fbpx

Един гениален наш художник нарисува „бащата на Индия“ Махатма Ганди, а сега портретът се върна в България

Днес един невероятен портрет на Махатма Ганди, наричан в Индия „бащата на нацията“, беше показан за пръв път официално в Градската художествена галерия във Варна. Тя ще бъде новият дом на рисунката, сътворена през 1935 година от великия български художник Борис Георгиев.

Дарението беше представено от Пламена Димитрова – Рачева, директор на Градска художествена галерия в морския град, на която Георгиев е патрон. Тя е и задълбочен изследовател на големия български художник.

По волята на Дарителя г-жа Вирджиния Джакомети, новото постъпление във Фонда на ГХГ- Варна ще бъде част от постоянната колекция от произведения на художника, постъпили в Градската художествена галерия на Варна през 1999 година.

На 1 ноември се навършват 130 години от рождението на Борис Георгиев. Той е български художник с уникално и въздействащо творчество, познато и ценено далеч извън страната ни. Той е и пътешественик, като много от картините му са повлияни от странстванията му в Индия, Италия, Бразилия и други краища на света. Сред неговите познати и приятели са световни личности като Алберт Айнщайн, Петър Дънов, Николай Рьорих.

Борис Георгиев се среща лично с Ганди, за когото оставя и красиво свидетелство в думи:

„Великият апостол Ганди, вдъхновен от идеалите на Христос посвети живота си на освобождението на нещастните парии и на независимостта на Индия“.

 

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!