Експерти във Варна: Какви опасности крият тефлонът и свръхбелтъчните диети

Новини

Източник: Moreto.net

Едва 15% от хората, които имат бъбречно заболяване, знаят, че страдат от такова. Това каза във Варна председателят на Българската бъбречна асоциация доц. Стефан Кривошиев по повод Световния бъбречен ден, които се отбелязва на 14 март, предаде репортер на Moreto.net.

Специалистът е категоричен, че има фактори на околната среда, които безспорно оказват влияние върху състоянието на тези жизненоважни органи. Негативен ефект има високата концентрация на фини прахови частици във въздуха. Те се резорбират и преминават в кръвта, а след това бъбрекът е този, които трябва да ги отдели. Това води до натоварването му и е възможно да настъпи увреждане.

Отрицателно влияние върху бъбречното здраве имат и пластмасите. Тефлонът, попаднал веднъж в тялото, остава завинаги там, защото не подлежи на разграждане. Той не се намира само в тиганите, а и във всички опаковки с такова покритие, хартиени чашки и други, посочи доц. Кривошиев. Допълни, че по света почти няма човек, който да няма в организма си тефлон. Той се излъчва само чрез бъбреците и това води до заболяването им.

„Бъбречните заболявания са социално значими. Смъртността от тях е 1.4 на 100 хил. души годишно. Ниската честота се дължи на факта, че обикновено хората с бъбречни заболявания не умират директно от тях, а от усложненията, до които водят.“, коментира специалистът.

На необходимостта повече да се говори за бъбречните заболявания и за значимостта им наблегна и доц. Анелия Буева, която е национален консултант по детска нефрология.

Медикът сподели няколко основни фактора от начина на живот, които могат да пощадят бъбречните функции. Изключително важен е достатъчният ежедневен прием на течности. Консумацията на белтъчини не трябва да бъде прекомерна. Препоръчително е приемът на месо да се сведе до един път дневно.

„Белтъчините дават отпадни продукти, които се отделят от бъбреците. Голямата консумация на месо натоварва бъбреците. От свръхработа елементите на бъбрека умират и не се възстановяват.“, разказа доц. Буева. По думите й свръхбелтъчните диети, на които се подлагат много хора, крият съществен риск от увреждане на бъбреците.

Наднорменото тегло и затлъстяването също се отразяват на бъбречното здраве. Изключително негативен ефект има и голямата консумация на сол. Цялото прието количество отива в тези органи. Големите дози ги подлагат на свръхработа и ги амортизират. Всички консервирани храни, колбаси, сосове като кетчуп, снаксове и чипсове имат изключително много сол, която вреди.

Най-честите поводи, които водят хората до бъбречно заболяване при възрастните, са диабетът и високото кръвно налягане. При децата основна причина са вродените аномалии на отделителната система. На второ място е наличието на белтък в урината.

От 2013 година у нас е въведен задължителен ултразвуков преглед на отделителната система на кърмачета. Въведени са и редовни и безплатни изследвания на белтъка в урината. Те трябва да се провеждат веднъж годишно след 7-годишна възраст. Благодарение на скрининга са установени 17 тумора при деца в 6-месечна възраст и овладени навреме.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Мениджърът на Джошуа зарадва Кобрата! Задава се големия мач

Кубрат Пулев може много скоро да осъществи мечтата си и да излезе срещу Антъни Джошуа в мач за световната титла. Британецът е притежател на коланите на IBF, WBA и WBO, а българинът е претендент за първия, пише Блиц.  Джошуа ще се изправи срещу Анди Руис в Ню Йорк на 1 …

Новини
ЦИК с информация за гласоподавателите у нас и в чужбина

Централната избирателна комисия (ЦИК) информира, че в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. участие ще вземат 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати. Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661, …

Новини
Прости, но ефикасни средства срещу изпотяване на краката

При топло време краката в затворените обувки се изпотяват и е възможно да отделят лоша миризма. Това се дължи на бактериите, които се размножават по-бързо при топлина и влага. На пазара се предлагат различни продукти за справяне с проблема, но е добре да знаете кои са по-ефикасните. Търсете стелки, които …

Inline
Inline