fbpx

Експерти във Варна: Какви опасности крият тефлонът и свръхбелтъчните диети

Източник: Moreto.net

Едва 15% от хората, които имат бъбречно заболяване, знаят, че страдат от такова. Това каза във Варна председателят на Българската бъбречна асоциация доц. Стефан Кривошиев по повод Световния бъбречен ден, които се отбелязва на 14 март, предаде репортер на Moreto.net.

Специалистът е категоричен, че има фактори на околната среда, които безспорно оказват влияние върху състоянието на тези жизненоважни органи. Негативен ефект има високата концентрация на фини прахови частици във въздуха. Те се резорбират и преминават в кръвта, а след това бъбрекът е този, които трябва да ги отдели. Това води до натоварването му и е възможно да настъпи увреждане.

Отрицателно влияние върху бъбречното здраве имат и пластмасите. Тефлонът, попаднал веднъж в тялото, остава завинаги там, защото не подлежи на разграждане. Той не се намира само в тиганите, а и във всички опаковки с такова покритие, хартиени чашки и други, посочи доц. Кривошиев. Допълни, че по света почти няма човек, който да няма в организма си тефлон. Той се излъчва само чрез бъбреците и това води до заболяването им.

„Бъбречните заболявания са социално значими. Смъртността от тях е 1.4 на 100 хил. души годишно. Ниската честота се дължи на факта, че обикновено хората с бъбречни заболявания не умират директно от тях, а от усложненията, до които водят.“, коментира специалистът.

На необходимостта повече да се говори за бъбречните заболявания и за значимостта им наблегна и доц. Анелия Буева, която е национален консултант по детска нефрология.

Медикът сподели няколко основни фактора от начина на живот, които могат да пощадят бъбречните функции. Изключително важен е достатъчният ежедневен прием на течности. Консумацията на белтъчини не трябва да бъде прекомерна. Препоръчително е приемът на месо да се сведе до един път дневно.

„Белтъчините дават отпадни продукти, които се отделят от бъбреците. Голямата консумация на месо натоварва бъбреците. От свръхработа елементите на бъбрека умират и не се възстановяват.“, разказа доц. Буева. По думите й свръхбелтъчните диети, на които се подлагат много хора, крият съществен риск от увреждане на бъбреците.

Наднорменото тегло и затлъстяването също се отразяват на бъбречното здраве. Изключително негативен ефект има и голямата консумация на сол. Цялото прието количество отива в тези органи. Големите дози ги подлагат на свръхработа и ги амортизират. Всички консервирани храни, колбаси, сосове като кетчуп, снаксове и чипсове имат изключително много сол, която вреди.

Най-честите поводи, които водят хората до бъбречно заболяване при възрастните, са диабетът и високото кръвно налягане. При децата основна причина са вродените аномалии на отделителната система. На второ място е наличието на белтък в урината.

От 2013 година у нас е въведен задължителен ултразвуков преглед на отделителната система на кърмачета. Въведени са и редовни и безплатни изследвания на белтъка в урината. Те трябва да се провеждат веднъж годишно след 7-годишна възраст. Благодарение на скрининга са установени 17 тумора при деца в 6-месечна възраст и овладени навреме.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

Блиц Новини
Участничка в „Ергенът“ се оплака от нездравословни условия

Снимки профил инстаграм Дамите в романтичното шоу „Ергенът“ окапват една по една. Много момичета са вече извън формата и разказват за впечатленията и преживяванията си от престоя вътре. Оказа се, че любовта не е единственото, което ги придружава в ежедневието. Явно храненето не им се е отразило добре. Една от …

error: Content is protected !!