Един гениален наш художник нарисува „бащата на Индия“ Махатма Ганди, а сега портретът се върна в България

Новини

Днес един невероятен портрет на Махатма Ганди, наричан в Индия „бащата на нацията“, беше показан за пръв път официално в Градската художествена галерия във Варна. Тя ще бъде новият дом на рисунката, сътворена през 1935 година от великия български художник Борис Георгиев.

Дарението беше представено от Пламена Димитрова – Рачева, директор на Градска художествена галерия в морския град, на която Георгиев е патрон. Тя е и задълбочен изследовател на големия български художник.

По волята на Дарителя г-жа Вирджиния Джакомети, новото постъпление във Фонда на ГХГ- Варна ще бъде част от постоянната колекция от произведения на художника, постъпили в Градската художествена галерия на Варна през 1999 година.

На 1 ноември се навършват 130 години от рождението на Борис Георгиев. Той е български художник с уникално и въздействащо творчество, познато и ценено далеч извън страната ни. Той е и пътешественик, като много от картините му са повлияни от странстванията му в Индия, Италия, Бразилия и други краища на света. Сред неговите познати и приятели са световни личности като Алберт Айнщайн, Петър Дънов, Николай Рьорих.

Борис Георгиев се среща лично с Ганди, за когото оставя и красиво свидетелство в думи:

„Великият апостол Ганди, вдъхновен от идеалите на Христос посвети живота си на освобождението на нещастните парии и на независимостта на Индия“.

 

 

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Бързият влак от Варна за София дерайлира след сблъсък с автомобил

Бързият влак от Варна за София е дерайлирал след сблъсък с автомобил в Плевенско. Инцидентът е станал в 12.05 часа, след като лек автомобил е напавил опит да пресече жп прелез между гарите Левски и Пордим въпреки задействаната автоматична сигнализация, съобщиха от БДЖ, цитирани от topnovini.bg. Снимка: БДЖ При опита …

Новини
Над половината ни предприятия със загуби в кризата, 1.6% затварят завинаги

Какъв беше ефектът върху нефинансовите преприятия от предизвиканата от COVID-19 криза? Националната статистика се зае да отговори на този въпрос с второ кратко бизнес изследване, направено през месец май, резулататите от което публикува днес, пише Факти. 57.6% от анкетираните предприятия са имали намаление в приходите от продажби на стоки или …

Новини
Охраняват черешовите масиви в кюстендилско

Специализирана полицейска операция по охрана на черешовите масиви и прибирането на реколтата в кюстендилско започва на 1 юни, обяви Васил Паргов, началник на Сектор „Охранителна полиция“ в ОДМВР Кюстендил, пише topnovini.bg. В операцията първоначално ще участват служители на ОД МВР-Кюстендил и на Регионална дирекция „Гранична полиция“, а по време на …