо повече. На първо място, тя е заместител на аспирина. Тайната е в краставичната вода, която допринася за алкални реакции и идеално се възприема от вътрешната среда на тялото, намалявайки повишената киселинност.
Затова експертите препоръчват на възрастните хора да ядат колкото се може повече краставици, особено след като този зеленчук дава усещане за ситост.
Така наречената „диета с краставици“ може да отслаби такива процеси като саркопения (загуба на мускулна маса, типичен признак на стареене организма), отслабване на костите (остеопороза), намаляване на признаците на приближаваща хипертония, инсулти и сърдечно-съдови заболявания.
Оказва, че краставицата има и мощен противовъзпалителен ефект, както при аспирина, но не вреди на стомаха.
Не е за подценяване и големия брой антиоксиданти, който съдържа – флавоноиди, тритерпени и лигнани. Експертите отбелязват специално такива полезни вещества, които се съдържат в краставицата, като тритерпен. Той успешно противостои на появата на ракови тумори.
Такъв рядък компонент в краставицата, като кукурбитацин, може да допринесе за блокиране на рака. В момента, именно въз основа на куркубитацина учените разработват лекарство срещу рак./zdrave.to