Един българин директно от Лондон: Никой вече не знае какво е Brexit!

Новини

Автор: Боян Кърковски

Какво е Brexit и разбира ли го някой? Като финансист, живеещ в Лондон и следящ ежедневно новините, свързани с този модерен и мистичен термин, мога убедено да заявя, че никой не знае какво точно е това Брекзит и до какво ще доведе. Основният проблем с него е, че не е дефиниран еднакво в съзнанието на англичаните: десните го виждат като „възможност за свобода от феoдализма и бюрокрацията на ЕС, пречещи за бъдещото развитие на страната“, а левите мислят за него като „огромна стъпка назад, породена от егоистични, расистки и остаряващи чичковци, живеещи още с идеята за Британската империя и пречещи на бъдещото развитие на страната“, пише Actualno.com.

Работя в Англия благодарения на ЕС и може би лесно се досещате коя страна поддържам (за вас в България това може би е очевидно, но примерно познавам българин с английско гражданство, гласувал „за“ Brexit тъкмо година-две след като получи въпросното гражданство), но ще се опитам да бъда обективен. В Англия, както и в повечето свят, от край време съществуват коренно различни възприятия за това кое е важно. Разликата сега е, че Facebook и социалните мрежи предлагат платформа на хора от отделните групи да общуват с други сходно мислещи и да се изолират почти напълно от дискусии и конфликт с тези от другата страна на спора.

Нарича се информационен балон. Дискусии между различни страни се водят само в коментарната секция на статии и се свеждат до това кой ще се опита да каже колкото се може повече с по-малко думи, което не води до никъде. Десните медии (Telegraph, Daily Mail) дърпат своите читатели към no-deal Brexit, който ще изведе Англия напълно от юрисдикцията на ЕС и ще даде пълен контрол на страната над делата ѝ (за да се срине икономически), а левите медии (BBC, The Guardian) се борят статуквото на взаимоотношенията между страната и ЕС да остане що-годе същото, което ще доведе до ново недоволстване от страна на чичковците в бъдеще.

Тереза Мей има много труден мандат, достоен за съжаление – тя беше избрана от партията си след като Дейвид Камерън подаде оставка през 2016-та. Задачата ѝ е да осъществи Brexit, който 52% от гражданите искат, а другите 48% – не. Нейната цел (и следователно крайният резултат от „сделката“) е чрез компромиси и лобиране пред различни групи, включващи хардкор брекзитъри, международни компании, инвестирали в Англия, за да имат достъп до Европейския пазар, обикновения човек, който иска по-висока заплата и да не плаща социални помощи на не-англичани, и другия обикновен човек, на който не му пречи да плаща социални за когото и да е, защото знае, че бъдещето на Англия е свързано с Европа – та задачата на Мей е да достави нещо, което ще се хареса на всички тези типажи.

Да ама…не. Крайният резултат е такъв буламач от компромиси и за двете страни, че сегашните прогнози са на 11-ти декември, когато английският парламент ще гласува дали да подкрепи сделката на Мей, мнозинството от парламента, включващо левите, центристите и много от самата партия на Мей да каже „No thanks, mate!“. Друг проблем, ако парламентът гласува против сделката на Мей, ще бъде: „Какво да правим сега?“ Възможните пътища са много, но нека спомена двата варианта, които ще доведат до коренно разлини от сегашния компромис резултати – No-deal Brexit, тоест „нямаме сделка, брат и продължаваме сами напред“ или нов People’s Vote, вота на хората демек (втори референдум).

No-deal Brexit изглежда малко вероятен, но все пак има силни групи (иронично наричащата се European Research Group примерно), лобиращи постоянно за него. Централната банка на Англия наскоро предупреди, че такъв Brexit би довел до възможен срив на цените на имотите с 30% и рецесия, невиждана от времето на Голямата депресия (да не говорим за хилядите други предупреждения). От друга страна, нов референдум е нещо, което онези близо 700 000 души, излезли на протест в Лондон в края на октомври искат, а вероятно и милиони други. Резултатът от него би могъл да даде нови сили и мандат на депутатите, борещи се против Brexit, много от които замлъкнаха след първия референдум.

Цялата статия вижте ТУК

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Главният държавен здравен инспектор: Европа е пред грип, у нас засега няма

Със сигурност в България вече има някаква циркулация на грипни вируси, но тя все още е много ниска. В отделните седмици ние изследваме от 20 до 120 проби от хора, които показват симптоми, подобни на грип. Засега не сме засичали положителна проба. В Европа обаче процентът на положителните тестове вече …

Новини
Двойни бонуси си раздадоха в Централна избирателна комисия

Централната избирателната комисия тихомълком си е раздала бонуси, твърди „Труд”. Медията се позовава на проучване, което е направила в Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Всяко ведомство е длъжно да публикува на сайта си информация от тази система за вида и размера на плащанията, които е направило всеки ден. Решението …

Новини
Петър Стоянов с оценка за Прехода: Постигнахме много, всичко се промени за добро

За Прехода мога да кажа, че много постигнахме, всичко се промени и то за добро, независимо от изкусителните подмятания колко сме изгубили. Защото по онова време българите трябваше да чакат с часове на опашки за банани и портокали. Това коментира в предаването “Панорама“ в ефира на БНТ бившият президент на …