fbpx

Една скромна къща, в която САЩ и Русия зачеркнаха ядрена война: Българин се докосна до историята

снимки: Димитър Дачев

Уникални кадри от мястото, на което през 1986 година Михаил Горбачов и Роналд Рейгън окончателно зачеркнаха ядрената война като възможност за противопоставяне между САЩ и СССР, показа българският фотограф Димитър Дачев. В скромната бяла къща в Рейкявик, в която двете страни доминиращи света през втората половина на ХХ век постигнаха съгласие, той признава, че се е почувствал лице в лице с историята.

На снимките се вижда, че Исландия още пазят всичко в оригиналния вид от времето, когато държавните лидери Горбачов и Рейгън накараха милиарди хора по света да поемат дълбока глътка въздух и за първи път да погледнат на бъдещето с повече оптимизъм.

Обикновените стаи, масите и столовете са като от 1986 г. А хората още разказват забавни истории от срещата, проведена на това необичайно и доста неудобно за преговори от такъв мащаб място.

По време на срещата на върха в Рейкявик между Роналд Рейгън и Михаил Горбачов на 11 и 12 октомври 1986 г., членовете на руската делегация остават в мазето. Нямало какво друго да правят, освен да седят и да гледат епизодите на „Том и Джери“ на видео. Смешното е, че VHS касетата изчезнала заедно с тяхното заминава.

Междувременно американската делегация се намирала в женската баня, тъй като тя е една от по-големите стаи в къщата. В един момент пък се наложило мъжката баня да бъде пригодена в помещение за срещи. За целта ваната била покрита и превърната в работно бюро. Когато Рейгън влязъл и видял, че в помещението всъщност няма стол, не се сдържал и се пошегувал: „Е, предполагам, че ще седя на трона“ (тоест на тоалетната).

Защо и как това нетипично място е одобрено за такива важни преговори, вероятно ще си остане мистерия. Но може би именно скромния чар на тази обикновена исландска къща е помогнал на световните лидери да помислят за обикновените хора и да направят решителна крачка назад от ядрения апокалипсис.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!