Един гениален наш художник нарисува „бащата на Индия“ Махатма Ганди, а сега портретът се върна в България

Новини

Днес един невероятен портрет на Махатма Ганди, наричан в Индия „бащата на нацията“, беше показан за пръв път официално в Градската художествена галерия във Варна. Тя ще бъде новият дом на рисунката, сътворена през 1935 година от великия български художник Борис Георгиев.

Дарението беше представено от Пламена Димитрова – Рачева, директор на Градска художествена галерия в морския град, на която Георгиев е патрон. Тя е и задълбочен изследовател на големия български художник.

По волята на Дарителя г-жа Вирджиния Джакомети, новото постъпление във Фонда на ГХГ- Варна ще бъде част от постоянната колекция от произведения на художника, постъпили в Градската художествена галерия на Варна през 1999 година.

На 1 ноември се навършват 130 години от рождението на Борис Георгиев. Той е български художник с уникално и въздействащо творчество, познато и ценено далеч извън страната ни. Той е и пътешественик, като много от картините му са повлияни от странстванията му в Индия, Италия, Бразилия и други краища на света. Сред неговите познати и приятели са световни личности като Алберт Айнщайн, Петър Дънов, Николай Рьорих.

Борис Георгиев се среща лично с Ганди, за когото оставя и красиво свидетелство в думи:

„Великият апостол Ганди, вдъхновен от идеалите на Христос посвети живота си на освобождението на нещастните парии и на независимостта на Индия“.

 

 

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Любо Пенев: Футболът ни гние, трябва да се прочисти от недосегаемите

Бъдете сигурни, че ние продължаваме битката. Радваме се, че най-после има размърдване по отношение на управлението на БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ. Но по-добре късно, отколкото никога. Това написа бившият кандидат за президент на БФС – Любослав Пенев във  Фейсбук. „Преди година и половина ние казахме, че тези хора не могат да управляват …

Новини
Екип на американските ВВС идва у нас във връзка с обучението на новите Ф-16

Екип на американските Военновъздушни сили идва в България следващата седмица, за да бъдат обсъдени възможностите за обучение на новите изтребители Ф-16 в авиобазата „Граф Игнатиево“. ,,Ще обсъждаме критериите, изискванията, възможностите, схемата за обучение на летателния и на инженерно-техническия състав. През ноември месец очакваме втори екип, логистичен, отново от ВВС на …

Новини
Изказванията на Борисов за Сирия посрещнати със задоволство в Турция

Седмица след като Турция предприе третата си военна операция в северната част на Сирия, този път западно от река Ефрат, тревогите във връзка със създалата се усложнена ситуация станаха причина за извънредно събиране на Съвета по сигурността към Министерския съвет, пише www.dnes.bg. Според турският посланик в София Н. Пр. Хасан …